Takaisin sivun yläreunaan

Kokouskaupunki täynnä huvia ja hyötyä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Kuopio-Tahko Markkinointi

Mieli virkistyy, kun kokouksia tauottaa yhteisellä aktiviteetilla. Kokousporukkaan myös tutustuu paremmin, kun päivä päätetään verkostoitumisen parissa.

Kuopio–Tahkon ainutlaatuinen yhdistelmä, loistavat puitteet sekä leppoisa savolaisuus houkuttelevat kokouksien järjestäjiä. Kunnossa olevan kokousinfran, kaupungin loistavan saavutettavuuden sekä savolaisen osaamisen ansiosta Kuopioon kehtaa tulla kauempaakin.

– Kuopio–Tahko-alue on ainutlaatuinen Suomessa. Missään muualla ei pystytä tarjoamaan kasvavan ja kehittyvän yliopistokaupungin ja Tahkon vapaa-ajan matkailukeskuksen yhdistelmää vain kolmen vartin matkan päässä toisistaan, kertoo markkinointipäällikkö Kirsi Vartiainen Kuopio Convention Bureau Oy:lta.

Kuopio on yksi Suomen suurimmista tapahtumakaupungeista. Vartiaisen mukaan Kuopioon houkuttelee myös savolainen lupsakkuus ja rentous. Kuopion valtteja ovat kaupungin ja vapaa-ajan matkailukeskuksen yhteinen palvelutarjonta, keskeinen sijainti ja hyvät, kunnossa olevat tilat. Vartiainen nostaa esiin myös Helsingin veroisen ravintolakulttuurin.

– Alueen yrittäjät ovat todenneet osuvasti, että meiltä saa hupia ja hyötyä helposti samassa paketissa. Aamupäiväksi kokoukseen ja illaksi viihteen ja aktiviteettien pariin, tiivistää Vartiainen.

Vartainen vinkkaa, että yritystapahtumia kannattaa ehdottomasti kytkeä kesän suurtapahtumien yhteyteen. Kokoustamisen ja laadukkaat kulttuurielämykset voi yhdistää esimerkiksi Pohjoismaiden suurimman tanssifestivaalin Kuopio Tanssii ja Soin aikaan. Puolestaan makuelämyksiä, viiniä ja esiintyjiä illanviettoon tarjoilee Kuopio Wine Festival. Myös liikkuminen ja urheilu ovat Kuopiossa vahvassa roolissa. Sunsets Kuopio -tapahtuman yhteydessä on yrityksille oma VIP-tapahtuma ja alue, josta otteluita voi seurata vaikkapa paljusta käsin. Fyysisesti sporttaamaan pääsee suureksi kasvaneessa Tahko MTB -pyöräilytapahtumassa.

– Vaikka kokouksiin ja kongresseihin tullaan asiasisällön takia, tärkeää on myös päästä verkostoitumaan ja tutustumaan kollegoihin, Vartiainen korostaa.

Myös yrityskenttä näkee Kuopio–Tahko-alueen potentiaalin, sillä alueella investoidaan paljon. Seuraavien viiden vuoden aikana Kuopioon investoidaan 4,5 miljardia euroa matkailuun suoraan tai välillisesti. Tahkon aluetta kehitetään yli 250 miljoonalla eurolla.

– Yritysten investointihalukkuus on selkeä viesti siitä, että kokous- ja kongressimatkailun suosion kasvuun uskotaan, iloitsee Vartainen.

Kaikki merkittävimmät kuopiolaiset matkailutoimijat ovat uudistaneet ja remontoineet tilojaan viime vuosien aikana. Lisäksi viime keväänä matkailijoille avautui täysin uusi saunamaailma Saana. Vieressä sijaitseva Bellanrannan aktiviteetti- ja elämyskeskus tarjoaa kokousvieraille useita erilaisia aktiviteetteja aina panimokierroksesta kartingiin ja liikuntaan.

Muita suuria hankkeita ovat Kuopion Portti -matkakeskuksen ensimmäisen vaiheen valmistuminen sekä Savilahden merkittävän asuin-, opiskelu- ja työssäkäyntialueen rakentumisen eteneminen. Lisäksi Rauhalahden alueelle suunnitellaan mittavia uudistuksia.

– Savolainen hygge-henki ei sulje pois sitä, että täällä tehdään asiat huippuosaavasti. Kuopiossa asiat hoituvat asiallisesti muttei tosissaan, Vartiainen summaa.

– Nyt on ehdottomasti paras mahdollinen aika markkinoida Kuopiota ja toivottaa ihmiset tervetulleiksi meille. Kuopiolaisten tapa olla viehättää matkailijoita ja fasiliteetit ovat kunnossa, Vartiainen hehkuttaa.

Kirsi Vartiainen
Markkinointipäällikkö Kirsi Vartiainen. Kuva Digimag/Mirka Happonen

 

Apua kokousten järjestämiseen

Toisille kokousten järjestäminen voi olla osa arkista aherrusta, toisille puolestaan hiukset harmaannuttavaa pakkopullaa. Mistä löytää oikean kokoinen tila? Entä jotain uutta oheisohjelmaa? Tilaisuutta suunniteltaessa helpottaa tieto, että Kuopiossa on saatavilla maksutonta asiantuntija-apua kokousten järjestämiseen.

– Autan kokousten järjestäjiä muun muassa sopivan paikan etsimisessä, budjetoinnissa, suunnittelussa ja markkinoinnissa. Tarpeen mukaan annan vinkkejä tai koostan valmiiksi kilpailutetut tarjoukset vaikkapa bussimatkoista, vinkkaa markkinointipäällikkö Kirsi Vartiainen Kuopio Convention Bureausta.

Kokouksen mieleen jäämisen varmistaa huolella suunniteltu ohjeisohjelma. Kuopion ja Tahkon yhdistelmä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nauttia kokouspäivän ohessa erilaisista aktiviteeteista luonnonhelmassa tai kaupungin sykkeessä.

– Vaikuttavan ja mieleenpainuvan ohjelman suunnittelussa huomioidaan kokousporukan tarpeet ja toiveet, kaikenlaisille ryhmille löytyy mieleenpainuvia aktiviteetteja, tietää Vartiainen.

Kuopio kiinnostaa myös kansainvälisesti, sillä erilaisia kansainvälisiä konferensseja haetaan, saadaan ja luodaan Kuopioon jatkuvasti enemmän. Suuri kiitos tästä kuuluu kuopiolaisille tieteentekijöille, jotka ovat rohkeasti hyödyntäneet asiantuntija-apua lähtiessään kilpailemaan tunnetuista konferensseista tai kehittämään uusia tapahtumia.

– Kuopion kansainvälisten konferenssien määrä on noussut moninkertaiseksi muutamassa vuodessa. Suuntaa antava haarukka on, että ne muodostavat 3–5 prosenttia kokousten kokonaismäärästä, kertoo Vartiainen.

Kansainvälisiä kongresseja järjestettiin 17 kappaletta vuonna 2017 ja tuplasti, eli 33 kappaletta, vuonna 2018. Vuoden 2019 luvuista ei ole vielä lopullisia tietoja, mutta määrän oletetaan vastaavan edellisvuotta. Kotimaista kokousmatkailua ei vielä tilastoida luotettavasti.

– Tavoitteenamme on kehittää matkailututkimusta ja -tilastointia. Organisaatiouudistuksen myötä saimme mukaamme myös mainostoimisto Oddy Incin digimarkkinointiosaamisen, kertoo Vartiainen.

Kuopio Convention Bureau Oy on Kuopio–Tahko Markkinoinnin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Sillä on oma erillinen hallitus ja ohjausryhmä, jotka ohjaavat yhtiön toimintaa. Puolet toiminnan rahoituksesta tulee Kuopion kaupungilta ja toinen puoli Kuopio–Tahko-alueen yrityksiltä sekä tiede- ja tutkimusorganisaatioilta, jotka ovat Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy ja Kuopion yliopistollinen sairaala.

Jaa artikkeli