Takaisin sivun yläreunaan

Ihmisläheistä johtajuutta

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin uusi johtaja Jan Tollet on maailmankansalainen, joka luottaa yhteistyön ja avoimuuden voimaan.

Kesäkuussa 2021 diplomi-insinööri Jan Tollet valittiin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin uudeksi johtajaksi. Elokuun alussa toimensa aloittanut Tollet on savolaisjuuret omaava kosmopoliitti, joka on operoinut kansainvälisessä bisneksessä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Muun muassa elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteqin tehtävissä meritoitunut Tollet kasvoi kansainvälisyyteen jo lapsuudessaan. Kun hänen isänsä opiskeli 1970-luvulla Yhdysvaltain Seattlessa, sai myös nuori Jan vahvat edellytykset toimia vieraissa kulttuureissa.

– Kansainvälinen ura oli minulle luonnollinen valinta. Tieni on kulkenut muun muassa Unkarin, Kiinan, Sveitsin, Malesian ja Singaporen kautta lopulta takaisin paluumuuttajana koti-Suomeen, Tollet kertoo.

Nykyisin Espoossa perheineen asuva Tollet viettää työviikkonsa Kuopiossa,johon hänellä on sukunsa kautta vahva sidos. Hänen isoisänsä isoisä toimi 1800-luvulla Kuopiossa lääninkanslistina sekä lääninsairaalan taloudenhoitajana.

– Suvullani on pitkät perinteet pohjoissavolaisessa elinkeinoelämässä. Työni kautta palaan ikään kuin sukuni alkujuurille viidennen sukupolven edustajana, Tollet iloitsee.

Uudistusjohtajaksi itseään kuvaileva Tollet on aloittanut pestinsä tilanteessa, jossa hänen työympäristönsä on historiallisten muutosten edessä. Sote-uudistuksen myötä sairaanhoitopiiri siirtyy osaksi tulevaa Pohjois-Savon hyvinvointialuetta, mikä on valtava voimainponnistus koko organisaatiolle.

Jotta uudistukset saadaan onnistuneesti hyvinvointialueen kotisatamaan, vaatii se Tolletin mukaan avointa yhteistyötä ja kommunikaatiota eri osapuolten sekä sidosryhmien välillä.
Johtajakautensa aikana hän haluaa muutoinkin tuoda lisää avoimuuden kulttuuria taloon.

– Avoin vuorovaikutus työyhteisöissä lisää työhyvinvointia, mikä on avain myös menestykseen. Globaali kilpailu on kovaa, ja meidän on mentävä yhdessä eteenpäin, osattava uusiutua ja kasvattaa kilpailukykyä.

Vuosikymmenien ajan hektisessä bisnesmaailmassa työskennelleenä Tollet osaa arvostaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Tasapainoinen arki muodostuu riittävän levon, kasvispitoisen ruokavalion ja oman ikääntymisen huomioivan liikunnan välisestä suhteesta.

Entisenä kilpatason uimarina hän on huomannut Kuopion erinomaiset uintimahdollisuudet.

– Savossa riittää kauniita vesistöjä kuntoliikuntaan. Tropiikissa asuessani totuinkin siihen, että aina on ranta lähellä pulahdusta varten, Tollet naurahtaa.

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen
Mirka Happonen