Takaisin sivun yläreunaan

Kesäteatterissa rokkia ja poliisin poikia

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Tuotantotalo Turpatalli/Katri Apell | Kaupallinen yhteistyö

Nauruhermot saavat jälleen kyytiä, kun Rauhalahden ja Koljonvirran kesäteatterien kausi alkaa.

Pohjois-Savo on kesäteatterien luvattu maa, sillä joka kylällä on oma teatteri. Maakunnan menestyneimmät kesäteatterit löytyvät Kuopion Rauhalahdesta ja Iisalmen Koljonvirralta, joista molemmat keräsivät viime kesän esityksillään yli 10 000 katsojaa.

– Olemme keikkuneet kärjessä aiemminkin, mutta viime kesänä ensimmäistä kertaa molemmilla teattereilla Suomen kymmenen katsotuimman kesäteatterin joukossa, kertoo teattereita luotsaava Ismo Apell.

Kulttielokuvasta näytelmä

Tänä kesänä Koljonvirta Teatterilla esitetään legendaarinen Poliisin poika. Kyseessä on klassikkoelokuvan ensimmäinen näytelmäversio, jonka Kai Lehtinen dramatisoi ja ohjaa Tapio Piiraisen televisioelokuvan ja Jari Tervon kirjan pohjalta.

– Tarina sijoittuu Rovaniemelle ja samalla koko Suomeen. Perhe lähtee rutiininomaisesti ryöstämään pankkia, jotta saadaan perheelle rahaa viimeisenä keinona. Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen, Apell kuvailee.

Esityksen näyttelijäkaartissa nähdään kesäteatterin takuuvarma näyttelijäjoukko, Suomen eturivin ammattinäyttelijöitä sekä kulttielokuvasta tuttu kaksikko. Näytelmä saa ensi-iltansa torstaina 7.7.2022.

– Paremmalla porukalla tätä ei voisi enää tehdä. Näytelmä on elokuvaa monitasoisempi, se herättää myötätuntoa ja koskettaa katsojia eri tavoin. Siinä itketään ja nauretaan peräkkäin, sanoo Apell.

Punaisen hirsiseinän edustalla harmaantunut ihminen seiskoleee, hymyilee ja katsoo kameraan.
Iisalmen maisemissa viihtyvä Kai Lehtinen ohjaa ja dramatisoi Poliisin Poika -näytelmän.

 

Rauhalahdessa rokataan vanhusten puolesta

Rauhalahti Teatterilla nauretaan ikonisen Sleepy Sleepers -yhtyeen musiikin hengessä näytelmässä Rock’n Rollators. Esityksessä vanhainkoti Virkeä uhkaa joutua virkamiesten ja pörssiyhtiön hampaisiin, joten sen asukkaat nousevat kapinaan. Vanhusjoukko lähtee road tripille, tekee asioita joita on kielletty tekemästä ja valtaa lopulta legendaarisen Lapinlahden Honkaharjun, joka on heille savolaisen rokin ja punkin mekka.

– Näytelmä on erittäin voimakas kannanotto. Vanhuksista huolen pitäminen on meidän jokaisen asia, ja se myös lopulta koskettaa meistä jokaista, linjaa Apell, joka on kirjoittanut esityksen yhdessä ohjaaja Toni Wahlströmin kanssa. Päärooleissa nähdään Sakari Kuosmanen, Tuija Piepponen, Heidi Herala, Ilkka Pentti sekä Ilkka A. Jokinen.

Ennennäkemättömässä näytelmässä on luvassa myös livemusiikkia, kun lavalle nousee kahdeksanhenkinen rock-bändi sekä cameo-rooleissa Suomen kovimpia rokkareita, kuten Maukka Perusjätkä ja Pelle Miljoona. Näytelmän virallisena suojelijana toimii itse Mato Valtonen. Esityksen ensi-ilta on torstaina 30.6.

– Cameo-lista jatkuu, kunhan saadaan aikatauluja soviteltua. Kaikki haluavat olla mukana. Old punks never die, nauraa Apell.

Mies ja nainen hymyilevät ja hurraavat kuvassa. Pöydällä on edessä papereita ja takana roll-up-mainoksia.
Rock’n Rollators -näytelmä on kannanotto vanhusten asioiden puolesta. Päärooleissa nähdään muun muassa Sakari Kuosmanen ja Tuija Piepponen.

 

Rauhalahteen saapuu Teatteriravintola ILOn vieraileva supersuosittu esitys Johannes & Kyllikki Vironperällä. Päivänäytelmä on Pauliina Hukkasen ja Janne Kyyhkysen rehellinen musiikkikomedia, joka perustuu tilannekomiikalle ja nokkelalle sanailulle.

Stand upin ystäviä hemmotellaan, kun muun muassa maailman hauskin ihminen Ismo Leikola astelee eri esityksin Rauhalahden lavalle perjantaina 15.7. ja Koljonvirran lavalle lauantaina 16.7. Heli Sutelan, Anders Heleniuksen ja Antti Haapalan Huviseurat rantautuvat teattereille 5.–6.8.2022. Esitysten liput ovat myynnissä Tiketti.fi:ssä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Tuotantotalo Turpatalli

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä