Takaisin sivun yläreunaan

Tutustu Kuopioon taksin kyydissä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Roosa Kosunen | Kaupallinen yhteistyö

Taksikuski on paras paikallisopas, jonka kyydissä Kuopio tulee kätevästi tutuksi. Kirpeänä pakkaspäivänä maisemia voi käydä ihailemassa taksilla. Hyppää kyytiin torilta ja katsotaan mihin tie vie!

1. Savolaisuuden innoittama Oksapoika-patsas

Kuopion torin reunalla Haapaniemenkadun ja Kauppakadun risteystä vartioi Oksapoika-patsas. Oksapoika on suunnannut katseensa yläilmoihin, sillä ylhäällä katulampussa kiikkuvat sen seurueeseen kuuluvat Kuutar ja Päivätär. Patsaiden kokonaisuuteen kuuluu yhteensä seitsemän osaa. Pekka Kauhasen veistos on savolaisuuden innoittama, joten sen kupeesta on hyvä hypätä taksin kyytiin ja lähteä tutkimaan Kuopion maisemia.

2. Saaristokadun maisemia ja kulttuuria

Ensimmäisenä kurvaamme Saaristokadulle, joka yhdistää Kuopion keskustan Saaristokaupunkiin. Saaria myötäilevä maisemakatu on lähes viisi kilometriä pitkä. Vesistöä kadulla on puolentoista kilometrin matkalla ja siltojakin puolen kilometrin verran. Tiesitkö, että sillat on nimetty maineikkaiden kuopiolaisten mukaan? Bongaa matkalta Ellen Thesleffin, Fridolf Weurlanderin, Anton Lindforsin sekä Unto Koistisen sillat.

3. Kalakukkoleipomon historiaa

Saaristokatu kuljettaa meidät läpi Kuopion nopeimmin kasvavan asuinalueen. Saaristokaupungin Lehtoniemessä järjestettiin asuntomessut vuonna 2010, ja nyt asuinalueella asuu jo lähes 15 000 kuopiolaista. Lehtonimen perällä sijaitsee Saunaniemenkatu, josta tarkkasilmäinen voi bongata myös vilauksen kalakukkoleipuri Hanna Partasen kotitilasta. Tilalla on 1900-luvun alkupuolella leivottu maankuulut kalakukot. Kukot kuljetettiin aamuvarhaisella Kuopion torille soutuveneellä.

4. Puijon tornin upeat maisemat

Tietysti Kuopio-reissulla käymme myös Puijon tornissa. Vuonna 1963 rakennettu torni on 75 metriä korkea, ja sen huipulta näkee koko Kuopion. Päivänvalossa kaupunki näyttää hukkuvan luontoon, mutta illan tullen kaupungin valot paljastavat kaupungin laajuuden.

Puijon aluetta on kehitetty viime vuosina runsaasti, joten sieltä löytyy monenlaisia aktiviteetteja ja ihania ulkoilureittejä. Tällä piipahduksella nautimme kahvit kotoisassa Puijon Majassa, aivan tornin juurella.

5. Veljmies-patsas ja toritunnelmaa

Kuopio-kierroksen voi päättää sujuvasti torille Veljmies-patsaan juurelle. Heikki Konttisen tekemä patsas on paikallisten yrittäjien tekemä lahjoitus 175-vuotiaalle Kuopion kaupungille. Patsas on seissyt Kauppahallin kupeessa vuodesta 1959, ja se on saanut innoituksensa Kallavesj-laulun säkeestä. Kuopio-kierros on hyvä päättää toritunnelman aistimiseen sekä kalakukkojen ja muiden toriherkkujen nautiskeluun.

Vinkit antoi Kuirin Taksipalvelun kehitysjohtaja Jukka Kuiri. Kuirin Taksipalvelu on kuopiolainen perheyritys, joka on osa Ykkösmatkat-konsernia.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuirin Taksipalvelu

Tilausnumero 0300 03 03 03
Cadillac-numero 0400 176 609
info@kuirintaksipalvelu.fi
www.kuirintaksipalvelu.fi

Lataa ”Kuirin Taksipalvelu” -sovellus AppStoresta tai Google Play -kaupasta.
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Roosa Kosunen