Takaisin sivun yläreunaan

Espanjalainen joulupöytä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Espanjassa joulua juhlitaan jouluaatosta loppiaiseen saakka, jolloin lahjat jaetaan. Jouluaattona ruokaillaan ja jutellaan tuntikausia, vieraillaan naapureilla syömässä sekä tanssitaan ja lauletaan joululauluja. Ruoka ja seurustelu näyttelevät juhlassa pääroolia, joten ruokaa pitää varata riittävästi.

– Käymme naapureillakin maistelemassa ruokia ja juomassa viiniä, joten olisi ikävää, jos mitään ei olisikaan tarjota. Juhlat kuitenkin jatkuvat helposti aamu viiteen tai kuuteen, kuvailee Angel Silva. Hän pitää Espanjan herkut -nimistä tapas & gourmet -puotia Kuopion kauppahallissa.

Silva kertoo, että joulupöydästä pitää löytyä varsinkin runsaasti erilaisia juustoja ja leikkeleitä. Tarjolla on usein myös esimerkiksi oliiveja, erilaisia pikkelöityjä kasviksia ja äyriäisiä. Pääruokien klassikko on kalkkunankoivet kastikkeella. Jälkiruuaksi syödään erikoismakeita, kuten mantelimassasta tehtyä turronia sekä kookostäytteisiä suklaakonvehteja.

– Tarjoilut kruunaa Iberian kinkku. Kyseessä on yksi maailman kalleimmista lihoista, mutta se on niin täyteläistä, että 50 grammaa riittää normisyöjälle, kun tavallista kinkkua jaksaa syödä noin 150 grammaa, kuvailee Silva.

Iberian siat elävät kaksi vuotta vapaana syöden tammenterhoja. Sitten sian etu- ja takajalat hautuvat suolalla peitettyinä useita kuukausia. Hauduttelun jälkeen liha öljytään, ja sitä ilmakuivataan pari vuotta. Kinkku maistuu täyteläiseltä ja hieman pähkinäiseltä.

– Olemme yksi harvoista suomalaisista paikoista, jotka tarjoavat käsin leikattua iberian kinkkua. Espanjan makuja voi nauttia tässä paikan päällä viinilasillisen kanssa, tai sitten niitä voi tilata omaan joulupöytään. Voin koota erilaisia juusto-, leikkele- tai makeita herkkulautasia. Tilaus onnistuu myös netin kautta, vinkkaa Silva.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Espanjan Herkut

Kuopion kauppahalli, Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen