Takaisin sivun yläreunaan

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto täyttää viisi vuotta

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Kuopion Kaupunki/Vicente Serra | Kaupallinen yhteistyö

Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupunkien luonto- ja maisema-arvoja. Kuopion kansallinen kaupunkipuisto täyttää tänä vuonna viisi vuotta.

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan jo vuonna 2001. Pitkästä historiastaan huolimatta kansallinen kaupunkipuisto on käsitteenä monille suomalaisille yhä tuntematon. Mitä se siis ihan konkreettisesti tarkoittaa?

Kuopion kaupungin yleiskaavapäällikkö Heli Laurisen mukaan kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä tunnustus hyvin hoidetusta kaupunkiympäristöstä.

– Kansallisten kaupunkipuistojen tarkoituksena on säilyttää luonto- ja viheralueita sekä rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja eheänä kokonaisuutena. Kansallisissa kaupunkipuistoissa kulttuuriympäristö yhdistyy katkeamattomasti luontoon, kertoo Laurinen.

Kuopio sai kansallisen kaupunkipuiston statuksen vuonna 2017. Kuluvana vuonna viisi vuotta täyttävän kansallisen kaupunkipuiston juhlavuoteen sisältyy monenlaista uutta. Esimerkiksi Hietasalon uusi kota avataan kesällä.

– Myös saariston virkistyspalveluja parannetaan ja kunnostetaan ympäristöministeriön tukirahoituksella. Rahoitus mahdollistaa myös esimerkiksi Valkeisenlammen uimarannan puupatioiden uusimisen ja puuston täydennysistutukset Väinölänniemelle, Laurinen iloitsee.

Kaupungin tavoitteena on lisätä kansallisen kaupunkipuiston näkyvyyttä. Suunnitteilla ovat muun muassa vanhan Kuopion historiaan perehdyttävä teemareitti sekä nimikyltit alueen puistoihin. Kansallisen kaupunkipuiston oma tunnus julkistettiin keväällä juuri ennen Rakenna ja asu -messuja.

– Messut ja muut teemaan liittyvät tapahtumat ovat keino tuoda kansallista kaupunkipuistoa ihmisten tietoisuuteen. Teemme myös yhteistyötä eri alueellisten toimijoiden, kuten kansalaisopiston, kanssa, Laurinen sanoo.

Kuopio sai kansallisen kaupunkipuiston statuksen vuonna 2017.

 

7 200 hehtaarin kokoinen Kuopion kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita. Noin 6 800 hehtaaria alueesta on Keski-Kallaveden saaristoa, jonka saavutettavuuden parantaminen on yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista.

– Saariston saavutettavuutta aiotaan edistää parantamalla saaristokohteiden opasteita ja rantautumisrakenteita. Myös esteettömyyteen kiinnitetään huomiota.

Lisätietoja Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta ja kansallisten kaupunkipuistojen verkostosta löytyy osoitteesta www.kansallisetkaupunkipuistot.fi. Sivustolla voi tutustua tunnelmallisiin kohteisiin eri puolilla Suomea. Sääksi-live löytyy puolestaan osoitteesta www.kuopio.fi/saaksilive. 

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupungin matkailuneuvojat

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen