Takaisin sivun yläreunaan

Kuopion museo astuu uuteen aikakauteen

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Uudistuneet perusnäyttelyt avautuivat toukokuussa. Museon kesä 2022 tarjoaa mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Tätä hetkeä kuopiolaiset ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Vuodesta 2018 lähtien peruskorjauksessa olleet Kuopion museon perusnäyttelyt avasivat jälleen ovensa yleisölle toukokuun 13. päivänä.

Uudistuneissa perusnäyttelyiden tiloissa sijaitsevat luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset näyttelyt sekä lasten leikkitila. Kuopion luonnontieteellisen museon luontopedagogi Mari Wikholmin mukaan uudistetut näyttelyt esittelevät entistä monipuolisemmin itäsuomalaista luontoa ja pohjoissavolaista kulttuurihistoriaa.

– Museo on uudistunut lähes täysin. Yksi tärkeimmistä parannuksista on hissi, jonka ansiosta kerroksiin pääsee esteettömästi. Perusnäyttelyt ovat saaneet kokonaan uuden ulkoasun. Mukana on myös uutta digitaalista teknologiaa, Wikholm kertoo.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelymestari Reetta Tiaisen mukaan uusi teknologia mahdollistaa aiempaa kokemuksellisemman museoelämyksen pelkän katselemisen sijaan.

– Näyttelyihin on sisällytetty muun muassa virtuaalitodellisuutta, 3D-mallinnuksia ja immersiivisiä videoteoksia. Lisätietoja antavia kosketusnäyttöjä mielenkiintoisine sisältöineen on myös tarjolla, Tiainen iloitsee.

Museovieraita palvelee myös uusi vaihtuvien näyttelyiden tila Kuopion museon vuonna 2021 valmistuneessa uudisrakennuksessa. Uudessa, nykypäivän standardeja vastaavassa tilassa voidaan järjestää entistä kunnianhimoisempia näyttelykokonaisuuksia.

– Uudistunut tila mahdollistaa suurten kansainvälisten näyttelyiden järjestämisen museossa. Pystymme myös paremmin huomioimaan erilaisten kohderyhmien tarpeet, Wikholm sanoo.

Kuopion museon mammutti ja savutupa ovat yleisön kestosuosikkeja.

 

Kuluvana kesänä 14.8.2022 saakka esillä on palkitun brittiläisen valokuvataiteilija Levon Bissin näyttely Microsculpture, joka esittelee kolmekymmentä jättimäistä muotokuvaa hyönteisistä.

Tiaisen mukaan myös tulevan syksyn näyttelykalenteri sisältää mielenkiintoisia uutuuksia.

– Luvassa on muun muassa Julius Caesarista kertova näyttely, joka saa maailman ensi-iltansa Kuopion museossa syyskuussa, Tiainen valottaa.

Entä sitten museon vanhan puolen vetonaulat mammutti ja savutupa? Remontin aikana monet ovat pohtineet, kuuluvatko nämä yleisön kestosuosikit uudistuneen museon näyttelykokonaisuuteen.

– Sekä mammutti että savutupa ovat edelleen mukana, mutta uudistuneessa visuaalisessa ympäristössä, Wikholm kertoo.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion museo

Museokatu 1
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen
Mirka Happonen