Takaisin sivun yläreunaan

Rinta rottingilla Euroopan ruokamaakunnaksi

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Ensi vuonna Pohjois-Savossa juhlitaan puhdasta luontoa, upeaa ruokaa ja ruokakulttuuria. Yhteistyöllä ja rennolla ylpeydellä alueen osaamisesta hurmataan kansainväliset vieraat.

Pohjoissavolainen ruokakulttuuri on kuin piilotettu aarre, joka on aika paljastaa koko maailmalle. Maakunnan ruokaosaamista arvostetaan myös ulkomailla, sillä alue valittiin ensimmäisenä suomalaisena Euroopan gastronomiseksi maakunnaksi vuodeksi 2020. Tunnustuksen myötä Pohjois-Savosta tehdään valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettua ruokamaakuntaa.

– Tuomaristo vaikuttui puhtaasta luonnosta ja sen tarjoamista raaka-aineista. Voimme vain painua takapihalle ja ammentaa luonnosta puhtaita villiyrttejä ja marjoja, kuvailee European Region of Gastronomy- eli ERG-koordinaattori Henna Lehikoinen.

Kuopion alueen mahdollisuudet kiinnostavat erityisesti niitä matkailijoita, jotka ovat jo kiertäneet maailmaa Tokiosta New Yorkiin. Kun turistikohteet on nähty, matkailijat haluavat päästä käsiksi aitoon kulttuuriin ja siihen, mitä on suomalaisuus ja savolaisuus.

– Alueella olevat tuotteet ovat jo laadukkaita ja ainutlaatuisia. Enää niistä pitäisi viestiä maailmalle. Elämysmatkailuun vaaditaan sitä, että koko palvelupolku on kunnossa lentokentältä majoitukseen, ruokaelämyksiin ja ohjelmaan, Lehikoinen kertoo.

Elämysmatkailu eurooppalaisille kokeneille matkailijoille voi tarkoittaa esimerkiksi sienestämistä tai kalastamista. Talon väki opastaa ruokasienien keräämisessä, minkä jälkeen niistä laitetaan illallista. Puhtaan luonnon hehku ja aito tekeminen hurmaa matkailijat.

Henna Lehikoinen ja Antti Iire
ERG-ohjelman Henna Lehikoinen (vas.) ja Antti Iire kannustavat ihmisiä olemaan ylpeitä alueen ruoka- ja matkailuosaamisesta.

– Suurin osa alueen matkailu- ja ruoka-alan yrityksistä on pieniä yrityksiä. Ne puuhaavat ydinosaamistaan kädet savessa, joten me hyppäämme mukaan tuomaan liiketaloudellista osaamista. Isommilla yrityksillä on sitten toisenlaiset haasteet esimerkiksi kansainvälisen kasvun tai brändäämisen suunnassa. Mukana on jo 40 yritystä elintarvike-, matkailu- ja kulttuurialalta, ja mukaan haetaan lisää porukkaa tämän vuoden ajan, kertoo Antti Iire Savonialta.

Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi maakunnan merkittävimmistä yrityskehittäjistä, ja sieltä tulee maakuntaan huippulaatuisia elintarvike- ja matkailualan osaajia. Siksi on luontevaa, että oppilaitos on yksi ERG-ohjelman perustajajäsenistä. Mukana yhteistyössä ovat myös ProAgria, SavoGrow ja Kuopion kaupunki.

Ohjelmassa tuetaan yrityksiä niiden tavoitellessa uutta liiketoimintaa, uusia tuotteita ja palveluja sekä uutta asiakaskuntaa. Samalla ohjelma tarjoaa mahdollisuutta hyötyä European Region of Gastronomy -tunnustuksesta, kansainvälisestä verkostosta sekä verkostomaisesta yhteistyöstä muiden yritysten ja toimijoiden kanssa.

– Mukana olemalla toimijat tekevät yhteistyötä muiden paikallisten yritysten kanssa sekä saavat uutta liiketoimintaosaamista osana pohjoissavolaista vastuullista gastromatkailua, täsmentää Iire.

Juttu on julkaistu alunperin Digimagin Ruoka & Juoma 2019 -lehdessä 

Jaa artikkeli