Takaisin sivun yläreunaan

Kuiduista terveyttä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Unplash

Ravintokuidulla on valtava merkitys kokonaisterveyden ylläpitämisessä.

Ravintokuidut ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita löytyy ainoastaan kasvikunnan tuotteista. Kasvisten ja viljan kuoriosassa oleva ravintokuitu ei imeydy elimistössä, vaan sen vaikutukset näkyvät ruoansulatuskanavassa. Kuitu imee itseensä paksusuolessa vettä edistäen näin ruoansulatusta ja ehkäisten muun muassa ummetusta.

Liukenemattomien kuitujen lisäksi on vesiliukoisia kuituja, joita ovat muun muassa kasvikumit ja pektiinit. Näiden kuitujen on todettu hidastavan verensokerin nousua aterian jälkeen parantaen siten diabeetikkojen sokeritasapainoa sekä vaikuttavan edullisesti kolesteroliarvoihin.

Käypä hoidon mukaan suomalaisten tulisi saada kuitua 25–35 grammaa vuorokaudessa. Naisten tulisi pyrkiä saamaa ruuasta kuituja vähintään 25 grammaa ja miesten 35 grammaa päivässä. Tällä hetkellä mennään vasta 20 gramman päivittäisannoksissa, joten jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten ravintokuituja voisi lisätä ruokavalioon. Siinä auttavat esimerkiksi ravintoainelaskurit ja runsaskuituinen-merkinnällä varustettujen tuotteiden valitseminen ostoskoriin.

Ravintokuitua suositellaan saatavan monipuolisesti sekä kasviksista että täysjyväviljoista, jotta erityyppisten kuitujen saanti mahdollistuisi. Palkokasveissa, marjoissa ja hedelmissä on paljon veteen liukenevia kuituja, kun taas vihanneksissa ja viljassa enimmäkseen veteen liukenemattomia.

Kuitua saa runsaasti muun muassa täysjyväviljasta ja erityisesti täysjyvärukiista. Viljan jyvän kuorikerros on tiivis pakkaus vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua. Mikäli kuori poistetaan, jää viljasta prosessoituun valkoiseen jauhoon energia hiilihydraatteina ja sen polttamiseen tarvittavia kivennäisaineita ja vitamiineja on kadonnut kuoren mukana.

Kasvisten osalta ravintokuitua on eniten palkokasveissa, pähkinöissä ja monissa siemenissä, kuten chian- ja pellavansiemenissä. Vihanneksien lisääminen ruokavalioon luonnollisesti edesauttaa kuitujen saamista, mutta esimerkiksi kurkkua, tomaattia tai lehtisalaattia olisi syötävä puoli kiloa saadakseen saman kuitumäärän, jonka yksi runsaskuituinen ruisviipale sisältää.

Myös kasviksia, siemeniä ja pähkinöitä kannattaa syödä mahdollisuuksien mukaan kuorineen, jotta saisi mahdollisimman paljon irti ruoan tarjoamista ravintokuiduista, vitamiineista ja kivennäisaineista.

Kuidunsaantiaan voi lisätä vaivattomasti lisäämällä esimerkiksi ruokalusikallisen siemeniä tai kaurarouhetta jogurttiin, smoothieen tai vaikkapa keittoon. Tietopankki Finelin mukaan kaikkein eniten kuitua sisältää siemenkuorijauhe eli psyllium. Sitä on mahdollista ostaa sellaisenaan, ja tuotetta voi hyödyntää kuitulisän lisäksi myös esimerkiksi gluteenittomassa leivonnassa sitkoa tuomaan.

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä