Takaisin sivun yläreunaan

Tutustu Kuopioon pyöräillen

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Kuopion Kaupunki/Vicente Serra | Kaupallinen yhteistyö

Esittelemme kolme hurmaavaa pyöräilyreittiä kesäiseen Kuopioon.

Yhä useammat suomalaiset haluavat matkustaa satulaperspektiivistä käsin. Tänä vuonna toteutetun pyörämatkailututkimuksen vastaajista jopa 76 prosenttia koki pyörämatkailun joko melko tai erittäin houkuttelevaksi.

Kiinnostavimpien pyörämatkailukohteiden listalta löytyi Turun saariston, Ahvenanmaan ja Tunturi-Lapin ohella Järvi-Suomi, jonka kruununjalokivi Kuopio tarjoaa huippuluokan olosuhteet niin lyhyille kuin vähän pidemmillekin fillariretkille.

Alkavan kesäkauden kunniaksi esittelemme kolme upeaa pyöräilyreittiä, jotka tutustuttavat sinut kalakukkokaupungin aarteisiin aina Väinölänniemeltä Vehmersalmelle saakka. Vinkit antoi Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

Kuopiossa on vaivatonta pyöräillä

Tiesitkö, että Kuopiossa on Pohjoismaiden ensimmäinen sähköavusteinen kaupunkipyöräjärjestelmä? Toukokuussa 2019 käyttöön otetut Vilkku-fillarit ovat muutamassa vuodessa saavuttaneet suuren suosion niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa.

Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen kertoo, että tänä kesänä kaupungin katukuvaan saapuu 100 uutta Vilkku-kaupunkipyörää.

– Myös asemaverkosto laajenee neljällä uudella asemalla. Vilkku-fillarien asemia löytyy kattavasti kantakaupungin alueelta Petoselta Päivärantaan, Väätäinen neuvoo.

Kuopiossa on hyvät olosuhteet myös maastopyöräilyyn. Suosittu reitti kulkee Puijon ulkoilualueella pesäpallostadionilta Puijonsarvelle saakka.

– Reitin päätepisteestä löytyy Puijonnokan laavu sekä näköalapaikka Kallavedelle. Myös liiteri, nuotiopaikka ja kompostikäymälä kuuluvat paikan varusteluun.

Saaristokaupungin kierros

Vuonna 2008 valmistunut Saaristokatu yhdistää luonnonkauniin Saaristokaupungin Kuopion keskustaan. Noin 4,5 kilometrin pituinen maisemakatu on yksi Kuopion suosituimmista ulkoilureiteistä, jonka varrelta löytyy myös useita paikkoja levähtää Kallaveden järvimaisemien äärellä.

Pidempää retkeä suunnitteleva voi jatkaa Saaristokadulta Kärängän kautta Keilankantaan ja edelleen kohti Petosen asuinaluetta. Eteläisen Kuopion palvelukeskittymä Petonen tarjoaa kauppojen ja ravintoloiden lisäksi pyöräily- ja ulkoilureittejä Kallaveden rantaviivaa pitkin.

Paluumatkalla keskustaan kannattaa poiketa esimerkiksi Rauhalahden alueella tai koukata Kolmisoppi-Neulamäelle katselemaan luonnonsuojelualueen komeita kallioita ja reheviä saniaislehtoja.

Reitin pituus: 30–50 kilometriä.

Palvelut: Reitin varrella on monipuolisesti palveluita.

Tiesitkö?: Saaristokadun alkupäässä sijaitseva Bellanranta on alati kehittyvä aktiviteetti- ja elämyskeskus, jossa voi pyöräretken jälkeen rentoutua esimerkiksi syöden, juoden ja saunoen.

Vehmersalmen kierros

Onko retkipyöräily sinun juttusi? Koko päivän retkikohteeksi soveltuu legendaarinen Vehmersalmen kierros, joka esittelee savolaista maalaismaisemaa kauneimmillaan. Noin 100 kilometrin pituinen reitti kiertää Etelä-Kallaveden Soisalon ja Vehmersalmen kautta.

Keskustasta etelään päin lähdettäessä reitti kulkee Petosen asuinalueen ja Matkuksen ostoskeskuksen ohitse Hiltulanlahdelle, josta matka jatkuu kohti Puutossalmea ja sen ylittävää lossia. Kyytiä odotellessa voi täydentää energiavarastojaan paikalla sijaitsevan lossikioskin valikoimista.

Puutossalmen jälkeen reitti tarjoaa salo- ja peltomaisemien lisäksi muutamia mielenkiintoisia taukokohteita, kuten Niittylahden retkeilyalue sekä Ranta-Toivalassa sijaitseva Halmejoen luontopolku.

Vehmersalmen reitille lähtevän kannattaa huomioida, että vain osa matkasta kuljetaan pyöräteitä pitkin.

Reitin pituus: noin 100–110 kilometriä.

Palvelut: Hyvä palveluvalikoima, poikkeuksena Vehmersalmen ja Toivalan välinen osuus, jolla palveluita voi olla vähemmän.

Tiesitkö?: Reitti kulkee osittain Soisalossa, joka on Suomen suurin saari ja samalla koko Euroopan sisävesien suurin saari.

Keskustan kierros

Kolmas reittivaihtoehto esittelee Kuopion keskusta-alueen kauneimpia kohteita. Voit aloittaa matkasi Kuopion maankuululta kauppatorilta, josta tie vie sataman, Väinölänniemen ja Kuopionlahden kautta Valkeisenlammelle.

Noin seitsemän kilometrin pituinen reitti tarjoaa tekemistä koko perheelle – museoiden, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi reitin varrella sijaitsee lukuisia leikkipuistoja sekä Niiralan liikennepuisto. Mikäli haluat välillä pulahtaa veteen, onnistuu se Väinölänniemellä tai Valkeisenlammella.

Reitin aikana kannattaa hyödyntää Kuopion katuverkkoon olennaisesti kuuluvia rännikatuja. Erään teorian mukaan rännikatujen alkuperäinen tarkoitus oli estää tulipalojen leviämistä, mutta nykyisin ne ovat yhdistettyjä jalkakäytäviä ja pyöräteitä, joita pitkin on helppo liikkua paikasta toiseen Kuopion ruutukaava-alueella.

Reitin pituus: noin 6–8 kilometriä.

Palvelut: Erinomainen palveluvalikoima.

Tiesitkö?: Vanhaan puutalo-Kuopioon voi tutustua Kuopion korttelimuseossa, jossa sijaitsee muun muassa Minna Canthin salonki sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupungin matkailuneuvojat

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen