Takaisin sivun yläreunaan

Lasissa puhdas luonto

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Pohjoisen arktiset maut maistuvat myös juomissa ja juomasekoituksissa.

Erilaisten alkoholien, kuten ginin, vodkan ja liköörin, valmistus kiinnostaa monia. Nyt alkoholin valmistuksen saloihin pääsee tutustumaan Bellanrannassa sijaitsevassa vierailukeskuksessa. Juomanvalmistaja Lignell & Piispanen havainnollista kierrosten avulla alkoholin valmistuksen monet vaiheet. Vuosien varrella yritys on kehitellyt aivan oman tapansa toimia.

Kehitysjohtaja Harri Nylund luotsaa perheyritystä jo kuudennessa polvessa. Ensi vuonna juhlitaan, sillä Lignell & Piispanen täyttää silloin 170 vuotta.

 

– Käytämme aitoja marjoja, jotka saavat uuttua alkoholisäiliössään muutamista kuukausista jopa vuoteen ennen kuin niistä tulee likööriä. Esimerkiksi lakka vaatii vuoden uuttamisen, havainnollistaa kehitysjohtaja Harri Nylund Lignell & Piipaselta.

Juomien tavoitteena on tarjota puhtaita makuelämyksiä, aidoista pohjoisen raaka-aineista. Juomista voi maistaa aitojen marjojen pehmeyden, suomalaisen metsän vihreyden sekä Pohjolan ainutlaatuiset neljä vuodenaikaa.

Kesällä ihmiset kaipaavat laseihinsa raikkaita, hedelmäisiä ja marjaisia makuja. Usein miedommat pitkät juomat ja yksinkertaiset juomasekoitukset vetävät kesäilijöitä puoleensa. Talvella luotetaan enemmän ruskeisiin alkoholeihin, kuten viskiin, konjakkiin sekä makeisiin juomiin, kuten glögiin.

– Tosin eräänä kesänä teimme Kuopion Viinijuhlilla glögin myynnin ennätyksen, silloin lämpöasteita oli ehkä viisi, nauraa Nylund.

Tämän kesän juomavinkiksi Nylund antaa kevyen ja raikkaan ”Lakkavasta”-juomasekoituksen. Käsin poimituista lakoista valmistettu likööri on yhdistetty raikkaaseen sitruunamehuun sekä sokeri- tai kuusenkerkkäsiirappiin. Annos viimeisteillään koristelemalla se koivunlehdillä.

– Teemme juomat metsästä lasiin -filosofialla. Alkoholijuoman valmistaminen on pitkä prosessi ja pitkälti käsityötä, kertoo Nylund.

Maailman vanhimman savolaisen perheyrityksen lähes 170-vuotiseen historiaan pääsee tutustumaan vierailukeskuksen näyttelytilassa. Tilassa voi kurkistaa yrityksen menneisyyteen erilaisten esineiden sekä näyttävän pullokokoelman kautta.

– Näytteillä on muun muassa meidän kaksilitrainen viinapullomme 1870-luvulta. Silloin uskottiin, että suuret pullot vähentävät alkoholin kulutusta, koska niitä ei jakseta kantaa, virnistää Nylund.

Vierailukeskuksessa järjestetään kaikille avoimia kierroksia ja juomatastingeja. Molemmat kestävät 45 minuuttia. Kierroksella kuullaan muun muassa yrityksen historiasta, juomareseptien kehittämisestä sekä siitä, miten idea päätyy lopulta pulloon saakka. Tastingeissa puolestaan on tarjolla kattaus sesongin tai teeman mukaisia juomia.

– Kierroksille voivat osallistua niin yksittäiset ihmiset kuin ryhmätkin. Varsinkin pikkujoulukaudella tastingit ovat olleet yritysryhmille mielekäs elämys, kertoo Nylund.

Samalla tai ihan muuten vain voi piipahtaa myös tehtaanmyymälä Kauppahuoneella sekä Arctic Bar -ravintolassa. Ravintolassa voi istahtaa lasilliselle tai nauttia vilvoittavasta juomasta aurinkoisella terassilla. Uusien reseptien kehittelyn myötä ravintolassa saattaa olla tarjolla erikoiseriä, joista vieraat pääsevät nauttimaan ensimmäisen joukossa. Tehtaanmyymälästä on näppärä hakea omat suosikit tai uudet tuotteet myös kotiin maisteltavaksi.

– Kierroksille ja tastingeille ilmoittaudutaan etukäteen, mutta ravintolaan voi poiketa spontaanisti. Aukioloajat ja lisätiedot löytyvät verkkosivuillamme, vinkkaa Nylund.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Lignell & Piispanen

Siikaranta 20, 70101 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen