Takaisin sivun yläreunaan

Lampisten veto Savoon

Teksti Oodia/Emilia Jormakka | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Lampiset miettivät tarkkaan missä kasvattaa lapset. Sopivimmaksi paikaksi valikoitui lopulta Kuopio.

Lampisten perheeseen kuuluvat perheen äiti Heidin lisäksi mies sekä 6- ja 9-vuotiaat lapset. Ennen Savoon muuttoaan perhe asui Vantaan Tikkurilassa. Paikkakunnanvaihdosta alettiin pohtia, kun ensimmäinen lapsi oli vielä pieni ja muuttaminen helpompaa kuin joskus myöhemmin. Lampiset harkitsivat Savon lisäksi asuinpaikakseen myös Helsinkiä, mutta lopulta perhe päätti ottaa suunnan Mikkeliin, jossa myös Heidin veli tuolloin asui.

– Vertailimme Helsinkiä ja Savoa asuinpaikkoina ja Savo voitti. Lapset pääsivät samalla myös lähemmäs isovanhempiaan, Lampinen kertoo.

Heidi Lampinen perheineen viihtyy asuinalueensa lähistöllä olevilla luontopoluilla.

 

Heidin veli sekä Etelä-Savossa Rantasalmella asunut äiti muuttivat Kuopioon kolme vuotta sitten. Molemmat viihtyivät Kuopiossa niin hyvin, että myös Lampisten perhe päätyi muuttamaan paikkakunnalle pari vuotta heidän jälkeensä. Läheisten aikaisempi muutto ja positiiviset kokemukset helpottivat kaupunkiin asettumista, sillä perheellä ei ollut Kuopioon aiempia siteitä.

– Heidän suosituksensa oli yksi tärkeä syy Kuopioon muutolle, Lampinen iloitsee.

Tällä hetkellä perhe asuu Pirtissä ja nauttii ajastaan siellä. Lapsille on löytynyt hyvin leikkipaikkoja, ja Pirtinniemen kärjessä pääsee vaikkapa paistamaan makkaraa perheen kanssa. Lampinen luetteleekin Kuopion vahvuuksiksi juuri luonnonläheisyyden, luontopolut ja laavut. Puijolle on mukava lähteä nauttimaan luonnosta ja harrastamaan porrasjuoksua.

Kehuja saavat myös Kuopiosta löytyvät palvelut, kuten ravintolat ja ostosmahdollisuudet. Matkukseen on helppo mennä shoppailemaan, kun saman katon alta löytyy kaikki tarvittava. Kuopion eläväinen torikin on Lampisille tuttu paikka. Keskustassa käydessään perhe suuntaa aina ensimmäiseksi sinne, minkä jälkeen matka jatkuu usein satamaan.

– Kuopio on ihmisen kokoinen kasvukeskus. Kaupunki kehittyy koko ajan ja katukuvassa näkyy tuon tuosta nostokurkia. Täällä on loistavat mahdollisuudet opiskella, käydä töissä ja harrastaa, Lampinen summaa.

Harrastusmahdollisuudet ovatkin olleet yksi tärkeä tekijä siinä, että Lampisten lapset ovat kotiutuneet niin hyvin. Mikkelissä perheen vanhin ei olisi voinut aloittaa cheerleadingia kuin vasta kymmenvuotiaana, mutta Kuopiosta löytyi harrastusryhmiä myös nuoremmille.

– Harrastuksen pääsi aloittamaan heti tänne muutettua. Perheen nuorin harrastaa parkouria, ja siihenkin löytyi täältä hyvät harrastusmahdollisuudet. Itse käyn salilla ja mies etsii itselleen harrastusjääkiekkojoukkuetta, Lampinen kertoo.

Ennen kaikkea kehuja ja kiitosta saavat kaupungin yhteisöllisyys ja ihmiset, joita Lampinen kuvailee vastaanottavaisiksi ja jutusteleviksi.

– Kuopiossa päätyy aina juttelemaan ihmisten kanssa. Kun käyn esimerkiksi uimahallissa saunassa, saan aina jutella jonkun kanssa. Samanlaiseen jutustelevuuteen ei törmää joka paikassa. Veli sanoikin, ettei enää ikinä muuta pois Kuopiosta. Käyn itse edelleen töissä Mikkelissä, mutten itsekään enää muuttaisi täältä.

Jaa artikkeli

Tekijät

Emilia Jormakka
Mirka Happonen