Takaisin sivun yläreunaan

170-vuotias perheyritys kutsuu tutustumaan juomien saloihin

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Kuinka valmistuvat liköörit, vodkat ja muut alkoholijuomat?

Maailman vanhimman savolaisen perheyrityksen tarina alkoi kuninkaallisesta tislaamosta ja jatkuu yhä edelleen. Alkoholitalo Lignell & Piispanen täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 170 vuotta, ja yrityksen toiminnassa on mukana jo kuudes sukupolvi.

– Tarinoita noiden vuosien varrella onkin kertynyt, naurahtaa yrityksen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen.

Käsityksen historian pituudesta saa esimerkiksi siitä, että yrityksen perustamisvuonna 1852 maailmalla tapahtui muun muassa seuraavaa: Ranskassa presidentti Louis-Napoleon Bonaparte julisti uuden perustuslain, Englannissa juuri valmistunut Westminsterin palatsi avasi ovensa ja Venäjällä Leo Tolstoi julkaisi ensimmäisen novellinsa.

– Olemme koonneet perheyrityksen historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuuden visioita vierailukeskukseemme. Samalla pääsee tutustumaan alkoholin valmistuksen moniin vaiheisiin, vinkkaa Räikkönen.

Kuvassa rivissä neljä lasia, joissa on erilaisia alkoholijuomia. Lasien alla on paperi, johon voi tehdä muistiinpanoja.

Vierailukeskus tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Tehdaskierroksen aikana nähdään muun muassa suuret säilytysastiat, vinhaa vauhtia pyörivä pullotuslinjasto sekä säiliöt, joissa lakkaa uutetaan vuoden verran ennen kuin siitä tulee lakkalikööriä. Inspiroiva kierros tarinoineen kestää 45 minuuttia, joten se sopii mainiosti niin viikonloppuaktiviteetiksi kuin yrityksen tyhy-päiväänkin.

– Kierrokseen voi yhdistää tastingin tai maistelumenun, jossa tarjotaan juomiin sopivia VS Ravintoloiden Aki Hiltusen suunnittelemia sapaksia. Sapakset eli suomalaiset tapakset täydentävät tastingia hyvin, sillä niidenkin raaka-aineet tulevat lähialueilta, vinkkaa Räikkönen.

Metsästä lasiin -filosofia on yrityksen kantava voima, sillä juomissa voi maistaa puhtaan suomalaisen luonnon sekä sen kaikki neljä vuodenaikaa. Aitojen pohjoisen raaka-aineiden tavoitteena on tarjota puhtaita makuelämyksiä.

– Varsinkin kansainvälisille vieraille on erikoista, että käyttämämme raaka-aineet tulevat suoraan metsästä eikä viljellyitä mustikkaplantaaseilta, virnistää Räikkönen.

Kuvan punatukkainen henkilö katsoo kohti kameraa ja pitelee lasia valmiina kippistämään.
Kierrokseen voi yhdistää tastingin tai maistelumenun, kertoo toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen.

 

Juomia pääsee nauttimaan myös tehtaanmyymälän yhteydessä toimivassa Arctic Barissa. Myymälästä voi ostaa kotiin mietoja alle 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Väkevämpiä juomia ja raikkaita cocktaileja voi maistella paikan päällä. Arctic Bar on avoinna talviaikaan perjantaista lauantaihin.

– Markkinoille on tulossa ensi vuonna jälleen uusia tuotteita, ja kehittelemme koko ajan uutta sisältöä ja tapahtumia vierailukeskukseen. Jatkossa voisimme järjestää esimerkiksi cocktail-kouluja, joissa paitsi oppii tekemään drinkkejä myös kuulee mitä ainesosia ja välineitä kotioloissa tarvitaan, visioi Räikkönen.

Tehdaskierroksille ja tastingeihin voi osallistua joko yhdessä tai erikseen. Ilmoittautuminen tapahtuu näppärästi sähköpostilla. Räikkösen mukaan varsinkin sesonkeina kannattaa ilmoittautua pari viikkoa etukäteen, mutta voipa mukaan päästä spontaanistikin. Avoimia kierroksia järjestetään tällä hetkellä perjantaisin ja lauantaisin.

– Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Isommalle kaveriporukalle suosittelemme omaa räätälöityä kierrosta, varsinkin, mikäli mielessä on tietty päivä tai kellonaika, vinkkaa Räikkönen. Tarkemmat tiedot aukioloajoista ja hinnoista löytyvät verkkosivustolta.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Lignell & Piispanen

Siikaranta 20, 70101 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen