Hiihtämisen iloa Kuopiossa – Katso lista talviurheilupaikoista

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Roni Lukkarinen

Talviset ladut kutsuvat kuntoilijaa puoleensa. Kuopion reittivalikoimasta löytyy vaihtoehtoja sekä kokeneelle että aloittelevalle hiihtoharrastajalle.

Hiihtäminen on todellista terveysliikuntaa. Se aktivoi tehokkaasti niin lihaksistoa kuin sydän- ja verenkiertoelimistöä jo matalilla harjoitussykkeillä. Fysiologisten vaikutusten lisäksi ulkona liikkuminen virkistää mieltä ja parantaa unenlaatua.

Siilinjärven Hiihtoseuraa SM-tasolla edustava Riku Ollikainen löysi hiihtämisen riemun jo varhain. Siskonsa innoittamana hän aloitti kilpailemisen 8-vuotiaana, minkä jälkeen tie on kulkenut juniorikisojen kautta kohti kansallista tasoa. Pohjoissavolaiselle urheilijalle tutuiksi ovat tulleet niin Puijon, Tahkon kuin Siilinjärvenkin latu-urat.

– Täällä on hyvät edellytykset hiihtämiselle. Ennen lumien tuloa käytän Puijon ensilumenlatua ja Leppävirran hiihtoputkea. Myös kesäharjoitteluolosuhteet ovat parantuneet uuden rullahiihtoradan myötä, Ollikainen iloitsee.

Kuntohiihtäjän näkökulmasta Pohjois-Savon maastot tarjoavat sekä uhkia että mahdollisuuksia. Siinä missä Puijo on profiililtaan jyrkkäpiirteinen, Tahkolta löytyy reittejä myös lapsiperheille. Viimeistään keskitalvella kannattaa suunnata Kallavedelle, jonka monipuolinen jäälatuverkosto tarjoaa aivan uudenlaisia perspektiivejä kaupunkiin.

– Pidemmälle hiihtoretkelle on hyvä ottaa eväsreppu matkaan. Lämmin juoma ja pikkupurtava tekevät ihmeitä, kun meno alkaa tökkiä, Ollikainen muistuttaa.

Luonnollisesti myös varusteisiin on syytä kiinnittää huomiota. Ihan aluksi tulee valita, haluaako hiihtää perinteisellä vai vapaalla hiihtotavalla.

– Vasta-alkajalle perinteinen tyyli voi sopia paremmin ihan jo tekniikan ja tasapainon kannalta. Nykyisin on tarjolla karvapohjasuksia, joita käyttäessä ei tarvita lainkaan pitovoiteita, Ollikainen vinkkaa.

– Niin suksien kuin muiden varusteiden valinnassa kannattaa hyödyntää osaavaa myyjää tai muuta ammattilaista. Hiihtäminen on huomattavasti mukavampaa, kun välineet sopivat omiin mittoihin.

Tulevaan kilpakauteen valmistautuva Ollikainen noudattaa itse kilpahiihtäjän vaativia harjoittelurutiineja. Peruslenkit ovat puolentoista tai kahden tunnin mittaisia, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu muun muassa intervallityylisiä vetoharjoituksia. Aloittelevaa hiihtoharrastajaa hän kehottaa kärsivällisyyteen.

– Kun tekee tarpeeksi toistoja, homma helpottuu. Tarvittaessa voi mennä hiihtovalmennuskouluun, jossa tekniikka opetetaan ihan alkeista lähtien, Ollikainen päättää.

 

Talviurheilupaikkoja

Hiihtoladut

Kuopion alueelta löytyy lyhyempiä ja pidempiä latuja, joita yhdistelemällä voi kiertää haluamansalaisen lenkin. Huomaathan, että vain osa lenkeistä on valaistu ja osassa on määritetty hiihtosuunta. Hiihtoreittikartat verkossa: www.kuopio.fi/liikunta-ja-ulkoilukartat

Moottorikelkkareitit

Moottorikelkkaharrastajilla on käytössään Pohjois-Savon ja Kuopion alueella laaja moottorikelkkareitistö. Moottorikelkkareitit: www.kuopio.fi/moottorikelkkareitit

Maastopyöräily

Kuopiossa on yksi virallinen merkitty maastopyöräreitti, joka sijaitsee Puijolla, ja sopii erinomaisesti talvipyöräilyyn. Reitti on noin 10 kilometrin mittainen ja parhaiten matkaan pääsee Puijon pesäpallostadionilta, Puijon tornilta tai Puijonsarvesta.

Luistelupaikat

Jääkiekkokaukalot ja luistelualueet

Luistinratojen ja kaukaloiden jäädytys aloitetaan, kun sääolosuhteet ovat muuttuneet pysyvästi talvisiksi. Suurin osa jo alkutalvesta käytössä olevista luistelualueista sijaitsee koulujen kentillä ja lähiliikunta-alueilla eri puolilla kaupunkia.

Lisätietoa luistelupaikoista: www.kuopio.fi/jaakiekkokaukalot-ja-luistelualueet

Lippumäen luistelurata
Lippumäen luistelurata on avoinna käyttäjille joka päivä klo 9–22. Tuloportin ollessa suljettuna on alueella käynnissä varattu harjoitusvuoro tai se on suljettu muun huoltotyön takia.

Jäähallit

Lippumäen jäähalli
Rauhalahdentie 66
70820 Kuopio
Hallissa on kaksi areenaa, joiden koot ovat 28 x 58 metriä. Toisessa kerroksessa on lounaskahvio, liikuntasali sekä kokoustila.

Toivalan jäähalli
Tietäjäntie 2
70900 Toivala
Tuplajäät tarjoaa mitä mainioimman mahdollisuuden jääliikunnan riemuihin, urheilutapahtumien järjestämiseen ja aitoon liikunnan iloon. Tuplajäillä järjestetään yleisöluisteluita mailallisille ja mailattomille vapaiden jäävuorojen puitteissa lähinnä viikonloppuisin ja loma-aikoina. Yleisöluisteluvuorot löytyvät parhaiten osoitteesta www.tuplajaat.fi tai Tuplajäiden facebook-sivustolta.

Kuopion jäähalli
Hannes Kolehmaisen katu 4
70110 Kuopio
Kuopion jäähalli tarjoaa talvisin jääkiekkoa, taitoluistelua ja kaukalopalloa. Hallissa ei ole yleisöluisteluvuoroja. Hallin voi vuokrata esimerkiksi ottelu- tai harjoituskäyttöön: www.kuopio.fi/jaahallit

Avantouinti

Kylpylähotelli Rauhalahti,
Katiskaniementie 8
70700 Levänen
www.rauhalahti.fi
Jätkänkämpän savusaunalla yleiset perinne- ja savusaunaillat tiistaisin läpi vuoden klo 16–22. Saunomisen yhteydessä mahdollisuus käydä avannossa. Laiturilta on tikkaat järveen. Savusauna 15 euroa kerta.

Kylpylähotelli Kunnonpaikka
Jokiharjuntie 3
70910 Vuorela
www.kunnonpaikka.com
Savusauna ma klo 18–21, jolloin on mahdollisuus pulahtaa veteen. Hotellin asiakkaille ilmainen ja muilta 10 euroa / henkilö.

Hotelli IsoValkeinen,
Majaniementie 2
70420 Päiväranta
www.isovalkeinen.com
Hotellivieraille veloitukseton avantouinti ja rantasaunat lämpimänä iltaisin ma–la.

Vuorelan kunto
Simpan maja, Simpan uimaranta
70910 Vuorela
Puku- ja pesutilat avaimen lunastaneiden jäsenten käytössä ja kertamaksulla. Sähkösauna lämpiää ma ja to klo 17–21.
Lisätietoja: www.vuorelankunto.fi/liikuntapalvelut/avantouinti/