Takaisin sivun yläreunaan

Kiuruveden kesä lumoaa

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Kiuruveden kaupunki | Kaupallinen yhteistyö

Kiuruvesi on rauhaa rakastavan matkailijan paratiisi. Perinteikkäänä maidontuottajapitäjänä tunnettu kunta tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia niin luonto- kuin kulttuurimatkailuunkin.

Luonnoltaan monipuolinen Kiuruvesi sijaitsee itäisen Järvi-Suomen ja Suomenselän rajamailla. Kumpuilevien maalaismaisemien lisäksi alueelta löytyy aitoa erämaatunnelmaa lukemattomine soineen ja järvineen. Luontoaktiviteettien ystäville seutu tarjoaakin nähtävää ja koettavaa vaikka koko kesäksi.

‒ Alueen luontoon voi tutustua esimerkiksi Huvikallion ja Paljakanvuoren luontopoluilla. Kohteet kunnostettiin vuoden 2020 aikana, joten olosuhteet ovat retkeilijöille erinomaiset, kertoo Kiuruveden kaupungin kulttuurisihteeri Heidi Huhtilainen.

Vuoksen vesistöön kuuluva Kiuruvesi on Saimaan huviveneliikenteen pohjoisin satama. Saarikosken kanavan kautta alueelle pääsee vesiteitse, ja se on tunnettu mukavista rantautumispaikoistaan. Veneilyn ja muiden aktiviteettien ohessa kannattaa ottaa ilo irti myös kaupungin kulttuuritarjonnasta.

Huhtilaisen mukaan kaupungin museot ja näyttelyt ovat avoinna yleisölle myös tulevana kesänä. Näyttelytarjontaan kuuluu muun muassa kotiseutumuseon savolainen pihapiiri sekä entisajan koulunkäyntiä esittelevä Koulun penkillä -näyttely.

‒ Käsityökeskuksessa on esillä villapaitoja, ja Kulttuuritalolla voi tutustua taiteilija Antero Ruotsalaisen tuotantoon. Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille löytyy näyttelyitä Rukajärvi-keskuksesta, Huhtilainen esittelee.

‒ Kesäteatteri Eerolan ohjelmistossa on muun muassa Heikki Turusen romaaniin perustuva Simpauttaja. Kaupungin lukuisat ravintolat täydentävät monipuolista kulttuuritarjontaa.

Kiuruvesi on tunnettu myös hyvistä ratsastusmahdollisuuksistaan.

 

Kiuruvesi on tunnettu myös hyvistä ratsastusmahdollisuuksistaan. Hevosihmisten iloksi kaupungissa on lukuisia ratsastustalleja, joissa voi harrastaa niin koulu- ja esteratsastusta kuin maastoratsastustakin. Vuonna 2018 avautunut Ratsastuskeskus Lupis tarjoaa huippuluokan olosuhteet Kiuruveden Luupuvedellä.

‒ Ulkokenttien lisäksi meiltä löytyy lämmitetty maneesi, jonka yhteydessä on kahvio- ja katsomotilat yleisölle, kuvailee Lupiksen yrittäjä Jarkko Riikonen.

Laadukkaissa olosuhteissa toimiva ratsastuskeskus tuottaa perinteisten ratsastustuntien ohessa muun muassa valmennuspalveluita. Riikosen mukaan tarjolla on kurssivaihtoehtoja kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille.

‒ Kaikki tunnit ovat pienryhmätunteja, ja panostamme erityisesti ratsastajien yksilölliseen kehittymiseen. Meiltä voi myös vuokrata tiloja kaikenlaisten tapahtumien järjestämiseen, Riikonen toteaa.

Kiuruveden kesäkausi huipentuu perinteiseen taiteiden iltaan, jota vietetään elokuun viimeisellä viikolla. Myös Hotelli-Ravintola Sinisen Helmen Venetsialaiset tarjoavat lämminhenkistä viihdettä elokuun lopun hämärtyvään iltaan.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kiuruveden kaupunki

Harjukatu 2, 74700 Kiuruvesi
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen