Takaisin sivun yläreunaan

Kotona: Rauhaa ja rentoa boheemisuutta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Reilun 30 kilometrin kotimatkalla huolet ja työasiat ehtii jättää matkalle, jolloin kotona voi keskittyä siihen tärkeimpään: rentoutumiseen.

Kaupunkielämään kyllästyneet Jaana ja Juha Joentie halusivat muuttaa maalle. Sopivaa taloa ehdittiin etsiä useampi vuosi, kunnes lopulta tärppäsi. Jokin punaisessa talossa tien päässä puhutteli, ja Joentiet päättivät lähteä katsomaan sitä.

Astu sisään! Olohuoneen jatkumo muuttui makuuhuoneesta Jaana Joentien omaksi pesäksi, minne voi tarvittaessa vetäytyä. Siellä hän myös opiskelee ja työskentelee.

Pariskunta ihastui rauhallisella seudulla olevaan taloon ikihyviksi. Suuri syksyinen piha, hehtaarin tontti ja valmiiksi kunnossa oleva hevostalli vakuuttivat. Talossa itsessään oli tiedossa paljon muutostöitä ja remontteja, mutta he näkivät sen potentiaalin.

– Kyllähän sitä ensin pohti, että onko tämä vähän turhan iso talo kahdelle hengelle. Muutos 60 neliön kaupunkiasunnosta oli melkoinen, Jaana Joentie kertoo.

Muutos kuitenkin kannatti, sillä Joentiet ovat viihtyneet maalla ja talossaan mainiosti. Myös pariskunnan energiset bokserit Axel ja Hope ovat saaneet lisää tilaa ja mahdollisuuden telmuta pihalla purkamassa energiaansa. Koirille on myös laitettu omat huoneet, joissa ne voivat rauhoittua.

Jaana Joentie
Koti kuin asukkaansa. Jaana Joentien mukaan he ovat ihmisinä rentoja nautiskelijoita, mistä myös kodin boheemi fiilis kertoo.

Isossa omakotitalossa on nyt myös mahdollista toteuttaa sisustusunelmia. Sisustaminen on täysin Jaanan vastuulla, ja siinä hän pääsee hyödyntämään aiempaa osaamistaan visualistina.

Joentie luonnehtii kotiaan rennoksi, runsaaksi ja scandiboho-tyyliseksi. Boho-tyyli tulee sanoista bohemian (boheemi) ja home (koti). Tyylissä on lupa leikitellä ja antaa tavaroiden olla huolettomasti vinossa. Boheemi koti ei säästele yksityiskohdissa, runsaudessa ja mukavuudessa. Runsaus näkyy muun muassa tyynyjen määrässä: ne, jotka eivät ole sohvalla esillä, ovat kaapissa ja varastossa odottamassa vuoroaan. Joentie tunnustaa olevansa oikea tyyny-hullu. Tyynyjä on kaikkialla.

– Meillä molemmilla on paljon tatuointeja, joten monet ajattelevat, että kotimme henkii rokkia ja olisi tyyliltään puna–musta. Yllätys on aina melkoinen, virnistää Joentie.

Scandiboho on perinteistä värikästä boho-tyyliä hillitympi versio, mutta molemmissa luotetaan luonnonmateriaaleihin, itämaisiin vivahteisiin, seinävaatteisiin sekä kerroksellisuuteen ja viherkasveihin. Tai tekokasveihin, kuten Joentien kotona, sillä hän kertoo saavansa kaktuksenkin kuolemaan unohtamalla kastella sen.

Joskus Joentie on yrittänyt innostua väreistäkin. Kokeilussa on ollut niin oranssiin vivahtava ruosteen väri kuin keltainenkin, mutta ne eivät ole tuntuneet omilta. Viikossa Joentie tunnustaa kyllästyneensä kokeiluun ja myyneensä tavarat pois. Tästä on opittu, ja nyt Joentie luottaa omaan makuunsa.

Fiilispohjaiseen sisustamiseen kuuluu myös spontaanius. Jos idea tulee, se toteutetaan. Eräänkin kerran ”yhden päivän homma” on venynyt yölle, sillä Joentie haluaa saada kaiken kerralla valmiiksi.

– Joskus Juha tuli illalla töistä kotiin ja meillä oli vaihtunut olohuoneen seinän väri. Oli ideaa ja ruskeaa maalia, nauraa Joentie.

Aina maalaaminen ei ole kuitenkaan hoitunut yhtä näppärästi, sillä taloon muuttaessaan Joentiet joutuivat repimään aiempia tapetteja pois ihan ajan kanssa.

– Täällä on aiemmin asunut taiteilija, joka on tapetoinut seiniä useampaan otteeseen. Joillain seinillä saattoi olla jopa kuusi kerrosta tapettia päällekkäin. Siinä meni hetki saada ne pois, muistelee Joentie.

Enimmiltä yllätyksiltä taloa remontoidessa on vältytty. Ensi kesän terassiprojektin tiellä tosin on aiemman asukkaan valama betonikakku, jonka lienee ollut tarkoitus olla uima-altaan pohja. Myös keittiö uusitaan kesän aikana. Joentien mukaan uudesta keittiöstä tulee koivun ja mustan värinen. Samalla hiekan värinen seinä maalataan uudelleen uuteen keittiöön sopivaksi.

Kunhan tärkeimmät asiat on saatu alta pois, on vuorossa yläkerta. Sinne tulee boheemi oleskelutila, joka toimii myös vierashuoneena. Joentie oli ehtinyt makustella ajatusta, että yläkerrassa olisi enemmän maalaisromanttinen tunnelma, mutta päätyi siihen, että sen tyyli saa noudattaa alakerrasta tuttua scandi-bohoa.

Tässä talossa ei kuitenkaan hötkyillä, vaan nautitaan elämästä rennolla asenteella. Omaa turvapaikkaa ja pesää on rakennettu huolella, joten siitä myös nautitaan hartaasti. Työasiat jäävät automatkan varrelle ja kotona voi vain kellahtaa riippukeinuun rentoutumaan.

Artikkeli on julkaistu alun perin Digimagin Koti ja asuminen 2020 -lehdessä.

Jaa artikkeli