Takaisin sivun yläreunaan

Kohti eläkepäiviä

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Pixabay

Eläkeiän lähestyessä ajatukset saattavat jo siirtyä tulevaan eläkeaikaan. Mitä teen eläkkeellä ja pitääkö minun tehdä jotain eläkkeelle jäämisen suhteen ennen eläkeikää?

Saavuttaessasi oman ikäluokkasi vanhuuseläkeiän alarajan voit jäädä eläkkeelle. Eläkkeelle siirtymisen eri vaihtoehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua jo etukäteen, jotta tiedät mitä mahdollisuuksia sinulla on. Haluat kenties vähentää työntekoa jo ennen eläkeikää tai jatkaa töitä vielä eläkeiän saavuttamisen jälkeenkin.

Päättäessäsi jäädä eläkkeelle ilmoita tästä hyvissä ajoin työnantajallesi ja irtisano työsuhteesi normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Mikäli työ- tai virkaehtosopimuksessa ei ole toisin määritelty, irtisanomisaika on 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta, ja yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta.

Hae eläkettä hyvissä ajoin ennen toivomaasi eläkkeen alkamispäivää, normaalisti kuukausi on sopiva aika. Työeläkepäätöksen antaa yleensä työeläkelaitos, jossa sinulla on eniten ansioita kahden viimeisen kalenterivuoden ajalta. Sama työeläkelaitos myös maksaa eläkkeen ja vastaa päätöstä koskeviin tiedusteluihin. Eläkettä voi hakea samalla hakemuksella sekä työeläkejärjestelmästä että Kelalta. Muista myös hakea uusi verokortti, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloa.

Osittaista vanhuuseläkettä voi hakea aikaisintaan 61-vuotiaana, jos haluaa esimerkiksi keventää työskentelyä ennen kuin jää kokonaan eläkkeelle. Tällöin voit hakea kertyneestä eläkkeestäsi maksuun 25 tai 50 prosenttia. Tämä vaikuttaa myös tulevaan eläkkeeseen pienentäen sitä pysyvästi, joten tämä kannattaa harkita tarkkaan. Mikäli eläkeaika houkuttelee heikentyneen työkyvyn vuoksi, kannattaa ensin selvittää mahdollisuus kuntoutukseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Työ voi myös olla niin mielenkiintoista ja palkitsevaa, että sitä haluaa jatkaa myös eläkeiän täytyttyä. Tämäkin on mahdollista. Jatkaessasi vanhan työnantajan palveluksessa sinulle tulee tehdä uusi työsopimus. Voit myös vaihtaa työnantajaa tai toimia yrittäjänä.

Vanhuuseläkkeellä työskennellessäsi sinulle karttuu lisää eläkettä vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan saakka. Tämä yläikäraja tulee vastaan noin viisi vuotta vanhuuseläkeiän alkamisen jälkeen. Vanhuuseläkkeen aikana kertynyt eläke tulee hakea erikseen maksuun.

Eläkeiän täyttyessä voi myös jäädä nauttimaan omasta ajasta. On aikaa perheelle ja ystäville sekä harrastuksille. Tutuista työkavereista ja arjen rutiineista luopuminen on suuri muutos, johon kannattaa varautua. Rytmitä arki ja huolehdi arkirutiineista, mutta myös riko totuttuja tapoja ja tee asioita toisin. Tämä muutosvaihe elämässä tarjoaa kuitenkin mahdollisuuksia
uuteen, joten kannattaa olla avoimin mielin. Vertaistukea ja uusia ystäviä uuteen elämänvaiheeseen voi hakea harrastuksista ja vapaaehtoistoiminnasta.

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen
Viestinnän harjoittelija