Takaisin sivun yläreunaan

Sattumista hirsitaloksi

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Kaipuu maalle vei Sari Mielosen perheineen ukin kotitilalle.

Joskus rupattelu hiihtohississä eskaloituu siten, että oma talo on myyty ennen kuin sitä on edes ajateltu laittaa myyntiin. Sari Mieloselle kävi juuri niin, ja talonrakennusprojekti sai tuulta alleen ajateltua nopeammin. Rikkinäisen puhelimen ansiosta Mielosen ystävälle kulki tieto, että Mielonen saattaisi olla myymässä taloaan. Ystävä kutsui itsensä kylään, katseli ympärilleen ja tuumasi ”tämä me otetaan”.

– Joo, kiva, mutta mihin me sitten mennään? nauraa Mielonen kahdeksan vuoden takaisia tapahtumia.

Tapahtumat eskaloituivat lopulta siihen, että Mielonen perheineen päätti rakentaa hirsitalon ukin kotipaikalle. Mielonen on viettänyt tilalla kaikki lapsuutensa kesät ja joulut.

– Olimme vanhassa päärakennuksessa joulupöydässä ja mietimme, että pitäisikö talo rakentaa navetan taakse yläpellolle. Näin tehtiin, ja seuraavana itsenäisyyspäivänä pääsimme muuttamaan sisään, kuvailee Mielonen.

Aurinko paistaa läpi päivän hirsitalon oleskelutiloihin.

Itse suunniteltu koti

Mielosen koti on keltainen hirsitalo, jossa yhdistyvät perinteisen maalaiskodin tuntu sekä moderni arjen luksus. Hirsitalo oli Mieloselle selvä valinta, sillä se elää ja hengittää. Edullisempaa puutaloakin hän makusteli, mutta sähkökatkon aikana koneellinen ilmastointi lakkaa toimimasta, jolloin tiivis puutalo alkaa muistuttaa lähinnä muovipussia.

– Täällä maalla sähköt voivat olla helposti pois 12 tuntia. Ennätys on kolme päivää, ja minähän en kolmea päivää elä muovipussissa, Mielonen tuumasi ja sinetöi valinnaksi hirsitalon.

Mielonen suunnitteli yksitasoisen kotinsa itse. Pohja on valoisa, ja se on suunnattu auringon ja elämän rytmin mukaan. Suuret ikkunat ovat lähes lattiasta kattoon luoden tilaan vieläkin enemmän avaruutta.

– Aamuaurinko paistaa keittiöön, ja sen valossa on ihana herätä ja tehdä aamupuuhat. Sitten aurinko kiertää pitkin olohuonetta, minkä jälkeen illan viimeiset säteet paistavat kylpyhuoneen ammeeseen. Tai kesällä aivan viimeiset makuuhuoneeseen, Mielonen kuvailee.

Suunnittelussa Mielonen meni käytännön ratkaisut edellä. Avoin keittiö on hänelle tärkeä, sillä Mielonen pitää sosiaalisesta ruuanlaitosta. Saareke toimii samalla hyvänä buffetpöytänä esimerkiksi juhlissa ja lastenkutsuilla. Myös puuhella on ehdoton.

– Takkaakin ehdotettiin, mutta sähkökatkon aikana siinä on vähän hankala keittää puuroa tai valmistaa kahvia, virnistää Mielonen.

Muita käytännöllisiä ratkaisuja olivat koko eteisen laatoittaminen, jotta lattia kestää myös kurakelit. Eteisen yhteydessä on myös avonainen arkieteinen, jonne on helppo pistää takit ja laukut pois kulkutieltä.

– Kodinhoitohuone on tarkoituksella erillään kylpyhuoneesta. Kylpyhuone ammeineen on arjen luksusta, joten siellä rentoutuessa en halua katsella pyykkejä samaan aikaan, Mielonen sanoo.

Kylpyhuoneesta on toinen ovi suoraan päämakuuhuoneeseen, joka luo tilaan hotellimaista tuntua. Omakotitalon poikkeuksellisin asia lienee se, ettei siellä ole sisäsaunaa.

Kylpyhuone ammeineen on arjen luksusta

Piha suunnitelmien mukaan

Pihapiiristä löytyy saunamökki, jossa on tilaa löylytellä ja oleskella. Puusaunan lämmittäminen on osa elämystä – rentoutuminen alkaa päätöksestä lämmittää sauna. Talvella sauna on todella nätti, kun polku ja terassi valaistaan erilaisin lyhdyin.

– Ulkosaunalla saa myös olla rauhassa omalla porukalla. Kesällä koko terassialue puolestaan muuttuu kukkakeitaaksi, sillä laitan tänne kaikenlaisia kesäkukkia isoissa ja pienissä ruukuissa sekä amppeleissa, kertoo Mielonen.

Mielonen onkin melkoinen viherpeukalo ja hyötypuutarhuri, sillä hänen kasvimaastaan nousee joka vuosi kilokaupalla perunoita, porkkanoita, sipulia ja mansikkaa. Vaihtelevasti penkissä kasvaa myös esimerkiksi kesäkurpitsaa, parsaa, punajuurta, retiisiä sekä erilaisia salaatteja ja yrttejä.

– Lisäksi pihassa kasvaa omena- ja luumupuita, raparperia sekä erilaisia marjapensaita. Meillä on aina pakastin täynnä mehua ja muita satokausien antimia, hymyilee Mielonen.

Pihasuunnitelma etenee pikkuhiljaa, sillä eihän kaikki voi vielä kuudessa vuodessa valmiina olla. Seuraava projekti on rakentaa kasvihuone. Jossain välissä pihaa koristamaan tulee myös kivipuro, jonka ympärillä kasvaa hyötykasveja, ja puron yli pääsee pikkusiltaa pitkin.

– Maakellari vielä puuttuu, ehkä se pitää ottaa seuraavaksi mietintään, pohtii Mielonen seuraavia peliliikkeitä.

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen