Takaisin sivun yläreunaan

Kauneuden tehoaineet

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Shutterstock

Ihon ja hiusten hoitoon panostaminen on nyt ajankohtaista, sillä kotona oleilun ohessa hoitorutiinit ovat voineet lipsua. Keräsimme poimintoja kosmetiikan tehoaineista, joilla pääset alkuun.

Ihon hellimiseen

A-vitamiinit
A-vitamiinit hoitavat ja ylläpitävät ihon normaalia toimintaa. Tehokas A-vitamiini auttaa myös pitämään ihon nuorekkaana, sillä se kiinteyttää, vahvistaa ja uudistaa ihoa. Parhaimman hyödyn A-vitamiinista saa levitettynä suoraan iholle esimerkiksi voiteena tai seerumina.

C-vitamiini
C-vitamiini auttaa suojaamaan soluja ja edistää kehon kollageenituotantoa. Kollageeni on rakennusainetta, joka pitää ihon kimmoisana, ja sen luonnollinen muodostuminen alkaa vähetä jo 30 ikävuoden jälkeen. C-vitamiinin ominaisuuksiin kuuluu myös sen tasoittava ja kirkastava vaikutus. Vitamiinia löytää runsaasti muun muassa marjoista ja hedelmistä, mutta sitä on lisätty myös moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten seerumeihin ja voiteisiin.

E-vitamiini
E-vitamiini on tehokas antioksidantti ja kosteuttaja sekä erityisen hyödyllinen kaveri talviaikaan kuivuvalle iholle. Yhdessä C- ja E-vitamiinit suojaavat myös ihoa tehokkaasti auringon säteilyltä. E-vitamiinia löytyy yleensä lisättynä erilaisista ihovoiteista, mutta ruokavaliosta sitä saa muun muassa kokojyväviljasta tai munankeltuaisista.

Hyaluronihappo
Hyaluronihappoa löytyy nuoresta ihosta runsaasti omasta takaa, mutta ikääntyessään sen muodostuminen vähenee luonnostaan. Hyaluronihappo sitoo kosteutta ihoon sekä siloittaa syntyneitä juonteita. Hapon vaikutuksesta iho näyttää nuorekkaalta ja tuntuu pehmoiselta ja kimmoiselta. Tätä superainesosaa löytyy muun muassa kasvonaamioista, seerumeista sekä voiteista.

Keramidit
Keramidit ovat ihon luonnollisia suojaajia ja kosteuttajia. Ne ovat välttämättömiä ihon rakenteen kantilta suojaten herkkää ihoa muun muassa ympäristöstä aiheutuvilta vaurioilta. Keramidia sisältävät tuotteet ovat ihanteellisia kaikille ihotyypeille, ja niitä löytyy esimerkiksi silmänympärysvoiteista ja seerumeista.

Probiootit
Probiootit boostaavaat keramidien toimintaa, suojaavat sekä auttavat ylläpitämään ihon luonnollista bakteeritasapainoa, johon esimerkiksi kova stressi, puhdistusaineet tai kuorinnat voivat vaikuttaa negatiivisesti. Tehokkaita probiootteja löytyy kosmetiikasta usein elävinä kapseleissa. Niitä kannattaa käyttää kuurina osana muuta ihonhoitoa.

Hiuksille vahvistusta ruokavaliosta

Biotiini
Biotiini auttaa vahvistamaan hiusten ja kynsien lisäksi myös ihoa. Biotiinia saa luonnollisesti runsaasti muun muassa pähkinöistä, kaurasta, kananmunan keltuaisesta ja pavuista. Yleensä monipuolisesta ruokavaliosta tuleva määrä on riittävä, mutta tarvittaessa biotiinin saa myös ravintolisänä.

Rauta
Riittävällä raudan saannilla ehkäistään hiustenlähtöä ja hiusten ohentumista. Rautaa saa helposti monipuolisesta ruokavaliosta, ja sitä löytyy erityisesti esimerkiksi pinaatista, linsseistä, kalasta, kanasta ja muusta lihasta. Tarvittaessa rautaa saa myös lisäravinteena kuurina.

Sinkki
Sinkillä on tärkeä rooli hiusten hyvinvoinnissa, sillä sen puutos on yhdistetty monesti esimerkiksi pälvikaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön. Sinkkiä löytyy muun muassa erilaisista pähkinöistä ja palkokasveista.

Niasiini
Niasiini eli B3-vitaamiini ravitsee hiuspohjaa ja nopeuttaa hiustenkasvua. Niasiinin puute saattaa saada hiukset näyttämään vaurioituneilta ja elottomilta. Kuten monia vitamiineja, myös niasiinia saa luonnostaan ruuasta, mutta tarpeen tullen sitä voi syödä lisänä tabletin muodossa.

Omega 3
Omega 3 -rasvahapot auttavat koko kehon lisäksi myös hiuspohjaa kosteuttamalla. Rasvahappoja saa muun muassa erilaisista kaloista, kuten lohesta, mutta myös kasviperäisistä aineista, kuten avokadosta tai saksanpähkinöistä.

 

 

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen