Takaisin sivun yläreunaan

Kehon rautavarastot kuntoon

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Pexels

Raudan puute on yleinen vaiva, joka aiheuttaa muun muassa väsymystä ja vireyden laskua.

Ferritiini on raudan varastoitumismuoto kehossamme, ja sen määrä mitataan helposti verikokeella. Matala ferritiinipitoisuus veressä kertoo raudanpuutteesta. Lisäksi raudanpuutteeseen kuuluu lukuisia muitakin normaaliin elämään vaikuttavia oireita, joiden ilmentyessä on hyvä suunnata tutkimuksiin.

Viitearvoissa veren ferritiinin määrä on naisilla 10–150 mikrogrammaa litrassa ja miehillä 28–370 mikrogrammaa litrassa. Puutostilaa on syytä epäillä, kun arvo laskee alle 30 mikrogrammaa litrassa ja siihen viittaavia oireita ilmenee. Naisilla arvo on luonnostaan matalampi, sillä muun muassa runsas kuukautisvuoto ja synnytykset laskevat veren rautapitoisuutta. Jopa kaksikymmentä prosenttia koko maailman naisista kärsii raudanpuutteesta, sillä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla raudansaanti on yleensä liian vähäistä. Raudanpuute on yleistä myös henkilöillä, jotka esimerkiksi luovuttavat paljon verta tai urheilevat.

Yleisimpinä oireina alhaisella ferritiinillä on muun muassa jatkuva väsymys, korkea syke, päänsärky ja huimaus. Ulkoisia oireita on monesti esimerkiksi hiusten lähtö, kalpeus ja ihon kuivuminen. Oireiden ilmentyessä on tärkeää lähteä tutkimuksiin matalalla kynnyksellä, jolloin puutostila voidaan kampata nopeasti ja syyt selvittää yhdessä lääkärin kanssa. Syiden selvittämisen ja niiden hoitamisen avulla voidaan välttää lääkerautakuuri kokonaan.

Puutetta hoidetaan ensisijaisesti tableteilla tai nestemäisillä valmisteilla, mutta on myös hyvä lisätä päivittäiseen ruokavalioon aineksia, joissa on korkea rautapitoisuus. Paljon rautaa sisältäviä ruokia ovat muun muassa maksa, punainen liha, soijatuotteet, linssit, pavut, siemenet ja merilevä. Myös riittävä C-vitamiinin saanti edistää raudan imeytymistä kehoon. Esimerkiksi maitoa, kahvia ja teetä on syytä välttää, sillä niiden sisältämät ainesosat voivat hidastaa raudan imeytymistä kehoon.

Kehon varastorauta-arvo nousee hitaasti, ja tuloksia voi odottaa noin 6–24 kuukauden päästä suun kautta syötävän rautakuurin aloittamisesta. Harvinaisissa ja vaikeissa tapauksissa puutetta voidaan hoitaa suoraan suoneen annosteltavalla rautainfuusiolla.

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen