Takaisin sivun yläreunaan

Asiantuntijapalvelu apuna yrityksen kehittämisessä

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Oodia/Topias Tölli | Kaupallinen yhteistyö

ELY-keskuksen kautta haettavia konsultointi- ja analyysipalveluita hyödyntämällä yritys voi löytää uuden näkökulman toimintansa kehittämiseen.

Yritys tekee hyvää työtä ammattitaitoisesti, asiakkaita ja kiireitä riittää. Tilanne kuulostaa äkkiseltään hyvältä, mutta yrityksen taloudessa voi silti olla haasteita ja kehitystarpeita. ELY-keskuksen rahoittaman konsultointi- ja analyysipalvelun avulla yritys voi asiantuntijan avustuksella muovata liiketoimintansa solmukohtia ja kehittää toimintaansa.
Palvelun käytöstä on kokemusta kiinteistöpalveluita tarjoavan KiPaJyKän toimitusjohtaja Jyrki Kähkösellä.

– Meillä oli hirveän hyvä tilauskanta ja 70 ihmistä töissä. Olimme kuitenkin vaikeuksissa tämän koronan takia, töitä tehtiin paljon, mutta viivan alle jäi vähän. Palkkasimme sitten asiantuntijat TosiMuutos Oy:ltä, ja he tulivat katsomaan mistä meillä perälauta vuotaa, Kähkönen kertoo.

Liiketoimintaa käytiin läpi, ja esimerkiksi johtamista kehitettiin, henkilökunnan vastuuta lisättiin, hinnoittelua tarkistettiin ja panostettiin uusasiakashankintaan. Lisäksi kannattamattomia liiketoimia karsittiin. Näillä toimilla yrityksen talous saatiin nousuun. Aluksi ulkopuolisen kommentit omasta yrityksestä voivat olla vaikeita niellä, mutta sen hyväksyminen on Kähkösen mukaan avain liiketoiminnan kehittämiseen.

– He kysyivät minulta, miksi teen jonkin asian näin, ja jos en osannut perustella, niin ehdottivat muutosta ja uutta näkökulmaa. He valoivat meihin uskoa, että meidän tekemisiin kannattaa luottaa.

Jyrki Kähkönen ja Jari Vitikainen kehottavat yrityksiä hyödyntämään ELY-keskuksen tarjoamia asiantuntijapalveluita. Kuva Oodia/Topias Tölli

 

Pohjois-Savon Ely-keskuksen yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikaisen mukaan konsultointi ja analyysipalvelu sopii tilanteisiin, joissa yritys haluaa lähteä miettimään yrityksen kehittämistä. Kehittämisen päämäärä voi olla kasvaminen, kehittyminen ja kansainvälistyminen. Analyysipalvelussa yrityksen nykytila selvitetään asiantuntijan avulla ja luodaan kehittämissuunnitelma, jonka avulla yritys voi lähteä toimintaansa petraamaan. Konsultointipalvelun avulla taas haetaan niitä konkreettisia toimia, joita tekemällä yritys pääsee kehittämissuunnitelman mukaisiin tavoitteisiin.

– Mitä yrittäjien kanssa tästä mahdollisuudesta puhuu, niin usein viestin ydin on se, että ulkopuolinen näkemys yrityksen tilasta luo yrittäjälle uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja, Vitikainen toteaa. ELY-keskus rahoittaa konsultointipalvelusta 75 prosenttia ja analyysistä 80 prosenttia. Palvelua haetaan ELY-keskuksen kautta ja asiantuntijapalvelut on kilpailutettu ELYn toimesta valtakunnallisesti.

Asiantuntijapalvelun hyödyistä on vakuuttunut myös yrityksensä kehittämiseen apua saanut Kähkönen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että lähdettiin tähän. Jos emme olisi ottaneet TosiMuutosta mukaan tähän meidän savottaan, niin asiat voisivat olla toisin. Nyt meillä on 84 ihmistä töissä ja menee hyvin.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Pohjois-Savon ELY-keskus

Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli