Takaisin sivun yläreunaan

Hiihtämisen iloa Kuopiossa – Katso lista talviurheilupaikoista

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Roni Lukkarinen

Talviset ladut kutsuvat kuntoilijaa puoleensa. Kuopion reittivalikoimasta löytyy vaihtoehtoja sekä kokeneelle että aloittelevalle hiihtoharrastajalle.

Hiihtäminen on todellista terveysliikuntaa. Se aktivoi tehokkaasti niin lihaksistoa kuin sydän- ja verenkiertoelimistöä jo matalilla harjoitussykkeillä. Fysiologisten vaikutusten lisäksi ulkona liikkuminen virkistää mieltä ja parantaa unenlaatua.

Siilinjärven Hiihtoseuraa SM-tasolla edustava Riku Ollikainen löysi hiihtämisen riemun jo varhain. Siskonsa innoittamana hän aloitti kilpailemisen 8-vuotiaana, minkä jälkeen tie on kulkenut juniorikisojen kautta kohti kansallista tasoa. Pohjoissavolaiselle urheilijalle tutuiksi ovat tulleet niin Puijon, Tahkon kuin Siilinjärvenkin latu-urat.

– Täällä on hyvät edellytykset hiihtämiselle. Ennen lumien tuloa käytän Puijon ensilumenlatua ja Leppävirran hiihtoputkea. Myös kesäharjoitteluolosuhteet ovat parantuneet uuden rullahiihtoradan myötä, Ollikainen iloitsee.

Kuntohiihtäjän näkökulmasta Pohjois-Savon maastot tarjoavat sekä uhkia että mahdollisuuksia. Siinä missä Puijo on profiililtaan jyrkkäpiirteinen, Tahkolta löytyy reittejä myös lapsiperheille. Viimeistään keskitalvella kannattaa suunnata Kallavedelle, jonka monipuolinen jäälatuverkosto tarjoaa aivan uudenlaisia perspektiivejä kaupunkiin.

– Pidemmälle hiihtoretkelle on hyvä ottaa eväsreppu matkaan. Lämmin juoma ja pikkupurtava tekevät ihmeitä, kun meno alkaa tökkiä, Ollikainen muistuttaa.

Luonnollisesti myös varusteisiin on syytä kiinnittää huomiota. Ihan aluksi tulee valita, haluaako hiihtää perinteisellä vai vapaalla hiihtotavalla.

– Vasta-alkajalle perinteinen tyyli voi sopia paremmin ihan jo tekniikan ja tasapainon kannalta. Nykyisin on tarjolla karvapohjasuksia, joita käyttäessä ei tarvita lainkaan pitovoiteita, Ollikainen vinkkaa.

– Niin suksien kuin muiden varusteiden valinnassa kannattaa hyödyntää osaavaa myyjää tai muuta ammattilaista. Hiihtäminen on huomattavasti mukavampaa, kun välineet sopivat omiin mittoihin.

Tulevaan kilpakauteen valmistautuva Ollikainen noudattaa itse kilpahiihtäjän vaativia harjoittelurutiineja. Peruslenkit ovat puolentoista tai kahden tunnin mittaisia, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu muun muassa intervallityylisiä vetoharjoituksia. Aloittelevaa hiihtoharrastajaa hän kehottaa kärsivällisyyteen.

– Kun tekee tarpeeksi toistoja, homma helpottuu. Tarvittaessa voi mennä hiihtovalmennuskouluun, jossa tekniikka opetetaan ihan alkeista lähtien, Ollikainen päättää.

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen