Takaisin sivun yläreunaan

Starttaa retkeily Juvalta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Juvan kunta | Kaupallinen yhteistyö

Etelä-Savon monipuoliset ja jylhät maastot kutsuvat retkeilemään. Juvalta löytyy sekä koko perheelle sopivia lyhyempiä reittejä että haastavampaa reitistöä, jota pitkin pääsee aina Mikkeliin tai Sulkavalle asti.

Pattoin luontopolku

900 metriä pitkä, tasaista ja helppokulkuista maastoa

Pattoin luontopolku kulkee pitkin perinnemaisemia. Helppokulkuinen reitti seuraa osan matkasta Pattoin vanhaa talvitietä. Reitti alkaa Pattoin perintötalon pihapiiristä, kulkee läpi peltoniittyjen ja luonnonsuojelualueen Jukajärven rantaan Aaronlaavulle. Luonnontilainen komea kuusimetsä soineen on upea kokemus. Reitin puolivälissä, pitkospuiden kohdalla, on levähdyspaikka. Polku on merkitty Saimaa Geopark -tunnuksin. Parkkipaikalta perintötilan lähtöpaikkaan on noin 400 metrin kävelymatka.

Juvan kulttuuripolku

3 km, tasaista ja helppokulkuista maastoa

Kirkolta lähtee Juvan kulttuuripolku, jonka varrella on erilaisia infotauluja. Polku kiertää Juvantietä pitkin Hilduriin ja yhtyy Vanhan viljamakasiinin rastilla Gottlundin kierrokseen. Kulttuuripolku ja Gottlundin kierros kulkevat loppumatkan samaa reittiä aina Partalan Kuninkaankartanoon saakka. Kulttuuripolun rasteilla on vuosittain vaihtuvaa kädentaidollista ja luovaa sisältöä.

Pattoin perintötalo rakennettiin vuonna 1873.

Gottlundin kierros

9 km, tasaista ja helppokulkuista maastoa

Seudun kulttuuri- ja luontokohteisiin pääsee tutustumaan Gottlundin kierroksella. Kunnostettu reitti kulkee moninaisissa maastoissa, kuten taajaman asfaltilla, sorateillä ja pitkospuilla. 9 kilometriä pitkä reitti sopii hyvin niin kävelyyn, pyöräilyyn kuin lastenrattaiden kanssakin kuljettavaksi.

Matkan varrella on 27 erilaista rastia, jotka kertovat alueen luonnosta ja kulttuurista suomeksi sekä englanniksi. Polku on merkitty Juvan vaakunasta tutulla apilatunnuksella. Kierros alkaa ja päättyy Partalan Kuninkaankartanon alueelle.

Huttulanniemen kääntöpaikalta lähtee parin kilometrin mittainen Huttulanniemen luontokierros. Kääntöpaikalle saa jätetyksi auton. Lyhyt reitti sopii hyvin myös lasten kanssa kuljettavaksi. Kierroksen päässä on uusi tulipaikka, jonne voi pysähtyä nauttimaan retkieväistä.

Oravapyöräilyreitti

48 km, vaihtelevaa maastoa

Upouudella Oravapyöräilyreitillä pääsee pyöräilemään Juvalta Sulkavalle. Reitti myötäilee vanhaa tuttua melontareittiä kuntakeskusten välillä. Pyöräilyreitti alkaa Juva Campingista ja päättyy Sulkavan veneilykeskus Kulkemukseen.

Matkalla voi ihailla upeaa järviluontoa sekä joki- ja metsämaisemia. Reitti sopii hyvin koko perheen retkeilyyn, mutta kannattaa huomioida, että matkan varrella on jonkin verran myös haastavampia osuuksia. Taukopaikkoja on tiheään tahtiin, joten levähtämään ja evästämään pääsee tarpeen tullen. Levähdyspaikat ovat samoja, joita Oravareitin melojat käyttävät.

Hiidenmaan reitistö

Kymmeniä kilometrejä pitkä, vaihtelevaa ja haastavaa maastoa

Hiidenmaan reitistö tunnetaan myös Metsänväentaipaleena. Kyseessä on useita kymmeniä kilometrejä pitkä reitti, joka kulkee sekä Juvan että Mikkelin kuntien alueella. Juvan puolella polulle pääsee Laurinkodalta, Enkelinpesän luolaryhmän paikoituslevikkeeltä, vanhan pärehöylän vieressä sijaitsevalta paikoitusalueelta tai Kannuslahdentien ja Kannuslahden metsätien risteyksen paikoitusalueelta. Mikkelistä polulle pääsee Neitvuoren alueelta.

Reitistö kulkee sekä maastossa että metsäautoteitä pitkin. Reitin varrella maasto vaihtelee runsaasti, joten hyvät kengät ovat avain turvalliseen retkeilyyn. Matkan voi myös pyöräillä, mutta matkan varrella on muutamia jyrkempiä kohtia, jotka täytyy ohittaa pyörää taluttaen. Reitti on merkitty sekä metallisin opastein että polkumerkinnöin: vuorireitit on merkitty keltaisella ja perusreitti punaisella värillä.

Hiidenmaan reitistö on upea katsaus Etelä-Savon upeaan luontoon ja Saimaa Geoparkin kohteisiin. Jylhät kalliot, komeat kuusimetsät, järvenrannat ja kirkasvetiset metsälammet varmistavat, että maisemat ovat ikimuistoisia.

Matkan varrella on useita taukopaikkoja, laavuja ja kotia. Kaikilla on toimiva polttopuuhuolto. Laavujen tai lähettyvillä olevien mökki- tai huvilamajoitusta tarjoavien yritysten lisäksi loppukesästä yöpyä voi myös Enkelinpesän taukotuvalla.

Saimaan Luonterin pyöräilyreitti

95 km pitkä, reitistössä monia vaihtoehtoja

Saimaan Luonterin pyöräilyreitti lähtee Mikkelin Anttolasta ja palaa sinne. Reitti kiertää Saimaan Luonterijärven ympäri upeissa järvenrantamaisemissa. Matka on pääosin hyväkuntoista soratietä, joten se soveltuu hyvin niin pyöräilyyn kuin vaikkapa moottoripyöräilyynkin.

Juvalta reitille pääsee Siikakosken noin 5 kilometrin mittaisen yhdysreitin kautta. Reitti sopii kaikenlaisille kulkijoille, mutta haastetta kaipaavat sitä myös saavat. Reitin varrella on yhteensä 1 400 nousumetriä. Matkan varrella on runsaasti palveluita ja taukopaikkoja.

Vanha vitonen

40 km, tasaista asfalttitietä

Uuden moottoritien myötä vanha Viitostie jäi seututien asemaan, mikä on onnellinen uutinen alueen pyöräilijöille. Hyväkuntoista asfalttitietä pitkin pääsee rullailemaan vauhdikkaasti Juva-Mikkeli-välin. Matkan varrella on runsaasti palveluita, joten matkan voi taittaa niin nopeuttaan haastaen kuin rennosti paikallisten palveluiden äärellä viipyen.

Vinkkejä välinevuokraajiin:

• Hasa Juva Ski Resort, www.hasamaki.fi
• Juva Camping, www.juvacamping.com
• Kayak and canoe sale and rental Mikkeli, www.vapaa-ajanurheilu.fi
• Sulkavan Oravanpesä, www.oravanpesat.fi

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Juvan kunta

Juvantie 13, PL 28
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä