Takaisin sivun yläreunaan

Energiaa seinän täydeltä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Talvella matalalta paistavan auringon säteet napataan energiaksi seinäaurinkopaneelien avulla.

Perunan viljelyssä tarvitaan tasaisesti energiaa vuoden ympäri: kylmäsäilytys, idätystilan lattialämmitys, lajittelu ja tuuletus vaativat kaikki oman osansa. Viime kesän superaurinkoiset päivät saivat Taina ja Pertti Venäläisen Hirvilahdelta pohtimaan, että pitäisikö navetan eteläpuolelle pistää aurinkopaneelit.

– Puolivitsistä se lähti. Syksyllä kartoitettiin tilanne ja pyydettiin tarjoukset parilta eri toimijalta. SuomiSolar teki hyvän tarjouksen ja kertoi samalla Bellanrannan satametrisestä aurinkopaneeliseinästä. Hoksattiin, että meilläkin seinätilaa riittää, Venäläiset taustoittavat.

Maatilayritys voi hakea ELY:n investointitukea 40 prosentille aurinkosähkövoimalaprojektin laskennallisista kustannuksista. Kun maatilayritys täyttää tuen vaatimat ehdot ja tuotettu sähkö käytetään tuotannolliseen maataloustoimintaan, tuen saamiselle on hyvät edellytykset. Myös Venäläiset hakivat ja saivat aurinkoenergiaprojektiinsa investointitukea.

– Vaikka käytämme talvisin myös hakkeen tuomaa bioenergiaa, vuodessa sähköön menee noin 4 000 euroa ilman alvia. Aurinkoenergian avulla säästämme sähkölaskussa jopa kolmasosan, Pertti Venäläinen pohtii.

Ensi kesänä Venäläisillä on hyvä mahdollisuus jopa omavaraisuuteen, sillä tuotantotilojen seiniin ja katolle asennettiin yhteensä 67 aurinkopaneelia. Seinäpaneelien paras puoli on se, että ne eivät ole talvellakaan lumen peitossa. Lisäksi talvisaikaan ympäröiviltä perunapelloilta heijastuva aurinko voi lisätä paneeleille tulevaa kokonaissäteilyä hetkellisesti jopa yli 20 prosenttia.

Jarmo Tiainen sekä Taina ja Pertti Venäläinen kättelevät onnistuneen projektin päätteeksi.

 

– Tällä tilalla seinään asennetut paneelit venyttävät auringon keräämistä koko päivän ajaksi, sillä ne nappaavat energian heti auringon ensisäteistä alkaen. Parhaimmillaan juhannuksen aikaan seinä- ja kattopaneelit imevät aurinkoa itseensä jopa 20 tuntia vuorokaudesta, täydentää Jarmo Tiainen SuomiSolarilta.

Aurinkoenergia on maatiloille oiva vaihtoehto, koska maatiloilla energiaa tarvitaan tasaisesti vuorokauden ympäri. Ainoastaan lypsykarjatiloilla tulee aamu- ja iltalypsyn aikaan isommat kulutushuiput. Käyttöaste paranee eri ilmansuuntiin sijoitettujen paneelien avulla.

– Tämä on silkkaa matematiikkaa. Jokaisessa kohteessa kartoitetaan aurinkoenergian tuottoarvo ilmansuuntien, kiinteistön sijainnin sekä paneelien pinta-alan mukaan. Kartoituskäynnin jälkeen asiakas saa tarkat laskelmat, joiden perusteella tarjotaan optimaalisin aurinkosähköjärjestelmä, summaa Tiainen.

Artikkeli on julkaistu alun perin Digimagin Luonto, metsä & mökki 2019 -lehdessä.

Jaa artikkeli