Takaisin sivun yläreunaan

Aloittamista vaille valmis – vinkit kirjoittamisen aloittamiseen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä

Kirjoittaminen on siitä mielenkiintoinen laji, että välillä tekstit suorastaan kirjoittavat itse itsensä. Toisaalta taas välillä mikään ei tunnu sujuvan, luovuus on täysin kadoksissa ja kello tikittää kohti deadlinea.

Olen kirjoittanut elämäni aikana tuhansia tekstejä. Tyylilajista riippumatta tärkein ohje on sama: luovuuden puuskaa on turha jäädä odottelemaan. Välillä teksti on raavittava kasaan aloittamalla epämääräisistä haituvista ja sitä on työstettävä niin kauan, että se lopulta täyttää tavoitteensa.

Jos runosuoni meinaa olla tukossa, kannattaa kokeilla seuraavia vinkkejä koneen käynnistämiseksi. Näistä saan yleensä itse apua:

1. Mikä on aiheen keskeisin pointti?

Jos olisit itse tekstin lukija, mihin haluaisit saada vastauksen? Tai mitkä ovat ne asiat, joista kertoisit kaverille lounaalla? Kirjoita mieleen tulevat asiat ja avainsanat ylös. Avaa niistä jokaista vaikkapa yhdellä virkkeellä, niin puolet tekstistä alkaa olla jo koossa.

2. Ölise jotain

Kirjoita. Laita sanoja peräkkäin. Anna huonojen virkkeiden, puhekielisyyksien tai epämääräisten ilmaisujen olla. Riittää, että kirjoitat. Kun olet saanut paperille edes jotain, anna tekstin olla. Kun luet tekstin tuorein silmin, yleensä syntyy ahaa-elämyksiä.

3. Aloita keskeltä

Aloita keskeltä tai siitä, mikä asia tuntuu olevan selkeimpänä mielessä. Kirjoita vaikka ensin se, mihin haluaisit tekstin lopettaa ja sitten kappale kerrallaan taaksepäin niitä asioita, joilla pääset oikeaan suuntaan. Tekstinkäsittelyohjelmassa on se hyvä puoli, että kappaleita voi loputtomasti siirtää paikasta toiseen. Kyllä tekstin alkukin sieltä joskus vastaan tulee.

4. Tutki, mitä muut ovat asiasta kirjoittaneet

Jos inspiraatio on ihan hukassa, lue muiden tekstejä. Niiden ei tarvitse edes kertoa täsmälleen samasta aiheesta, mutta jokin termi tai ilmaisutapa saattaa laukaista oman ideoinnin jälleen kulkemaan.

5. Laiskottele

Jos olet jo tutkinut pohjamateriaalia ja tsekannut, mitä aiheesta on aiemmin sanottu, on aika antaa aivojen levätä hetki. Tee jotain muuta: käy lenkillä, tee ruokaa, makoile sohvalla. Koska jo tiedät aiheesta, aivot työstävät siinä levätessään sinulle hyviä ideoita. Minulla oivallukset yleensä katoavat yhtä nopeasti kuin syntyvätkin, joten kirjoitan ajatukset yleensä saman tien ylös vaikkapa puhelimeen.

 

Toisaalta joskus pakko on paras ja ainoa toimiva kannustin. Muista myös, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kirjoittamiseen ja sisällöntuotantoonkin saa apua. Tsemppiä kirjoittamiseen!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Heta Jyrälä