Takaisin sivun yläreunaan

Puhtia liiketoiminnan kehittämiseen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Miikka Heinonen | Kaupallinen yhteistyö

Yrityksen kehittämiseen on tarjolla runsaasti ulkopuolista konsultointiapua.

Yrityksillä on visio, tahtotila ja roppakaupalla ideoita toiminnan kehittämiseen. Sen sijaan niiden saaminen konkreettisiksi palveluiksi ja tuotteiksi voi tarvita ulkopuolista asiantuntija-apua. Tähän haasteeseen törmäsi myös kuopiolais-helsinkiläinen Scanzon Group Finland Oy miettiessään kuinka selvitä poikkeustilasta ja pohtiessaan yritykselle uutta tuotetta.

– Meillä oli idea ja tunne, että tämä on hyvä innovaatio. Materiaalia oli jo paljon olemassa, mutta aikaa ja osaamista tuotteistamiseen ei ollut riittävästi, kertoo toimitusjohtaja Tasse Laukkarinen. Yritys on vuonna 2016 perustettu hotelli- ja ravintola-alan verkkotukku, jolla on tuhansia asiakkaita Hangosta Nuorgamiin.

Koronapandemian iskiessä alaan yritys haki ELY-keskukselta häiriötilanneavustusta, mikä mahdollisti ydinliiketoiminnan pyörimisen myös poikkeusaikana. Yrityksen oli myös löydettävä uusia liiketoimintoja turvatakseen toiminnan pandemian aikana ja erityisesti sen jälkeen.

– Haimme myös ELY:n konsultointiavustusta. Aluksi tehdään selvitys kehittämistarpeesta, jonka perusteella hakemus tehdään. Sitten yritykselle etsitään parhaiten soveltuva konsultti. Me saimme työskennellä kuopiolaisen Talentreen ammattilaisten kanssa, kertoo Laukkarinen.

Tuet mahdollistivat yrityksen selviämisen poikkeustilasta ja sen jälkeisestä ajasta, kertoo Tasse Laukkarinen.

 

Konsultointipäiviä myönnetään yrityksen tarpeen mukaan yleensä kahdesta viiteen. Laukkarinen on hyödyntänyt nyt kahdesti viiden päivän konsultoinnin. Hänen mukaansa projekti suunnitellaan ja mitoitetaan siten, että sovitussa ajassa päästään haluttuihin tavoitteisiin. Konsultointi toimi hyvänä jatkona häiriöavustuksen myötä aloitetulle kehittämistyölle. Työn alla on täysin uusi liikeidea ja palvelu, jota tarjotaan sekä jo olemassa oleville että uusille asiakkaille.

– Kiitos konsultoinnin – projektia on johdettu ja viety läpi koronasta huolimatta. Saimme idean ympärille lihaksia ja olemme nyt prototyyppivaiheessa. Tuote tulee markkinoille vuonna 2021, iloitsee Laukkarinen.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen kertoo, että yritykset voivat hyödyntää konsultointipalveluita monipuolisesti kehittäessään liiketoimintaa. Pääsääntöisesti palvelu on tarkoitettu jo toimintansa vakiinnuttaneille pk-yrityksille, mutta innovaatioiden kaupallistamisen konsultointia voidaan myöntää myös toimintansa alkuvaiheessa oleville yrityksille. Konsultointipalvelut on jaettu viiteen liiketoiminnan kehittämisen osa-alueeseen.

– Kokenut liikkeenjohdon konsultti voi auttaa strategian määrittelyssä, liiketoiminnan hiomisessa, markkinoinnin, talouden tai johtamisen kehittämisessä tai kansainvälistymisessä, listaa Vitikainen.

Palvelu sopii myös yksityisille elinkeinonharjoittajille, eikä toimialarajoituksia ole. Sen sijaan operatiiviseen toimintaan, kuten verkkokaupan tai markkinointimateriaalien rakentamiseen, konsultointia ei myönnetä.

– Palvelu on suurimmaksi osaksi meidän rahoittamaamme, ja yritykset maksavat vain omavastuuosuuden. Näin tuemme yritysten suunnitelmallista liiketoiminnan kehittämistä, summaa Vitikainen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Pohjois-Savon ELY-keskus

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä