Takaisin sivun yläreunaan

Kodinjärjestäjän matkassa: Keittiö kuntoon

Teksti Oodia/Heta jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka happonen

Kurkkasimme vauva-arkea viettävän perheen keittiön kaappeihin ja kysyimme asiantuntijalta vinkit järjestyksen ylläpitämiseen.

Keittiö on kodin sydän hyvästä syystä, sillä siellä syödään, juodaan kahvia, kokataan, leivotaan, säilötään ja vaihdetaan kuulumisia. Aamulla keittiöön suunnataan ensimmäisenä ja illalla sieltä sammutetaan viimeisenä valot. Loogisesti järjestelty keittiö luo sujuvan arjen.

Totuus on kuitenkin usein toinen, sillä tasoille ja kaappeihin kertyy tavaraa aivan huomaamatta vääriin paikkoihin. Varsinkin lapsen myötä tavaran määrä lisääntyy. Lasten ruuat ja tarvikkeet pitää olla saatavilla, joten ne kasaantuvat helposti tasoille.

Kodinjärjestäjä Kirsi Vartiainen tunnistaa tilanteen. Hänen mukaansa moneen keittiöön kertyy ”taikalaatikko”, josta voi löytyä ihan mitä tahansa. Sinne asukkaat jemmaavat kaiken käyttöohjeista, postista, puhelimen latureista ja muusta satunnaisesta pikkusälästä lähtien.

Markkinointipäällikkönä toimiva Kirsi Vartiainen harrastaa kotien järjestämistä. Siinä palkitsevinta on nähdä konkreettisesti oma kädenjälki.

 

– Tämä keittiö on hyvin suunniteltu, mutta muuton myötä tavarat ikään kuin purettiin väärille paikoille, ja ne ovat jääneet sille tielleen. Esimerkiksi uunivuokia ja tarjoiluastioita on kolmessa, neljässä eri paikassa, taustoittaa Vartiainen tilannetta.

Keittiön järjestäminen aloitetaan ottamalla kaikki tavarat ulos kaapeista. Tällöin asukkaalle syntyy kuva, miten paljon tavaraa todella on, ja se usein myös houkuttelee luopumaan tarpeettomista asioista. Sen jälkeen tavarat ryhmitellään ja niille mietitään kaikkein loogisin paikka arjen sujuvuuden kannalta.

– Vähiten käytetyt tavarat laitetaan korkeimmille paikoille. Lapsen ruuat ja tarvikkeet laitetaan yhteen koriin, aikuisten herkut toiseen laatikkoon, kuvailee Vartiainen.

 

Keittiön syvennys ennen järjestelyä.

 

Keittiön syvennyksessä säilytetyt vauvan ruokapurkit löysivät paikkansa katseenkestävämmästä paikasta. Syvennystä hyödynnettiin muun muassa kahvin- ja vedenkeittimen uutena kotina, josta ne ovat aina käden ulottuvilla, mutta piilossa.

 

Samalla vaihdetaan tavaroiden paikkoja elämäntilanteeseen sopivaan järjestykseen. Esimerkiksi tässä tapauksessa alimpiin laatikoihin vaihdetaan sellaisia asioita, jotka saavat päätyä lapsen käsiin.

Keittiön kaapisto ennen vanhaksi jääneiden ja väljähtäneiden mausteiden hävittämistä.

 

Maustehyllyn ja keittiön pientavaralle pyhitetyn kaapiston kaaos hillittiin siistimällä ja karsimalla.

 

– Vaikka järjestysprojekti vie aikaa, sen tärkein anti on siitä seuraava arjen helppous. Kun ratkaisut tehdään kerralla kunnolla, järjestys myös pysyy yllä ja elämässä voi keskittyä olennaiseen. Tavoitteenani on vapauttaa kiireisten vanhempien aikaa, hymyilee Vartiainen.

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen