Takaisin sivun yläreunaan

Makumatkalla maailman ympäri

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

Maailman maissa on paljon erilaisia, ja kenties yllättäviäkin, joulupöydän perinneherkkuja. Perinteistä kattausta voi tuunata ottamalla vinkkejä, vaikka näistä maista:

Ruotsalainen joulupöytä on kinkkuineen kovin samanlainen kuin Suomessakin, mutta ruotsalaiset nauttivat myös erityisesti paahtokyljestä, lämpimästä kaalisalaatista, sillistä, savulohesta, lihapullista ja erilaisista makkaroista sekä punajuurisalaatista ja janssoninkiusauksesta.

Norjassa jouluun valmistaudutaan syömällä lampaan päästä valmistettua perinneruokaa eli smalahovea. Jouluna idässä syödään porsaankylkeä ja lihapullia, lännessä lampaankylkeä ja lanttusosetta. Rannikolla syödään myös turskaa tai lipeäkalaa.

Virossa syödään myös suomalaisille tuttua rosollia, sillisalaattia ja silakoita. Joulupöydästä löytyy usein muun Euroopan tapaan esimerkiksi hanhea, hapankaalia ja lihahyytelöä. Piparit, toscaiset uuniomenat ja puolukkainen rahkakakku viimeistelevät kattauksen.

Puolalainen joulu tunnetaan keitoistaan, sillä puolalaisille joulu on paastoamisen aikaa. Paastoaminen tarkoittaa lihattomuutta, joten sieni-, kala- ja punajuurikeitot ovat joulupöydän superherkkuja. Jälkiruokana on suomalaistenkin joulusuosikki: luumukiisseli.

Venäläinen joulu vietetään vasta loppiaisen aikaan. Silloin joulupöydästä löytyy runsaasti blinejä täytteineen, kaviaaria, majoneesisalaattia ja stroganoffia sekä valkosipuliperunoita.

Bulgarialaiset nauttivat kasvispitoisesta jouluruuasta. Lihan sijaan pöytään katetaan pähkinöitä, kuivattuja luumuja ja kakkuja. Saksanpähkinöiden avulla ennustetaan seuraavan vuoden tapahtumia.

Isossa–Britanniassa syödään jouluna toivevanukasta, jonka valmistukseen koko perhe osallistuu. Perinteisesti vanukkaaseen on tipautettu kolikko, joka tuo löytäjälleen vaurautta. Kalkkuna- tai hanhipaisti on brittien joulupöydän kunkku, ja sen kanssa nautitaan esimerkiksi karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paahdettuja perunoita sekä vihanneksia, kuten ruusukaalia.

Ranskalaiset nauttivat jouluisin erityisesti osteri- tai etana-alkupaloista. Joulupöydästä löytyy myös kalkkunaa tai hanhea, hanhenmaksaa, kastanjoita sekä mereneläviä. Jälkiruokana nautitaan perinteistä jouluhalkoa eli suklaista kääretorttua.

Italialainen joulupöytä koostuu usein erilaisista merenelävistä, kuten sinisimpukoista, mustekalasta sekä täytetystä kalasta. Alkupalapöytä on antipastopöytä, jossa on erilaisia kinkkuja, kalaruokia, pastoja ja piirakoita. Jälkiruokana toimii juustolautanen tai hedelmäkakku.

Amerikan joulupöytä on yhdistelmä monia muita maita, mutta mallia on otettu varsinkin Isosta-Britanniasta. Täytetyn kalkkunan, perunamuussin, vihreiden papujen ja maissin lisäksi jälkiruokana nautitaan esimerkiksi kurpitsapiirasta tai hedelmäkakkua. Kuuma munatoti kruunaa talven juhlat.

Japanissa joulu ei ole saavuttanut samaa suosiota kuin kristillisissä länsimaissa. Varsinkin nuorempi polvi kuitenkin ottaa joulun viihteellisyydestä kaiken irti. Maassa syödään usein joulukakkuja sekä uudempana perinteenä jouluinen ateria Kentucky Fried Chickenissä.

Lähteet: k-ruoka.fi, rantapallo.fi, mtv.fi, momondo.fi, natgeo.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä