Takaisin sivun yläreunaan

Koe vapaan taiteen tila

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Kuopiossa kokeilevalle nykytaiteelle löytyy oma galleria.

Maaherrankadulta löytyy Kuopion ainoa taidegalleria, joka tuo kaupunkiin laadukasta nykytaidetta läheltä ja kaukaa. Uudistuneen Galleria Ars Liberan ensimmäinen näyttely järjestettiin kesäkuussa 2020 vallitsevan tilanteen vuoksi ikkunanäyttelynä eli teoksia ihailtiin ulkoilmasta käsin.

– Näyttelyt kestävät pääsääntöisesti noin kolme viikkoa, ja niiden lisäksi tilassa järjestetään myös poikkitaiteellisia tapahtumia. Tilassa on jo nähty tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä performanssitaidetta, kuvailee Ars Liberan ensimmäinen toiminnanjohtaja Toni Ledentsa. Hänen tehtävänään on muun muassa galleriatoiminnan kehittäminen.

Toni Ledentsa ja Sanna Nissinen luotsaavat Galleria Ars Liberaa.

 

Alun perin galleria perustettiin vuonna 2018 yhdistyksen 60-juhlavuoden kunniaksi esittelemään jäsenistön osaamista. Rahoituksen jatkumisen myötä galleria siirtyi Suokadulta purkutalosta Maaherrankadulle. Ledentsan mukaan galleriatoimintaa voi pitää perinteisen yhdistyksen uuden aikakauden alkuna.

– Ajatuksemme on tuoda Kuopioon harvemmin nähtyä, kokeilevaa ja kansainvälistä taidetta. Pari kertaa vuodessa järjestämme avoimen haun, minkä perusteella suunnittelemme seuraavan kauden ohjelmiston, kertoo Ledentsa. Järjestämme tapahtumia myös muualla ja pyrimme viemään jäsentemme taidetta ulkomaillekin, tilanteen taas salliessa.

Marraskuun ajan menossa on Sebastian Reisin Hinterland-näyttely.

 

allerian taustalla on Kuopion kuvataiteilijat ry, joka tunnetaan paremmin Ars Liberana. Vuonna 1958 perustetun yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tehostaa näyttelytoimintaa ja vahvistaa kuvataiteilijoiden asemaa Pohjois-Savossa. Siksi myöskään gallerian käytöstä taiteilijoilta ei peritä näyttelyvuokraa.

– Galleriaan voi piipahtaa matalalla kynnyksellä, sillä tänne on aina vapaa pääsy, vinkkaa Ledentsa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Maaherrankatu 3, 70100 Kuopio

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen