Takaisin sivun yläreunaan

Nauti talvisesta liikunnasta Kuopiossa

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Kuopion kaupunki/Soile Nevalainen, Kehitysyhtiö SawpGrow Oy/Riitta Airaksinen | Kaupallinen yhteistyö

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten nuoska, puuteri, vuotos ja polanne. Olipa lumen olomuoto mikä hyvänsä, Kuopion talvessa kelpaa nauttia eri liikuntamuodoista nietosten keskellä.

Kuopio on todellinen aktiiviliikkujan paratiisi. Kaupungin lähes kaikki asuinalueet sijaitsevat metsien ja vesistöjen äärellä korkeintaan kivenheiton päässä matalan kynnyksen lähiliikuntamahdollisuuksista.

Rantaviivaa Kuopiossa on laskennallisesti 40 metriä asukasta kohden, joten elementtinä vesi on jatkuvasti läsnä kaupunkilaisten arjessa. Talvella jääolosuhteiden salliessa yksi suosituimmista liikuntamuodoista on liikkuminen Kallaveden jäällä kävellen, luistellen, hiihtäen ja myös potkukelkkaillen. Kuopion kaupungin vastaava kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen kehottaa ihmisiä kokeilemaan jäällä liikkumisen eri muotoja.

– Suosittu paikka on sataman läheisyyteen vuosittain jäädytettävä maksuton luistelurata, jota käytetään myös helmikuussa järjestettävässä Finland Ice Marathon -tapahtumassa. Samalla alueella on liikkumisväylät myös hiihtäjille ja kävelijöille, Soininen kertoo.

Omien varusteiden puute ei ole este jäällä liikkumiselle. Sataman luisteluradan yhteydessä sijaitsee Seikkailukeskuksen luistinvuokraamo, josta voi luistinten ja oheistarvikkeiden lisäksi vuokrata myös potkukelkkoja. Samoissa tiloissa palvelee myös talvikahvio.

– Omia eväitä voi puolestaan nauttia pop up -laavussa, joka jääolosuhteiden salliessa on käytössä kevätkaudelle saakka, Soininen neuvoo.

12,5 kilometrin mittaisen luisteluradan lisäksi Kuopiossa on luisteluun lukuisia kaukaloita ja luistelukenttiä. Myös Lippumäen suosittu tekojääkenttä avataan tulevalle talvikaudelle. Luonnonjäillä liikkuvia Soininen muistuttaa turvallisuudesta.

– Erityisesti retkiluistelumatkalle kannattaa varustautua hyvin ja ottaa mukaan myös kaveri. Talviliikunnassa yleensäkin on hyvä muistaa myös lämmin pukeutuminen, Soininen muistuttaa.

Mene talviseen metsään kävelemään, hiihtämään tai pyöräilemään

Kuopio on metsien kaupunki. Kunnan alueella sijaitsee laaja kirjo erilaisia metsätyyppejä aina Puijon vanhoista aarniometsistä reheviin lehtometsiin, joiden tarjoamia virkistysmahdollisuuksia kannattaa hyödyntää myös talvisaikaan.

Yksi viime vuosina suosiotaan kasvattanut luonnossa liikkumisen muoto on maastopyöräily. Soinisen mukaan maastopyöräilijän ykköskohde Kuopiossa on Puijo, jonka merkitty maastopyöräreitistö kulkee useamman kilometrin mittaisena koko Puijon selänteen yli aina Puijonsarvelle saakka.

– Reittejä on sorastettu viime vuosina, ja ne sopivat hyvin myös talvipyöräilyyn. Kohteena Puijo on korkeusvaihtelujen vuoksi haastava, mutta sopii myös aloittelijalle. Lisähaasteita etsivälle voin suositella esimerkiksi Kurkimäen, Pienen Neulamäen, Jynkänvuoren ja Tahkon reittejä, Soininen sanoo ja lisää, että maastopyörän voi halutessaan vuokrata esimerkiksi Puijolta tai satamasta.

– Vuokrattavana on myös sähkömaastopyöriä, jotka tekevät pyöräilystä helpompaa ja sopivat siten mainiosti aloittelijalle.

Monet Kuopion ulkoilureitit ovat talvella hiihtäjien käytössä. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää metsissä liikkumista, sillä esimerkiksi Puijon ja Neulamäen metsissä risteilee myös talvisaikaan laaja polkujen verkosto. Yksi ympärivuotinen retkeilyreitti on Neulamäessä sijaitseva Pörrönpolku, jonka tunnistaa lumikenkäsymboleista.

Mikäli haluaa lisää vapautta liikkumiseen, Soininen kehottaa kokeilemaan lumikenkiä tai suosiotaan alati kasvattavia liukulumikenkiä.

– Itse olen tykästynyt liukulumikenkiin. Ne ovat ketterät, niillä on helppo liikkua ja niissä on paljon kantavuutta. Lumisina talvina niillä on vaivatonta kulkea upottavassakin maastossa, Soininen kehuu.

Kuopion laavuja huolletaan myös talvisin

Talvisilla ulkoiluretkillä kuluu energiaa. Kuopion kunnan alueella sijaitsee ulkoilijoiden iloksi lukuisia laavuja, joissa voi nauttia purtavaa ja lämmintä juotavaa vaikkapa lumikenkäretken päätteeksi.

Puijolle, Antikkalanrinteen yläpäähän, valmistui kuluvan vuoden syksyllä uusi esteetön laavu, joka on ulkoilijoiden vapaassa käytössä, ja polttopuitakin löytyy viereisestä vajasta.

– Ylä-Antikkalan laavulle on helppo saapua, sillä lähin parkkipaikka sijaitsee aivan laavun läheisyydessä, Soininen opastaa.

Viisi vuotta täyttävän Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella sijaitsevassa Hietasalossa on puolestaan uusi 100 neliön kokoinen kota, jonne on esteetön kulkureitti laivalaiturilta.

Soinisen mukaan muita suosittuja laavuja ovat esimerkiksi Puijonnokan laavu, Pölhön laavu sekä Pilpan ylä- ja alalaavut.

– Kuopion laavuja huolletaan myös talvisin. Puuhuolto on kaupungin ja osittain kyläyhdistysten vastuulla.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupunki

Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen