Takaisin sivun yläreunaan

Hyvän elämän pääkaupunki

Teksti Oodia/Lotta Karppinen | Kuvat Kuopion Kaupunki/Vicente Serra

Kuopio on jälleen Suomen toiseksi vetovoimaisin kaupunki. Koska naapurit ovat mukavia, luonto on lähellä ja ihmiset välittävät toisistaan, Kuopiossa viihtyy pidemmänkin aikaa. Kokosimme yhteen kaupungin veto- ja pitovoimatekijöitä.

Asukkaat

Kuopion väkiluku oli vuonna 2021 lähes 120 000. Vuonna 2020 Kuopioon muutti yhteensä 6 445 henkeä, minkä seurauksena Kuopio oli Suomen viidenneksi muuttovoittoisin kaupunki. Kaupungin tavoitteena on rakentaa vuosittain 1 200 uutta asuntoa. Vuonna 2020 uusia asuntoja rakennetiin 1 330 kappaletta. Uusien asuntojen avulla jatkuvasti kehittyvä Kuopio mahdollistaa väestönkasvun myös tulevaisuudessa.

Sijainti

Kuopio sijaitsee keskeisellä paikalla, ja kaupunkiin on loistavat kulkuyhteydet lentäen, junalla, bussilla tai autolla joka puolelta
Suomea. Myös liikkuminen kaupungin sisällä on helppoa hyvin toimivan paikallisliikenteen sekä Vilkku-fillareiden avulla. Kuopion seudun joukkoliikenteestä 80 prosenttia kulkee sähköllä tai uusiutuvalla biodieselillä. Sähköbussien osuus kaikista kaupungin paikallisbusseista on maan kärkitasoa.

Opiskelu

Laajat opiskelumahdollisuudet yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa tuovat Kuopioon joka vuosi lukuisia uusia asukkaita eri puolilta Suomea. Myös monipuoliset lukiot, joihin sisältyy kolme erityisen koulutustehtävän saanutta lukiota, sekä laadukkaat ammattikoulut, joissa koulutustarjonta on yksi Suomen laajimpia, houkuttelevat nuoria tavoittelemaan unelmiaan. Kuopion väestönkasvu perustuikin vuonna 2020 suurimmaksi osaksi 15–24-vuotiaista saatuun muuttovoittoon.

Vapaa-aika

Opiskelumahdollisuuksien lisäksi Kuopiosta löytyvät kattavat harrastusmahdollisuudet. Ensiluokkaisten harrastepaikkojen lisäksi Kuopiosta löytyy monta Suomen pääsarjaa pelaavaa joukkuetta, sekä olympiatason urheilijoita ja valmentajia, jotka takaavat etenemismahdollisuudet lajissa kuin lajissa.
Alle 50 kilometrin päässä Kuopiosta sijaitsevassa Tahkon matkailukeskuksessa voi antaa sielun levätä luonnon keskellä rauhallisesti mökkeillessä tai nauttia vauhdin huumasta Suomen neljänneksi suurimassa hiihtokeskuksessa. Kuopio on mökkikuntien ykkönen, sillä sen alueella sijaitsee yli 10 000 mökkiä.

Luonto

Kuopiossa ihmiset, kulttuuri ja luonto kohtaavat. Järvi-Suomen pääkaupungissa luonnosta pääsee nauttimaan päivästä tai vuodenajasta riippumatta, sillä se on aina enintään 500 metrin päässä omalta kotiovelta. Kävelymatkan päässä Kuopion keskustasta sijaitsevalla Puijon luonnonsuojelualueella pääsee nauttimaan muun muassa hiihdosta, kävelystä, maastopyöräilystä, frisbeegolfista tai kalastuksesta. Ympäristöministeri on viisi vuotta sitten myöntänyt kaupungille kansallisen kaupunkipuiston arvonimen. Kaupunkipuistolla tarkoitetaan kaupunkiluonnon ja kulttuuriympäristön muodostamaa kokonaisuutta.

Kulttuuri

Kuopion kaupunginteatterilla on mahdollisuus päästä nauttimaan ykkösluokan teatterista, kokea veret seisauttavia hetkiä sirkuksen parissa tai heittäytyä tunteiden vietäväksi tanssin pyörteisiin. Valkeisenlammen vieressä sijaitseva kaupunginteatteri tarjoaa elämyksiä jokaiselle niitä kaipaavalle. Kuopion museoissa pääsee tutustumaan esimerkiksi satojen vuosien takaiseen kaupunkilaiselämään, autoihin, taiteeseen tai luontoon.

Livemusiikista pääsee nauttimaan muun muassa Kuopiorockissa, Tahko Juhannuksessa, Sunsets Kuopiossa ja Hoodfesteilla. The Circus sekä Sawohouse mahdollistavat keikkaelämyksistä nauttimisen ympäri vuoden. Festareiden lisäksi kivenheiton päässä torilta löytyvässä Musiikkikeskuksessa pääsee kuuntelemaan yli kymmenestä kansalaisuudesta koostuvan Kuopion kaupunginorkesterin upeita tulkintoja sekä valtakunnan ykkösartistien esityksiä. Musiikkikeskuksen akustiikka on kerännyt
kehuja eri puolilta maailmaa vierailleilta taiteen ystäviltä.

Ruoka

Hyvän ruuan ystäville Kuopiosta löytyy paljon erilaisia herkkuja. Kannattaa tutustua esimerkiksi torin ja kauppahallin tarjontaan.
Keskustan alueella on lukuisia arvostettuja ravintoloita. Esimerkiksi Burger5, jonka hampurilaiset on valittu useana vuonna Suomen kolmen parhaan hampurilaisen joukkoon, tai Isä Camillo, jonka à la carte -annokset keräävät ihailua kulinaristeilta. Kuopion alue ja Pohjois-Savo on palkittu myös Euroopan ruokamaakuntana (ERG eli European Region of Gastronomy) vuosina 2020–2021. Puhtaat itse poimitut marjat, vihannekset, juurekset, kalat tai läheltä saatavat lihatuotteet ovat poikkeuksellisia herkkuja maailmanmatkaajille.

Jaa artikkeli

Tekijät

Lotta Karppinen