Takaisin sivun yläreunaan

Panosta julkisivun huoltoon

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, KTK Rakennuspalvelut | Kaupallinen yhteistyö

Siisti julkisivu kertoo hyvin hoidetusta talosta ja saa rakennuksen näyttämään ikäistään nuoremmalta.

Suomen vaihtelevissa keleissä talon julkisivu altistuu monenlaisille sääilmiöille. Säännöllisellä huolenpidolla julkisivu kestää hyvänä vuosikymmeniä. Ulkopinnan tärkein tehtävä on pitää talon muut rakenteet kunnossa. Viimeistään kevätaurinko paljastaa, mikäli oma talo alkaa näyttää väsyneeltä tai nuhjuiselta.

– Vuodenaikojen vaihtuessa kannattaa kiertää taloa ajatuksen kanssa. Jos rappauksessa näkyy värjäytymiä tai valumia, kannattaa tarkastaa mistä vesi tulee, vinkkaa yrittäjä Juha Kinnunen KTK Rakennuspalveluilta.

 

Rappaus on yksi pitkäikäisimmistä ja huoltoa kaipaamattomimmista julkisivumateriaaleista. Se kestää vuosikymmeniä ilman suurempia remontteja, kunhan sitä pitää silmällä. Alkavat kasvustot kannattaa saman tien puhdistaa esimerkiksi katuharjalla tai painepesurin avulla. Seinillä olevat kasvustot pitävät pinnan kosteana, mikä edesauttaa rappauksen halkeilua ja lisää esimerkiksi homekasvustoja.

– Isommat halkeamat pitää ottaa heti kiinni, ennen kuin niistä syntyy suurempia vaurioita. Meiltä löytyy rappaukseen ja ruiskumaalaukseen tarvittavat koneet ja laitteet, sanoo yrittäjäkollega Jani Kirjavainen.

Ennen paikkausoperaatiota kannattaa kuitenkin selvittää, miten vanha rappaus on tehty. Tyylejä on monia, joten ammattilaista kannattaa konsultoida. Useimmiten julkisivun huoltoväli on noin 10 vuotta, mutta esimerkiksi eteläseinän maali voi alkaa hilseillä jo paljon aiemmin. Jos julkisivun kunto mietityttää, kannattaa ammattilaiset pyytää tarkastamaan tilanne.

– Käymme paljon tarkastuskäynneillä, joissa kartoitetaan esimerkiksi pintojen, materiaalien ja tuuletusrakojen kunto sekä katsotaan, onko jotain, mikä kuormittaa rakennetta. Kartoituksen jälkeen annamme vaihtoehdot jatkotoimenpiteiksi. Monia pieniä toimenpiteitä asukas voi helposti tehdä itse, Kirjavainen sanoo.

Kinnunen ja Kirjavainen toteavat, että rakennusalakin on asiakaspalvelutyötä. Yksityishenkilöiden kanssa pyritään keskustelemaan, ja heille esitetään erilaisia vaihtoehtoja, jotta asukas saa varmasti mieleisensä lopputuloksen. Kirjavainen tiivistää yrityksen toimintaperiaatteen siten, että loppulasku lähtee vasta, kun asiakas on tyytyväinen. Isoimpien remonttien tulos käydään vuoden tai parin päästä tarkastamassa, jotta varmistutaan, että kaikki on edelleen kunnossa.

– Kyse on kuitenkin asiakkaan kodista, jossa viihdytään vuosia. Haluamme, että jokaisen työn lopputulos on sellainen, josta voimme ylpeänä kertoa sen olevan meidän käsialaamme, sanoo Kinnunen.

 

Yksityishenkilöiden lisäksi yritys palvelee myös yrityksiä ja taloyhtiöitä. KTK Rakennuspalvelun ammattilaiset auttavat kaikissa rakennus- ja remonttitöissä niin ulkona kuin sisälläkin. Lisäksi yritys tarjoaa rakennusvalvontaa sekä tarkastuksien ja lupa-asioiden asiantuntijapalveluita.

– Meiltä onnistuu kaikki, mitä tarvitaan rakentamiseen ja remontoimiseen lattiasta kattoon. Rappauksen, maalaamisen ja kirvesmiehen töiden lisäksi olemme erikoistuneet märkätiloihin, joissa hoidamme avaimet käteen -periaatteella kaiken aina vanhan kylpyhuoneen purkamisesta käyttövalmiiseen kohteeseen, summaa Kirjavainen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

KTK Rakennuspalvelut Oy

Leppälammentie 7, 70420 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen