Takaisin sivun yläreunaan

Katon materiaali vaikuttaa kestävyyteen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Freeimages, Kattokeskus, Pixabay, Icopal

Katon kunto kannattaa tarkistaa ainakin syksyisin ja keväisin. Varsinkin kovalumiset talvet kuluttavat vesikattoa. Katon säännöllinen tarkastaminen ja tarvittavat huoltotoimet pidentävät katon ikää. Ajoissa toimimalla säästyy isommilta operaatioilta ja kustannuksilta.

Peltikatto

Peltikatto on helppohoitoinen, pitkäikäinen ja materiaalina kevyt, mutta pitää ääntä. Sateella peltikaton ropina kuuluu sisälle asti ja tuulella katto voi paukahdella. Peltikatto täytyy puhdistaa säännöllisesti, sillä katon pinnoite voi kulua ja ruostua, ja täten reikiintyä. Siite- ja katupöly puhdistetaan vesiletkun ja pehmeän harjan avulla. Myös painepesuria voi käyttää pienellä paineella. Peltikaton huoltomaalauksen väli on yleensä 10–30 vuotta. Vaihteluväli riippuu käytetystä maalista ja olosuhteista. Esimerkiksi tummat värit yleensä kaipaavat huoltoa vaaleaa väriä nopeammin.

Kuva: Kattokeskus

Tiilikatto

Tiilikatto on vesitiivis, luja ja pakkasenkestävä, joten se kestää hyvin Suomen vaihtelevien sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta ja rasitusta. Betonikattotiilillä voi olla jopa 30 vuoden takuu, mutta yleensä ne alkavat kerätä kasvustoa 6–10 vuoden iässä. Sammalherkkyytensä vuoksi tiilikatto vaatii säännöllistä puhdistamista harjaamalla tai matalapaineisella pesurilla. Tiilet käsitellään suojauspinnoitteella, ja säännöllisesti huollettuna betonitiilikatto kestää jopa 70 vuotta. Katolla käydessä kannattaa vaihtaa rikkinäiset tiilit ehjiin ja tarkistaa että harjatiilet sekä räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ovat kiinni.

Kuva: Pixabay

Huopakatto

Nykyaikainen bitumikatto on puhekielessä yhä huopakatto, vaikka huopa on vaihtunut jo kestävään polyesterivahvikkeeseen ja kumibitumiin. Huopakatto on näistä kolmesta katosta hiljaisin sateella. Helppohoitoisen materiaalin huoltamiseen riittää kevyt harjaus ja oksien tai risujen pois kerääminen. Keväällä ja syksyllä kannattaa vilkaista, ovatko katteen huopien reunat käpristyneet tai haurastuneet. Haurastuneiden kohtien alta pitää myös vilkaista alusrakenteiden kunto. Kulunut kate voidaan paikata siihen sopivalla aineella.

Kuva: Icopal

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä