Takaisin sivun yläreunaan

Vastuullisempi joulunaika

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Pixabay

Paikalliset tuotteet, aineettomat lahjat ja yhdessäolo ovat vähemmän kuluttavan joulun keskiössä.

Ekologinen ja kestävä joulu on puhuttanut ihmisiä viime vuosien ajan. Ekompi joulu keventää paitsi ympäristön kuormitusta, myös omaa mieltä. Kestävä joulu on tavallaan paluuta juurille ja joulun ytimeen.

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat mielestään harkitsevia, käytännöllisiä ja hintatietoisia kuluttajia. Silti jouluun halutaan panostaa kulullisesti. Jouluun käytettävä raha vaihtelee suuresti kotitalouksien mukaan, mutta vuoden 2018 joulumenoihin arvioitiin kuluvan noin 580 euroa aikuista kohden. Näistä lahjoihin menee noin 340 euroa ja muihin joulukuluihin 240 euroa, kertoo Nordean tutkimus. Samaisen tutkimuksen mukaan suklaa ja muut makeiset, lelut ja kirjat ovat edelleen suosituimpia joululahjoja. Myös aineettomat lahjat ovat suosittuja, sillä lähes joka viides suunnittelee antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä.

Aikuisten kesken sovitaan usein, ettei lahjoja toisille hankita. Jos kuitenkin haluaa antaa lahjan, kannattaa suosia lähituotteita, paikallisia putiikkeja ja osaamista sekä panostaa laatuun. Tarpeelliset tavarat, joita tietää lahjansaajan tarvitsevan, ovat aina hyvä lahja. Myös elämyslahjat ja hyvinvointilahjat, kuten lahjakortti hierontaan, ovat varmasti saajalleen mieluisia.

Paras asia on kuitenkin aika: sitä voi lahjoittaa läheisille itse tehdyn lahjakortin muodossa. Lahjakortti voi oikeuttaa esimerkiksi varaamaan lahjoittajan lapsenvahdiksi treffi-illan ajaksi, auttamaan kotitöissä tai pelaamaan erän mieluisaa lautapeliä. Vain mielikuvitus on rajana.

Myös tuntemattomia ihmisiä halutaan muistaa jouluna. Yksi hyvä vinkki kestävämpään jouluun onkin lahjoittaa edes pieni siivu joulubudjetista sitä todella tarvitsevalle.

Joulun valmisteluissa ekologisuuden voi ottaa huomioon niin kodin siivouksessa kuin koristeluissakin. Ekologisia pesuaineita löytyy jo valmiina, mutta myös keittiön tarvikkeilla kodista saa putipuhtaan. Etikalla lähtevät hajut ja kalkkipinttymät, soodalla puhdistuu uuni ja sitruuna kirkastaa kaikki pinnat.

Koristeluissa kannattaa hyödyntää vanhoja koristeita, kirpputorien anteja sekä luonnonmateriaaleja. Poimi metsäretkellä käpyjä ja pudonneita oksia tai havuja ja tee niistä asetelmia, kransseja ja kimppuja. Havut tuovat kotiin kotoisaa tuoksua. Joulukukissa suosi kukkakauppoja, paikallisten floristien osaamista sekä kotimaassa kasvatettuja kukkia. Sama koskee joulukuusia: kotimainen kuusi on sekä vastuullinen valinta että ulkomaista kuusta tuoreempi, joten joulukuusi kestää kauniimpana pidempään.

Joulupöydässä vastuullisin valinta on muistaa maltti: varmista, että ruokaa on vain sen verran kuin sitä syödään. Jos ruokaa kuitenkin jää, tuunaa jäljelle jääneistä uutta sapuskaa. Kinkku taipuu piiraaksi, laatikot mausteisiksi sosekeitoiksi tai rieskoiksi ja lohi uppoaa vaikkapa lohikiusaukseen. Suosi joulumenun suunnittelussa suomalaisia tuotteita ja vastuullisesti tuotettua kalaa ja jätä hankkimatta se perinneruoka, jota aina jää.

Lisää myös kasvisten määrää joulupöydässä. Kaupoista löytyy jo paljon erilaisia kasvipohjaisia tuotteita, jotka sopivat mainiosti joulupöytään. Hanki tänä vuonna vaikkapa vähän pienempi kinkku, mutta tee sen kylkeen ihanaa juurespaistosta tai vegepaisti.

Joulu tulee onneksi joka vuosi, joten askeleita kestävämpään joulunviettoon voi ottaa joka kerta lisää. Joulun on tärkeintä olla stressitön hyvän mielen juhla. Aloita tänä vuonna vaikkapa siitä, että unohdat pakkolahjat ja keskityt nauttimaan levollisesta joulusta.

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä