Takaisin sivun yläreunaan

Planetaarinen ruokavalio

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

Syömällä kohti omaa ja planeetan hyvinvointia.

Planetaarinen ruokavalio on tutkijoiden kehittelemä malli sille, miten sekä ihmiset että maailma voisivat hyvin. Ruokavaliossa tähdätään ihmisten parempaan terveyteen, ilmastokriisin hillitsemiseen sekä siihen, että ruokaa riittää maapallon kasvavalle väestölle.

Ruokavaliossa mitään ei kielletä, mutta siinä kannustetaan lisäämään kasvisten ja täysjyväviljan osuutta lautasella. Planetaarisen ruokavalion ydin on kasviksissa, joita pitäisi syödä puoli kiloa päivässä – aivan kuten suomalaiset ruokasuosituksetkin sanovat. Kasviksiin kuuluvat myös hedelmät ja marjat.

Lihan kulutusta puolestaan pyritään planetaarisessa ruokavaliossa vähentämään. Suomalaisten ravintosuositusten mukaan lihaa ja lihavalmisteita saisi syödä viikossa enintään 500 grammaa, mutta suomalaiset miehet kuluttavat jo pelkästään punaista lihaa 800 grammaa ja naiset 400 grammaa viikossa.

Planetaarisessa ruokavaliossa kannustetaan syömään enemmän siipikarjaa ja mereneläviä. Suomessa kannattaa suosia nimenomaan kotimaista järvikalaa, sillä se on erittäin ympäristöystävällistä.

Optimaalisinta olisi, että arjessa kotona kokkaillaan kasvisruokaa, jolloin täydellisestä pihvistä voi nauttia vaikkapa ravintolaillallisella. Jos kotona kokkaaminen tuntuu vaivalloiselta, voi lihankulusta vähentää valitsemalla lounas- tai illallisravintolassa aina ammattilaisten tekemän kasvisruuan. Kotona puolestaan voi pitää vaikkapa kasvisruokapäiviä.

Vinkit ilmastoystävälliseen ruokavalioon

Suosi kasvisruokaa.

Hyödynnä kasviproteiineja. Esimerkiksi pavut, linssit, härkäpapu, herneet, soija ja tofu ovat kaikki hyviä proteiinin ja kuidun lähteitä. Lisäksi ne ovat edullisia.

Syö satokauden mukaan. Kesällä syödään paljon tuoreksia, syksyllä kaaleja ja talvella juureksia.

Korvaa riisi kotimaisella ohralla tai perunalla. Riisi on melkoinen vesisyöppö, joten kotimaiset vastineet ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä valintoja.

Vaihda viljatuotteet, kuten pasta ja leipä, täysjyväviljaan. Täysjyvän sisältämät kuidut tekevät hyvää suolistolle.

Suosi suomalaista luonnonkalaa, kuten muikkua, ahventa, silakkaa ja haukea. Järvikalat ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös hyvien rasvojen lähteitä.

Pidä juustoa luksustuotteena, joka kruunaa juhlapöydän. Laita siis arkileivän päälle ennemmin vaikkapa hummusta.

Lähteet: EAT Lancet, WWF

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä