Takaisin sivun yläreunaan

Kilpailuetua Euroopasta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Kohdennetulla rekrytoinnilla löydetään parhaat ja motivoituneimmat työntekijät myös ulkomailta.

Yritykset suhtautuvat myönteisesti ulkomaalaisten osaajien hankkimiseen, mikäli kotimaasta ei löydy riittävästi sopivia työntekijöitä. Esimerkiksi ICT-ala on jo hyvin monikulttuurinen, ja sen työkieli on englanti, kun taas metallipuolella työvoiman tarve skaalautuu isompien tilauksien ja urakoiden myötä.

Myös kuntoutus-, asumis- ja kotipalveluita tarjoava Vetrea aloitti viime syksynä projektin, jonka tarkoituksena oli rekrytoida 20 uutta hoiva-alan osaajaa Espanjan Madridista Kuopion alueen yksiköihin. Rekrytoinnissa hyödynnettiin kansainvälistä EURES-verkostoa sekä vuorovaikutteista MessiLive.fi-lähetysformaattia. Markkinointivideoilla täällä valmiiksi olevat espanjanlaiset kertoivat äidinkielellään, millaista on elää Kuopiossa. Markkinointi kohdennettiin sosiaalisen median ja paikallisten viranomaisten avulla sinne, missä osaajia on.

– Kuopion ja Madridin TE-palveluiden välillä oli hyvä yhteistyö, jonka ansiosta saimme kahteen lähetykseemme yhteensä lähes 200 katsojaa. Katsojia ja työpaikoista kiinnostuneita oli Espanjan ja Suomen lisäksi myös muista maista, aina Etelä-Amerikasta saakka, kertoo työkykypäällikkö Sanna Kekäläinen Vetrea-konsernista.

MessiLive.fin tapahtumatuottaja Taina Jutila kertoo, että he ovat aiemmin tehneet englanninkielisiä lähetyksiä, jotka on osoitettu Suomessa asuville ulkomaalaisille. Niistä on kiinnostuttu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Vetrean rekrytointikampanja oli ensimmäinen hakijoiden äidinkielellä toteutettu video- ja livelähetysrekrytointi.

– Käytämme tarvittaessa tulkkeja, joten työnantajan ei tarvitse osata hakijoiden äidinkieltä. Monilla aloilla rallienglannilla pärjää hyvin. Hoitotyössä suomen kieli on olennainen asia, joten valitut työntekijät opiskelevat sitä ensin lähtömaassaan ja jatkavat opiskelua vielä saavuttuaan tänne, kertoo MessiLive.fin juontaja Ilkka Nykänen.

Valituilla työntekijöillä on jo hoitotaustaa, mutta he tulevat suorittamaan suomalaisen lähihoitajatutkinnon vaatimuksen mukaiset opinnot oppisopimuskoulutuksena kesään 2021 mennessä. Ryhmä saapuu Kuopioon ja Siilinjärvelle ensi kesänä.

Sanna Kekäläinen kuvaa rekrytointiprosessia sujuvaksi ja livelähetyksiä merkittäviksi näkyvyyden kannalta. Monille hakijoille on tärkeää nähdä etukäteen, millaisen tunnelman mahdollinen tuleva työnantaja luo. Samalla on matalampi kynnys esittää chatin kautta kysymyksiä esimerkiksi yrityksen arvoista ja työtehtävän käytännön asioista.

– Lähetykset olivat hyvin järjestettyjä. Valmisteluaikaa oli sopivasti, lähetyksen kulku sekä siihen liittyvät asiat opastettiin meille selkeästi ja juontaja piti lähetyksen langat hyvin käsissään alusta loppuun, Kekäläinen kiittelee.

Taina Jutila ja Vesa Liesivuori kannustavat yrittäjiä tutkimaan mahdollisuuksiaan rekrytoida osaajia Euroopasta.

Kun osaajien tarve ilmenee, EURES-asiantuntija Vesa Liesivuori auttaa Pohjois-Savon alueella yrityksiä rekrytoimaan ammattilaisia ulkomailta. EURES on Euroopan talousalueen julkisten työnvälityspalveluiden verkosto, joka tarjoaa kansainvälistävää koulutusta ja rekrytointipalveluita.

– EURES-verkoston kautta yritykset pääsevät käsiksi 32 maan osaajiin. Kun osaajatarpeet ovat selvillä, voimme kohdistaa rekrytoinnin juuri siihen maahan, jossa osaajia on. Esimerkiksi metallipuolen osaajien rekrytointia kohdennetaan tällä hetkellä Viroon, Puolaan ja Slovakiaan, kuvailee Liesivuori. EU/ETA-maiden osaajien etuna on Euroopan Unionin alueen vapaa liikkuvuus, joten aikaa ei kulu esimerkiksi työlupien hankkimiseen.

EURES-tukipalveluiden kautta tarjotaan suomen kielen lähtömaakoulutusten lisäksi myös muun muassa kansainvälisiä työyhteisövalmennuksia, joihin lukeutuu esimerkiksi suomen kielen kielikoulutus yritysten ulkomaalaistaustaisille työntekijöille. Jokaista koulutusta voidaan räätälöidä yrityksen, sen palveluiden ja tuotteiden tarpeen mukaan. Yritys maksaa vain 30–50 prosenttia valmennusten ja koulutusten kokonaishinnasta. Loppuosuus on de minimis -tukea, josta vastaa Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) -hanke. Asiantunteva kouluttaja on alusta saakka mukana räätälöimässä sopivaa koulutusta kieliopetukseen. Kielitaidon karttuminen auttaa työntekijöitä kehittymään ammatissaan, mikä puolestaan nostaa työmotivaatiota ja -tehokkuutta entisestään. Koulutuksilla voidaan kehittää myös esimiesten valmiuksia toimia monikulttuurisissa työympäristöissä.

Jutila ja Liesivuori vinkkaavatkin, että ennen ulkomaalaisen työvoiman rekrytointia yrityksen osaajatarve tulee tunnistaa riittävän tarkasti sekä varmistaa, että koko yritys johdosta työntekijöihin on sitoutut ja valmis pitämään osaajista kiinni.

– Kannattaa jutella TE-palveluiden ja EURESin asiantuntijoiden kanssa. Yksin prosessissa ei jää, vaan apua saa varmasti kaikissa vaiheissa, kannustaa Jutila.

Vinkit kansainvälisten osaajien rekrytointiin
  1. Tunnista osaajatarpeesi hyvissä ajoin.
  2. Kartoita osaajien kansainvälistä tarjontaa EURES-asiantuntijan kanssa.
  3. Varmista, että koko yritys johdosta tekijöihin on sitoutunut ja valmis pitämään osaajista kiinni.
  4. Tuo yritys ja tehtävät tutuiksi kohderyhmälle kohdennetulla viestinnällä ja tarjoa avoin mahdollisuus kysymyksen esittämiseen MessiLive.fi-lähetyksen avulla.

 

Messilive.fi – Perinteistä laajempi rekryilmoitus

Vuorovaikutteinen MessiLive.fi on tehokas rekrytointikanava, jossa perinteinen työhaastattelutilanne on käännetty päälaelleen. Suorassa verkkolähetyksessä rekrytoija saa vastata juontajan ja työnhakijoiden kysymyksiin siitä, millainen avoinna oleva työpaikka on.

Paikalla on yrityksen työntekijä, joka pystyy antamaan syvemmän kuvan siitä, millaista yrityksessä on olla töissä, millainen työilmapiiri on ja millaista käytännön työ todella on. Lähetyksen jälkeen työnantaja saa paremmin kohdennettuja hakemuksia ihmisiltä, jotka tietävät enemmän yrityksestä ja haettavasta paikasta.

Useimmiten työnhakijoiden kysymykset liittyvät perusasioihin, kuten siihen, millainen yritys on, mitä se tekee ja mitkä ovat sen arvot. Lisäksi heitä kiinnostaa, mitä työpäivän aikana tapahtuu, millainen palkka ja työaika tehtävässä on sekä se, millaisia ominaisuuksia työntekijä tarvitsee pärjätäkseen.

Yrittäjälle tai työnantajalle konsepti tuo merkittävästi lisää tehoa rekrytointiin, sillä livelähetys antaa pelkkää rekrytointi-ilmoitusta laajemman kuvan yrityksen toiminnasta. Työnhakijat voivat seurata lähetystä paikan päällä tai etänä MessiLive.fi-sivun, Facebookin tai YouTuben kautta ja kysyä lisää kysymyksiä chatin kautta. Lähetyksen jälkeen työnhakija osaa arvioida tuntuuko paikka omalta ja päättää haluaako hän lähettää hakemuksen. Yleensä lähetys kestää noin 20 minuuttia.

Rekrylähetyksistä jää tallenteet MessiLive.fi-sivustolle. Lähetyksen jälkeen paikan päällä seuranneet voivat jäädä pikahaastatteluihin työnantajan kanssa. Jos kemiat kohtaavat, työnhakija voidaan samoilla tulilla kutsua jatkohaastatteluun.

MessiLive.fi-studiot sijaitsevat Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Lähetyksiin voi osallistua myös studiossa paikan päällä.

Jaa artikkeli