Takaisin sivun yläreunaan

Tunne Kuopion latukahviot

Teksti Oodia/Roosa Palokangas | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Kevätaurinko lämmittää ja luonto tarjoaa kauneimmat hiihtokelit. Päiväretket tai pidemmät hiihtolenkit voi rytmittää mukavasti latukahvioiden sijainnin mukaan.

Latukahviot ovat talven ajaksi ulkoilureittien varrelle avautuvia kahvioita, joista saa hiihdon tai retkeilyn lomassa lämpimiä juomia, makkaraa ja kotitekoisia leivonnaisia. Kuopion latukahviot sijaitsevat Rauhalahdessa, Konttilassa ja Tervaruukissa. Latukahviot tarjoavat levähdys- ja taukopaikkoja niin hiihtäjille, autoilijoille, kävelijöille kuin lumikenkäilijöille.

Osa latukahviloiden tuotosta menee urheiluseurojen tukemiseen sekä perinnemaisema-alueiden ja eläinten hoitamiseen.

Rauhalahti

Rauhalahden latukahvio Nuottakota sijaitsee leirintäalueen rannassa, joten nokipannukahvia pääsee nauttimaan kävellen, hiihtäen, lumikenkäillen tai vaikka autolla. Nuottakotaa ylläpitää Savon ammattiopiston luonto-ohjaajaopiskelijat, jotka perustivat latukahvilan Nuori Yrittäjä -hankkeen mahdollistamana. Tarjolla on herkullisia itse tehtyjä leivonnaisia, makkaraa ja nokipannukahvia. Lapset pääsevät laskemaan mäkeä lainattavissa olevilla pulkilla ja liukureilla. Paikalla voi kokeilla myös pilkkimistä, lumikenkäilyä sekä lumiveistosten tekoa.

Nuottakota on avoinna hiihtolomaviikolla klo 10–14 sunnuntaihin 14.3. asti.

Rauhankatu, 70700 Kuopio

Konttila

Puijon ulkoilu- ja hiihtokahvila Konttila on idyllinen torpparitila, joka sijaitsee keskellä Puijoa ja vain kolmen kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Konttilaan pääsee kävellen, hiihtäen, lumikenkäillen ja autoillen. Parkkipaikka löytyy kahvilan läheisyydestä, sillä pihapiiri on rauhoitettu liikenteeltä. Sympaattiselle kahvilalle vie Konttilan kierto -niminen noin kahden kilometrin kävely- ja maastopyöräreitti, jonka varrella pääsee ihailemaan Puijon jylhiä rinteitä. Käyttämällä kahvilan palveluja tuet Konttilan perinnemaisema-alueen kehittämistä sekä tilan eläinten hoitoa. Punaposkisille ulkoilijoille tarjoillaan paikan päällä leivottuja leivonnaisia sekä lämpimiä juomia.

Konttila on avoinna joka päivä ympäri vuoden. Tarkempia aukioloaikoja voi tiedustella numerosta 050-5954434.

Antikkalantie 114, 70280 Kuopio

Tervaruukki

Tervaruukki on Neulaniemen alueella sijaitseva ulkoilumaja, joka toivottaa hiihtäjät tervetulleeksi nauttimaan herkullisesta tauosta takkatulen ääressä. Tervaruukin toiminnasta vastaa Kuopion suunnistajat. Majalle pääsy innostaa liikkumaan, sillä sen ympäristössä on runsaasti eri mittaisia hiihtoreittejä. Ulkoilijoille tarjoillaan pientä suuhun pantavaa ja lämmintä juotavaa.

Tervaruukin maja on auki hiihtolomaviikolla klo 11–­15 sunnuntaihin 14.3 asti.

Tervaruukintie 195, 70210 Kuopio

Vinkki!
Lue lisää talven tekemisiä talvioppaastamme. Klikkaa näköislehteen tästä »
Jaa artikkeli

Tekijät

Roosa Kosunen
Mirka Happonen