Takaisin sivun yläreunaan

Koe vanhan ajan joulutunnelmaa

Teksti Oodia/Maiju Korhonen | Kuvat Kuopion kultuurihistoriallinen museo, Esa Kärki | Kaupallinen yhteistyö

Perinteisten jouluruokien tuoksu, punaposkiset omenat kuusen oksilla ja mummolasta tutut joulusävelmät tekevät joulun.

Kuopion korttelimuseon Joulunäyttelyn tunnelma saa joulumielelle jokaisen. Lauantaina 5.12. avattava näyttely tutustuttaa kävijän 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun joulunviettotapoihin. Jouluopastuksia ei tänä vuonna järjestetä, mutta kierrokseen voi tutustua omassa rauhassa omalla ajalla.

– Korttelimuseon joulu esittelee eri aikojen koteja jouluasuissa. Nähtävillä on muun muassa säätyläiskodin joulu 1800-luvun lopulla, työläisperheen joulu 1900-luvun alussa ja pienen perheen joulu 1930-luvulla, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Helka Väisänen.

Yksi joulufiiliksen takuuvarmoista nostattajista on säätyläis- eli porvarisperheen koti 1800-luvun lopulta.

– Siihen aikaan oli tyypillistä hankkia kookas ja edustava kuusi, joka sijoitettiin näkymään ikkunasta suoraan kadulle, jotta rahvaskin sen näkee. Latvaan ripustettiin joko enkeli tai joulutähti, ja kuusta saattoi ympäröidä raamatunlausenauha, jossa luki Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha, ihmisille hyvä tahto, Väisänen kertoo.

Lisäksi koristeina oli omenoita, piparkakkuja, kotitekoisia nauhoja, ruusukkeita ja tähtiä.

– Lahjat olivat tyypillisiä myös sen ajan porvariskodeissa, mutta niitä annettiin vain muutama eivätkä ne olleet kalliita. Paketeista löytyi muun muassa koristenauhoja ja kynänpyyhkimiä. Naiset neuloivat tai ompelivat lahjansa itse. Aineellista lahjaa oleellisempi osa joulua oli kuitenkin itse sepitetty runo, Väisänen sanoo.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion korttelimuseo

Kirkkokatu 22, 70100 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Maiju Korhonen