Takaisin sivun yläreunaan

Säilyviä jouluherkkuja perinteisin keinoin

Teksti Oodia/Eetu Ollikainen | Reseptit K-Ruoka | Kuvat Shutterstock, K-Ruoka

Maistuvia jouluherkkuja saa myös pikkelöimällä. Kokeile vaikka näitä!

Pikkelöity rosolli

Maukas liemi antaa tutuillekin raaka-aineille uusia makuja ja ihanan rapsakan suutuntuman.

6–8 annosta • yli 60 min • valmistusvideo: #mts

  • 4–6 (500 g) raakaa punajuurta
  • 3–4 (300 g) porkkanaa
  • 2–3 (300 g) kiinteää perunaa (vihreä pussi)
  • 1–2 (180 g) punasipulia
  • 1 (200 g) omena
  • 1 (100 g) maustekurkku

Liemi

  • 1 ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 3 dl sokeria
  • 4 ½ dl vettä
  • 1 ½ tl merisuolaa
  • 1 tähtianis
  • 6 maustepippuria
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • (pari oksaa tuoretta rosmariinia)

Lisäksi

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia tai
  • 1 prk (200 g) crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %)

Keitä punajuuret kypsiksi kuorineen. Kuori, jäähdytä ja kuutioi.

Kuori ja kuutioi porkkanat ja perunat. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi omena. Kuutioi maustekurkku.

Laita liemen ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa.

Lisää porkkanat ja perunat, keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.

Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Lisää sipulit, punajuuret sekä maustekurkut ja omenat liemeen. Sekoita varovasti ja anna maustua viileässä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Poista mausteet ja valuta halutessasi liemi pois.

Tarjoa lisäkkeenä turkkilaisen jogurtin tai ranskankerman kanssa.

 

 

Ginisilakat

Ginisilakat raakakypsytetään ensin etikkaliemessä ja marinoidaan sitten ginillä ja katajanmarjoilla maustetussa liemessä.

12 annosta • yli 60 min

600 g silakkafileitä

Etikkaliemi

  • 5 dl vettä
  • 1 ½ dl etikkaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria

Kastike

  • 10 katajanmarjaa
  • 1 (100 g) punasipuli
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • ½ dl tilliä
  • 2 ½ dl vettä
  • 1 dl öljyä
  • ½ dl giniä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl etikkaa

Sekoita etikkaliemen ainekset kulhossa ja lisää silakkafileet. Liota fileitä viileässä yön yli, kunnes ne ovat täysin valkoisia.

Valuta silakkafileet hyvin. Poista selkäevät saksilla ja leikkaa fileet 2–3 osaan.

Valmista mausteliemi. Leikkaa katajanmarjat neljään osaan, viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna tilli. Sekoita kaikki mausteliemen ainekset keskenään ja lisää silakat.

Anna maustua jääkaapissa noin vuorokausi ennen tarjoilua. Ginisilakat säilyvät kylmässä noin viikon. Tarjoa alkuruokana perunoiden tai ruisleivän kanssa.

Reseptit: K-Ruoka

Jaa artikkeli

Tekijät

Eetu Ollikainen