Takaisin sivun yläreunaan

Poimi vinkit mökit keväthuoltoon

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Shutterstock

Ensimmäisillä käyntikerroilla on hyvä tarkistaa remonttitarpeet ja parannuskohteet. Mökin kuntokartoitus kannattaa tehdä joka kevät ennen mökkikauden virallista avausta.

Tarkista ulkopinnat ensin

Katsaus mökin kuntoon on hyvä aloittaa ulkoa ja maantasolta. Silmäile ensitöiksi mökin perustukset, salaojat sekä maanpintojen kallistuminen. Ammattilaisen apuun kannattaa aina turvautua, mikäli herää kysymyksiä.

Tarkista rakennuksen sokkelin pinnoite, kunto ja korjaa mahdolliset vauriot. Pieniin halkeamiin kannattaa reagoida heti, sillä silloin välttää suuremmat haitat. Esimerkiksi suuret halkeamat ja kallistumat sokkelissa ovat merkki mökin perustuksen painumisesta, mikä vaatii jo suurempaa remonttiurakkaa korjaantuakseen.

Salaojakaivojen tilanne nähdään tarkastuskaivosta, joita pitäisi olla sijoitettu rakennuksen kulmiin. Hyvin toimivan salaojakaivon pitäisi olla kuiva tai melkein kuiva. Ojien toimintaa voidaan myös tutkia juoksuttamalla vettä ylimpään tarkastuskaivoon, jolloin veden kulkua voidaan seurata muista tarkastuskohdista. Tukkeutuneet salaojat tutkitaan ja avataan ammattilaisten toimesta.

Maanpinnan tulee viettää poispäin rakennuksesta, jolloin pintavedet eivät pääse valumaan perustuksiin. Rinteeseen rakennettu mökki voi useasti kaivata sala- tai niskaojaa ylärinteeseen, jolloin rakenteet ovat jatkossakin turvassa valuvalta vedeltä.

Kartoita remonttitarpeet

Tarvitsevatko seinien maalipinnat uusimista tai terassi laajennusta tänä vuonna? Käy läpi kaikki mahdolliset remonttitarpeet ja tarkista mitä täytyy korjata. Katsasta läpi muun muassa ikkunat, katto, piippu ja portaikot. Kun kaikki peruselementit ovat kunnossa, voi hyvillä mielin keskittyä kevyempiin projekteihin. Varaa ammattilainen ajoissa, jotta projektit eivät veny seuraavaan kesään.

Kurkkaa katolle

Katon tarkastaminen on tärkeää muun muassa kosteusvauroiden ehkäisemisen kannalta, sillä huonokuntoinen katto on saattanut vuotaa vettä rakenteisiin. Katolta kannattaa tutkia sen kunto sekä vilkaista samalla välikatto- ja yläpohjarakenteisiin. Nopea reagointi kosteus- ja vuotovahinkoihin estää myöhemmät homeongelmat. Kesämökit ovat erityisen alttiita homeelle, koska niihin pesiytyy kosteutta lämpötilamuutosten ja heikon tuuletuksen vuoksi enemmän kuin ympärivuotisesti asuttuihin rakennuksiin.

Aika siirtyä sisätiloihin

Ensimmäisenä kannattaa aloittaa mökin perusteellisella tuuletuksella. Mikäli mökkiin astuessa on ilma tunkkainen ja tuoksu epämiellyttävä, voi se olla merkki kertyneestä kosteudesta ja homeesta. Tällöin mökin talvikauden aikaista tuuletusta ja ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa. Muistathan tarkistaa myös palo- ja savuvaroittimien sekä alkusammutusvälineiden toimintakunnon.

Mökin lämmittäminen on syytä aloittaa varovasti, koska uuni- ja takkahormit voivat olla tukossa. Huonosti vetävät hormit aiheuttavat savuvahinkoja. Kylmissä hormeissa on halkeamien ja siten tulipalon vaara, jos niitä lämmitetään aluksi liian voimakkaasti.

Tarkista sähkö- ja kaasulaitteet. Myös sähkölaitteiden käyttöönotossa on oltava tarkkana. Niihin on voinut joutua kosteutta, minkä vuoksi laitteiden on hyvä antaa kuivua ja lämmetä rauhassa. Pikkujyrsijät ovat saattaneet nakertaa johtoja, mikä aiheuttaa sähköiskun vaaran tai ainakin estää laitteiden toiminnan. Sama harmi voi koitua nestekaasun käyttäjille. Sähkö- ja kaasulaitteiden vioista kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin.

Piha kesäkuntoon

Kevään saapuessa ajankohtaiseksi tulevat esimerkiksi nurmikon lannoittaminen, kalkitseminen ja haravointi. Kalkitsemisen voi tehdä jo lumien päälle, mutta haravoinnissa kannattaa odottaa maan kuivumista. Haravointi auttaa nurmikkoa hengittämään ja kasvamaan tasaisemmin. Lisäksi on aika valita omaan pihaan sopivat hyötykasvit tai kesäkukat.

Ennen istutuspuuhiin ryhtymistä kannattaa kartoittaa, millaiset kasvit omaan pihaan sopivat. Yleensä kasvit eivät välitä liiallisesta paahteesta tai pimeydestä, joten kasvien hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua. Keväällä yöt ovat vielä kylmiä, joten istutukset voi alkuun joutua suojaamaan liialliselta kylmyydeltä. Harso tai juuttikangas käyvät tähän hyvin.

Mökin kuntotarkastus kannattaa tehdä joka kevät ennen mökkikauden virallista avausta.

 

Laituri ja ranta

Tarkista laiturin kunto ja käännä vene talven jälkeen. Varmista etteivät talvijäät ole rikkoneet laituria. Mikäli laituri on ollut rannalla talven yli, voi sen laskea takaisin vesille. Hyvällä hoidolla ja huollolla vene ja laituri ovat toimivia ja turvallisia.

Siivoa ja haravoi rannasta veden mukana kulkeutuneet oksat ja muut pienet roskat pois. Vene voi talven jäljiltä vaatia muun muassa huolellista pesua ja pohjan vahaamista.

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen