Takaisin sivun yläreunaan

Hyvinvointia yhdessä tekemällä

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat SavoGrow | Kaupallinen yhteistyö

Ennakoiva elinvoimatyö yhdessä tekemällä tuo Pohjois-Savoon osaavaa työvoimaa ja pitää kuntien palvelut kunnossa.

Osaavan työvoiman turvaaminen on keskeinen tavoite Pohjois-Savon kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Kehitysyhtiö SavoGrow on tarttunut haasteeseen määrätietoisesti ennakoivan elinvoimatyön avulla.

– Elinvoiman ytimessä ovat kunta, kuntalaiset, yritykset ja yhteisöt. Kaikkien näiden neljän pitää pelata samaan pussiin, kertoo yhtiön elinvoimapäällikkö Sanna Kauvosaari.

Kauvosaaren mukaan olennaista elinvoimatyössä on tiivistää kuntien yhteistyötä ja houkutella alueelle uusia asukkaita sekä pitää huolta nykyisistä asukkaista ja kunnan peruspalveluista.

– Mietimme ihan konkreettisesti, miten uusi asukas otetaan vastaan, miten häntä muistetaan ja miten hänet kiinnitetään näihin meidän yhteisöihimme, Kauvosaari summaa.

Elinvoimapäällikkö Sanna Kauvosaari pitää kuntien yhteistyötä edellytyksenä elinvoimaisuudelle.

 

– Pöllytämme maaperää ja haastamme päättäjiä ajattelemaan toisin löytääksemme uusia tapoja tuottaa kuntien palveluita yhdessä turvataksemme hyvän palvelutason tulevaisuudessakin, Kauvosaari kertoo.

Tulevaan katsominen on tärkeää veto- ja pitovoimaisen Pohjois-Savon rakentamisessa. Kauvosaari sanoo ennakoinnin elinvoimatyössä tarkoittavan muun muassa ilmiöiden tunnistamista.

– Esimerkiksi monipaikkaisuuden uskotaan satavan maaseutupaikkakuntien laariin. Koronakeväänä moni kokeili etätyötä vapaa-ajan asunnolta käsin ja haluaakin nyt pidentää mahdollisuutta tällaiseen. Tämä meidän pitää hyödyntää tarjoamalla kunnista etätyötiloja ja joustavuutta vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi kokoaikaisiksi, sanoo Kauvosaari.

Elinvoimatyössä alueen yritykset ovat avainasemassa. SavoGrowin toimitusjohtaja Olli Tiainen kertoo työperäisessä maahanmuutossa onnistumisen olevan tässä ratkaisevassa roolissa. Esimerkiksi alueen marjatiloilla työskentelee kesäisin noin 3 000 kausityöntekijää, joista osa haluaisi jäädä Suomeen töihin pidemmäksikin aikaa.

– Alamme jo talven aikana kontaktoida tänne kesäksi tulevia. Selvitämme tulijoiden osaamista ja millaiseen työhön he olisivat halukkaita. Samanaikaisesti etsimme henkilön osaamista parhaiten vastaavan työpaikan alueeltamme, Tiainen luettelee.

Työperäinen maahanmuutto ja etätyö ovat näin osa ratkaisuja, joilla Pohjois-Savon kuntien elinvoimaisuus taataan tulevaisuudessa. Kauvosaari alleviivaa yhteistyön merkitystä elinvoimaisen Pohjois-Savon ylläpitämiseksi.

– Se omaan napaan tuijottelu on nyt syytä haudata. Yksin ei kellään ole resursseja toimia, mutta yhdessä tekemällä paukkuja on tarpeeksi. Elinvoimatyöllä pidämme lippua korkealla alueen puolesta, Kauvosaari toteaa iloisesti.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy

Jalkalantie 6, 77600 Suonenjoki
Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli