Takaisin sivun yläreunaan

Herkulliset hatsapurit Nilsiästä

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Liepuska | Kaupallinen yhteistyö

Oletko jo maistanut suosittua hatsapuria? Georgiasta lähtöisin oleva juustoleipä on herkullisen tuhti eväs, joka kruunaa niin torikahvit kuin grillijuhlatkin.

Hatsapuri on Kaukasiassa sijaitsevan Georgian kansallisruoka. Runsaasti juustoa sisältävä leipä on maassa niin suosittua, että sille on kalenterissa jopa oma kansallinen juhlapäivänsä. Erään teorian mukaan se on kehittynyt roomalaisten sotilaiden mukanaan tuomasta pizzan edeltäjästä.

Nykyisin hatsapuri koukuttaa ympäri maailmaa. Vuonna 2017 yhdysvaltalainen Bon Appétit -ruokalehti listasi hatsapurin trendiruoaksi, ja sen suosio maassa on kasvanut vauhdilla.

Kuluvan vuoden keväällä nilsiäläinen Liepuskan Herkkupaja Oy toi markkinoille oman versionsa georgialaisten kansallisaarteesta. Yrityksen myynti- ja kehitysjohtaja Timo Turusen mukaan suomalaiset ovat ottaneet Liepuskan Hatsapurin vastaan innostuneesti.

– Tuotteen kysyntä on ollut erittäin suurta. Liepuskan Hatsapurilla on selvästi paikkansa suomalaisten sydämissä, Turunen iloitsee.

Herkullista paistopisteuutuutta löytyy kattavasti ympäri Suomen S-ryhmän ruokakaupoista. Mehevään juureen leivottu juustoleipä onkin kesän hittituote, joka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Turunen kehottaa erityisesti kokeilemaan tuotteen grillaamista.

– Liepuskan Hatsapuri on nopea grillattava, joten se on erinomainen huikopala grillaajalle. Parhaimmillaan se on hyvässä seurassa esimerkiksi kylmän oluen ja kirpeän salaatin kera, Turunen neuvoo.

Mikä sitten on herkullisen hatsapurin salaisuus? Turusen mukaan kaikki lähtee hyvästä taikinajuuresta, jota kypsytetään riittävän kauan. Tuhti juustotäyte kruunaa topakan kokonaisuuden.

– Hatsapurimme antaa varmasti kyytiä kovemmallekin nälälle. Mallistostamme löytyy pienen ja pyöreän lisäksi venemallisia sekä umpeen leivottuja hatsapureja, Turunen kertoo.

Kuopiolaisia hatsapurin ystäviä hemmotellaan oikein toden teolla. S-ryhmän paistopistetuotteiden lisäksi saatavilla on Hatsapurin ravintolaversiota, jota löytyy Cafe Satamasta sekä ravintola Saanasta Bellanrannasta.

– Venemallinen ravintolaversio tarjoillaan raikkaan salaatin kera, ja se sopii myös porukalla jaettavaksi, Turunen vinkkaa.

Nilsiän maalaismaisemissa toimivan leipomon kesä on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Hatsapurin lisäksi leipomon valikoimiin kuuluvat muun muassa perinteiset pullat, pizzat ja karjalanpiirakat. Myös Hatsapurin suhteen leipomossa tehdään jatkuvaa tuotekehitystä.

– Hatsapurista on olemassa lukuisia versioita, joten se antaa hyvät edellytykset tuotteen jatkokehitykselle. Kysynnästä päätellen hatsapuri on tullut jäädäkseen osaksi suomalaista ruokakulttuuria, Turunen toteaa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Liepuskan Herkkupaja Oy

Kaunisahontie 37, 73320 Nilsiä
Jaa artikkeli