Takaisin sivun yläreunaan

Tutki Kuopiota pyöräillen

Teksti Oodia/Saga Iinatti | Kuvat Kuopion Kaupunki/Soile Nevalainen | Kaupallinen yhteistyö

Pyörällä pääsee tutustumaan tuttuihin alueisiin uudella tavalla.

Kuopio kantaa tänä vuonna Vuoden pyöräilykunta -tunnustusta. Tunnustuksen myönsi Pyöräilykuntien verkosto, joka nostaa perusteluissaan esille alueen investoinnit pyöräilyväyliin. Savilahden ja Kuntolaakson uudistuneet pyöräilyväylät ovat loistavia esimerkkejä pyöräilyolosuhteiden parantamisesta. Tunnustuksessa nostettiin esiin myös Kuopion suositut Vilkku-kaupunkipyörät sekä paikallisten yhdistysten rooli alueen pyöräilyverkostojen kehityksessä.

Kuopion kaupunkirakenne luonnon syleilyssä tarjoaa loistavat puitteet pyöräilyyn. Lähiseutuja pääsee tutkimaan aivan uudella tavalla, kun nappaa auton sijasta alleen pyörän. Asuinalueilla on hyvä jalankulku- ja pyöräilyväylien verkosto, joten on helppo lähteä liikkeelle omasta kotipihasta tutkimaan uusia maisemia.

– Kuopio on saari, joten se ei ehkä aluksi vaikuta ideaalilta paikalta pyöräilyyn, mutta kaupunkia ympäröivä kaunis vesistö on ehdottomasti positiivinen asia. Kaupunki ja sen lähialueet tarjoavat loistavia mahdollisuuksia niin lyhyemmille kuin pidemmillekin retkille, sanoo Kuopion pyöräilyseuran puheenjohtaja Pasi Savolainen.

Saaristokaupungin lenkki kiertää kauniissa järvimaisemissa kestopäällystetyllä tiellä, ja sopii hyvin pyöräilyä aloittaville. Haastetta ja pidempää lenkkiä kaipaaville Savolainen suosittelee Vehmersalmen lenkkiä ja järven ylitystä Puutossalmen lossilla. Sorapäällysteisillä reiteillä pyöräily nostaa suosiotaan, ja niitä löytyy, kun suuntaa vähän matkan päähän torilta. Maastopyöräilyn ystävien kannattaa ottaa suunnaksi Puijo, josta löytyy noin kymmenen kilometrin kunnostettu reitti.

Kuopion kaupunkirakenteen vuoksi matkat ovat lyhyitä, joten esimerkiksi työmatkapyöräily on helppoa. Suurin osa ihmisistä asuu kätevän pyöräilymatkan päässä keskustasta. Kaupungin rännikatuverkosto mahdollistaa pyöräilyn sujuvasti myös keskustan alueella. Pyöräily on kätevä tapa liikkua kaupunkialueella, ja lisäksi se vähentää merkittävästi ilmansaasteita.

– Pyörän selässä tutun työmatkareitin vaihtelu on helppoa. Samalla kun tutustuu alueisiin uudella tavalla pyörän selästä käsin, saa loistavaa hyötyliikuntaa. Kannustaisin ehdottomasti ihmisiä kokeilemaan työmatkapyöräilyä, johon jää helposti koukkuun, vinkkaa Savolainen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupunki

Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti