Takaisin sivun yläreunaan

Koe saaren taika

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Aholansaari | Kaupallinen yhteistyö

Aholansaaressa kohdataan, järjestetään tapahtumia ja nautitaan luonnosta.

Maaliskuun kahtena lauantaina, 4.3. ja 11.3. ovat Aholansaaressa ovet avoinna. ”Tule Saareen” -tapahtumat on suunnattu erityisesti lapsiperheille ja kaikille, jotka haluavat tulla tutustumaan saareen. Tapahtumapäivinä Aholansaaressa on luvassa muun muassa kasvomaalausta, poniratsastusta sekä makkaranpaistoa kodalla.

– Teemalauantaina kutsumme kaikki tutustumaan saaren upeisiin maisemiin ja rakennuksiin. Päivän aikana voi myös laskea mäkeä tai nauttia lounasta ravintolassamme, kertoo Aholansaaren toimitusjohtaja Päivi Korhonen.

Aholansaari on ympärivuotinen lomakeskus ja kulttuuriperintökohde, jonka juuret ovat Paavo Ruotsalaisen perinnössä ja herännäisyydessä. Nykypäivänä nämä arvot näkyvät ihmisten tasavertaisena lähimmäisenä kohtaamisena ja luonnon kunnioittamisena. Hyvä esimerkki tästä on saaren pohjoispäässä oleva Luonnonperintösäätiön omistama suojeltu ikimetsä.

– Arvot näkyvät käytännössä siinä, että meille jokainen on tervetullut ja meille saa tulla sellaisena kuin on. Toiminnassamme arvostamme kestävyyttä ja kohtuullisuutta – esimerkiksi ruokahuollon toimimista niin, ettei mitään menisi hukkaan, sanoo Korhonen.

Arvoihin liittyy myös ihmisen kädenjäljen kunnioittaminen. Saaren pihapiiristä löytyy Museoviraston suojelema ja kulttuurihistoriallisesti arvokas Paavon Pirtti. Kulttuurihistoriallista perintöä vaalitaan pitämällä vanhoista rakennuksista huolta ja järjestämällä niissä edelleenkin monenlaista toimintaa.

– Rakennukset ovat kulttuurimatkailun uniikkeja kohteita, joita kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan. Paavon Pirtistä näkee hyvin, miten seudulla on eletty 1800-luvulla, mainitsee Korhonen.

Saaren upea miljöö puhuttelee myös juhlaväkeä, sillä varsinkin kesäisin Aholansaaressa järjestetään paljon perhejuhlia. Päärakennuksen juhlasaliin mahtuu kepeästi noin 100 ihmistä, ja majoituspaikkojakin löytyy vieraille runsaasti. Yksi saaren erikoisuuksista on katettu ulkoilmakirkko, jonne tulvii luonnonvaloa ja jonka taustalla siintää Syvärijärvi. Viime kesänä siellä järjestettiin Viimeiset kiusaukset -ooppera.

– Saaren puitteet sopivat monenlaisiin tapahtumiin. Alkukesät kuluvat pitkälti lasten ja nuorten leirikoulujen ja rippileirien parissa. Loppukesästä juhlitaan paljon perhejuhlia, kuten häitä ja syntymäpäiviä sekä pidetään sukukokouksia. Syksyyn ajoittuvat hiljentymistä, rauhoittumista ja hyvinvointia tukevat koulutukset ja retriitit. Vuoden aikana saaressa käy noin 12–15 000 ihmistä, kuvailee Korhonen.

Talvisin saareen pääsee saapumaan jäätietä pitkin tai vaikkapa moottorikelkalla tai hiihtäen sekä luonnon eksotiikasta nauttien. Kesällä saareen puolestaan kulkee kaksi laivaa: Kleofas ja Toivo. Laivamatka kestää 10–15 minuuttia, joten se on jo itsessään elämys.

– Ensi kesänä saareen saapuu asumaan myös kesälampaita, joita voi tulla tervehtimään, vinkkaa Korhonen kesän kuulumisia.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Aholansaari

Aholansaari, 73310 Tahkovuori
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä