Takaisin sivun yläreunaan

Historiamme käännekohdat Kuopion museossa

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Kuhmu/Reetta Tiainen | Kaupallinen yhteistyö

Julius Caesar oli kunnianhimoinen poliitikko, armoton sotapäällikkö, lainsäätäjä ja kaupunkisuunnittelija. Kuopion museon näyttely vie mukanaan muinaiseen Roomaan.

Antiikin ajan Rooma ja sen kenties tunnetuin henkilö Julius Caesar ovat varmasti kaikille tuttuja koulun historian tunneilta, elokuvista, kirjoista, sarjakuvista ja TV-sarjoista. Nyt Julius Caesarin elämään, saavutuksiin ja tekoihin pääsee tutustumaan myös Kuopion museon uudessa Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttelyssä.

Näyttely piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta. Julius Caesar oli kunnianhimoinen roomalainen poliitikko, ovela strategi, taitava puhuja ja armoton sotapäällikkö, mutta myös kaupunkisuunnittelija, lainsäätäjä ja kirjoittaja. Caesarin ennennäkemätön valta Rooman valtakunnassa, elämä ja lopulta salamurha muutti historian kulkua.

– Caesarin salamurha on edelleen yksi kiinnostavimpia historiallisia jännitystarinoita, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Heta Pekkarinen.

Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttely on esillä Kuopion museossa 26.3.2023 asti.

Pekkarinen kertoo näyttelyn huikean kokonaisuuden sisältävän alkuperäisesineistöä Italiasta ja Saksasta, sekä aikakauden esineistöä Suomesta. Näyttely on siinä mielessä ennennäkemätön, että aiemmin tällaista määrää alkuperäisesineistöä ei ole nähty näillä leveysasteilla.

– Kokonaisuus on erittäin laadukkaasti toteutettu niin sisällön, visualisuuden kuin elämyksellisyyden osalta. Äänimaailma ja kerronta tempaavat mukaansa, kun tarina tiivistyy kohti Caesarin salamurhaa, Pekkarinen kuvailee.

Pekkarinen kertoo näyttelyn sopivan kaikille ikärajasuositus 8 vuotta huomioiden. Näyttelyyn voi tutustua myös erilaisin tavoin, esimerkiksi toiminnallinen Diktaattorin murha -museomysteeri vie mukanaan näyttelyn teemoihin hieman kevyemmällä otteella.

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan myös roomalaisajan Suomeen sekä Rooman valtakunnan jälkivaikutuksiin. Vaikka Suomi sijaitsi kaukana Rooman valtakunnasta, välittivät kontaktit Skandinaviaan ja Saksan ja Ranskan alueen provinsseihin meillekin roomalaista esineistöä.

Näyttelyn oheen on tuotettu myös mittava tapahtumakokonaisuus. Rooman historiaa käsittelevällä luentosarjalla laajennetaan näyttelyn teemoja. Näyttelyyn järjestetään myös opastuksia. Näyttelyyn ja aikakauteen voi siis palata yhä uudestaan eri tavoin – näyttelyopastusten, luentojen tai museomysteerin kautta.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion museo

Museokatu 1
Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli