Takaisin sivun yläreunaan

Uutta virtaa sähkötekniikan opiskeluun

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Sähkötekniikan opiskelijat saivat modernin koulutusympäristön Microkadun kampukselle.

Tiesitkö, että Savonia-ammattikorkeakoulussa on Suomen moderneimmat sähkötekniikan opetustilat? Oppilaitoksen keskijännitekojeistojen ja sähköasemien uusi koulutustila simuloi lähes täydellisesti Suomessa käytettävien sähköverkkojen tekniikkaa.

Sähkötekniikan koulutusohjelma muutti kesäkuussa 2020 nyt jo puretulta Opistotien kampukselta Savilahteen Microkadun kampukselle. Muuton aikana uusien tilojen yhteyteen on rakennettu uutta keskijännitekojeistojen ja sähköasemien koulutus- ja testausympäristöä.

Sähkötekniikan opiskelija Samuel Hirvonen on ollut mukana rakentamassa Suomen mittakaavassa ainutlaatuista koulutus- ja testausympäristöä.

 

Savonian sähkötekniikan lehtori Timo Savallammen mukaan uusi koulutusympäristö tarjoaa ensiluokkaiset mahdollisuudet älykkään sähköverkon toiminnan simulointiin ja erilaisiin harjoituksiin niin opiskelijoiden kuin paikallisten yritysten tarpeisiin.

– Siirrettävistä merikonteista kootut koulutustilat simuloivat lähes yksi yhteen oikeaa sähköasemaympäristöä. Vastaavuus edesauttaa ennen kaikkea opiskelijoiden oppimista ja työllistymistä, Savallampi innostaa.

Koulutusympäristö demokaappeineen ja muine kojeistoineen on koottu pitkälti opiskelijoiden voimin opettajien ohjaamina. Sähkötekniikan opiskelija Samuel Hirvonen on ollut mukana rakentamassa Suomen mittakaavassa ainutlaatuista koulutus- ja testausympäristöä.

– Täällä on mahdollista opiskella myös laitteiden huoltoa, sillä laitteet ovat täysin vastaavia kuin oikeassa sähköasemassa, Hirvonen iloitsee.

– Kaikki käyttötoimenpiteet vastaavat aitoa sähköasemaympäristöä. Laitteet on tehty samalla tekniikalla kuin ne on tehty sähköasemissa, lisää Savonian projekti-insinööri Henrik Sikanen.

Sikanen kertoo, että tiloihin on asennettu muun muassa Schneiderin ja VEOn laitteita. Tiloista löytyy myös Trimble Oy:n toimittama käytöntukijärjestelmä ja verkkotietojärjestelmä sekä ABB Oy:n toimittama kaukokäyttöjärjestelmä.

Koulutusympäristö tarjoaa ensiluokkaiset mahdollisuudet älykkään sähköverkon toiminnan simulointiin.

 

Ainutlaatuiseen kokonaisuuteen kuuluu lisäksi koestuslaboratorio sekä salaman aiheuttamia korkeajännitteisiä pulsseja simuloiva syöksyjännitegeneraattori. Sähkötekniikan yliopettaja Juhani Rouvali Savonialta esittelee laitteistojen toimintaperiaatteita.

– Laboratorio mahdollistaa sähköverkon laitteiden jännitekoestukset aina 100 kilovolttiin asti. Näin voimme varmistaa, täyttävätkö keskijänniteverkon laitteet vaaditut standardit, Rouvali opastaa.

Sähkötekniikan testaus- ja koulutusympäristön rakentaminen on osa keväällä 2019 alkanutta SähkiTek-hanketta. Savallammen mukaan sähkönjakelujärjestelmien ja kiinteistöjen tekniset järjestelmät ovat kehittyneet analogisista järjestelmistä kohti digitaalisuutta, joten koulutusympäristön modernisoiminen tuli enemmän kuin tarpeeseen.

Uusi kokonaisuus palvelee myös paikallisia yrityksiä sekä koulutusorganisaatioita ympäri Suomen.

– Hankkeen aikana on keskusteltu paikallisen elinkeinoelämän kanssa riittävän laajan järjestelmän rakentamisesta myös tulevaisuutta silmällä pitäen, Savallampi kertoo.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

SähKiTek-hanke

Timo Savallampi
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen
Mirka Happonen