Lojuuko laatikon pohjalla katkennut ketju, korvakorun vääntynyt koukku tai pieneksi jäänyt sormus? Rikkoutuneen lempikorun voi useimmiten korjata. Korumuotoilijalle sormusten koon muuttaminen ja katkenneiden ketjujen juottaminen on arkipäivää.
– Vääntyneen osan suoristaminen sekä joidenkin ketjujen lukkojen oikominen takaisin kiinni onnistuu usein heti odottaessa. Minulla on varastossa myös monenlaisia varaosia, kuten korvakorujen takakappaleita, sanoo koru- ja jalometallimuotoilija Laura Lampinen Lampi Designista.
Lampinen linjaa, että lähes kaikki jalometallikorut voidaan korjata. Ainoastaan tee se itse -ihmisten kokoon tinaamia kultakoruja ei voi korjata, sillä tina kiehuu jo huomattavasti alhaisemmassa lämpötilassa kuin kulta ja syövyttää lopulta kullan kokonaan pois, jos korua lähtee juottamaan. Lisäksi pukukoruja harvoin voi juottaa, mutta niiden korjaamiseen saattaa löytyä muita luovia ratkaisuja.
– Sormuksiin varataan yleensä 4–5 työpäivää, työjonosta riippuen. Yksikertaisen sileän ja aiemmin muokkaamattoman sormuksen venyttäminen tai supistaminen voi mennä nopeamminkin, mutta jos korussa on paljon kiviä tai sitä on ennenkin muokattu, niin aikaa menee enemmän, havainnollistaa Lampinen.
Korjaustyön hinta riippuu korusta ja sen materiaalista. Tavallisen ohuen hopeaketjun juottaminen maksaa alkaen 19 euroa, sileän kultasormuksen pienentäminen tai suurentaminen alkaen 30 euroa ja kivisormusten muokkauksen työnhinta on 56 euroa + materiaalin hinta.
– Aina kannattaa tuoda koru näytille. Jos koru tulee käyttöön, se kannattaa ehdottomasti korjata, tai siitä voi tehdä jotain uutta. Jos korulle ei ole tarvetta, sen voi myydä minulle romukullaksi, jolloin se saa uuden elämän toisena koruna, summaa Lampinen.