Takaisin sivun yläreunaan

Alueen ruokalähettiläs: Jarna Kaplas

Teksti Oodia/Heta Jyrälä, Eetu Ollikainen | Kuvat ERG/Taste Savo | Kaupallinen yhteistyö

Jarna Kaplas on Konttiravintola Mortonin yrittäjä.

Mistä sinut tunnetaan?

Vuonna 2010 perustin ravintola Mortonin. Merikonteista rakennetut konttiravintolamme toimivat useilla paikkakunnilla, ja ne tunnetaan erityisesti palkituista burgereista. Vuonna 2019 minut palkittiin maakunnallisella ja valtakunnallisella Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Koin sen olleen yhteinen palkinto niille sadoille ihmisille, joiden kanssa olen Mortonia yhdessä rakentanut.

Millainen on paras makumuistosi?

Yksi parhaimmista makumuistoista on jokakesäinen herkkuni saviheinäkastike. Pinaattimaiselta maistuva saviheinä eli jauhosavikka sekoitetaan yhteen voin ja kerman kanssa. Ja kaveriksi vielä uusia perunoita.

Mistä inspiroidut?

Rohkeiden makumaailmojen kokeilu inspiroi minua. Tykkään testailla sopivan villejä makuyhdistelmiä, joissa jokin entuudestaan tuttu maku sovitetaan uuteen paikkaan. Porkkana tai raparperi ovat tuttuja, mutta oletko maistanut niitä burgerin välissä?

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Meillä on ympäri Pohjois-Savoa monia persoonallisia makuja, jotka yhdistyvät juuri tiettyihin paikkoihin tai hetkiin. Hanna Partasen kalakukon haukkaaminen missä tahansa voi viedä ajatukset keskelle Kuopion toria tai makea mansikka suoraan Suonenjoelle. Makujen kautta on helppo palata tiettyyn paikkaan tai hetkeen.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Haluan jakaa pari vierailuvinkkiä. Iisalmessa, pienessä yksityisessä Golden Dome -hotellissa käytetään paljon paikallisia tuotteita. Aamupalapöydässä oli tarjolla itse tehtyjä karjalanpiirakoita, paikallista lihaa ja mansikkamehua. Rautalammilta täytyy mainita Korholan Kartano -majapaikka, jossa emäntä tekee hillot oman maan antimista ja tarjoilee niitä vieraille pitkin talvea. Rautalammilla kannattaa poiketa myös Mortonin kahvilassa, jonne olemme koonneet kaikki parhaat herkkumme “Best of Morton” -ajatuksella.

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Pakkaan joka paikkaan mukaan Peltolan Blue -juustoa, Suonenjoen leipomon luomuruisleipää sekä Nenosen alkoholitonta mansikkakuohujuomaa.

 

 

Ruoka ja hyvinvointi

Kaikki aktiviteetit löytyvät osoitteesta www.tastesavo.fi/makumatkat-savossa

Feeling Good puutarhassa, kodassa tai risteillen

Tule nauttimaan kesäisestä Koivumäen kartanomiljööstä ja kehoa hellivästä hoidosta tai risteilystä Kallaveden aalloilla, vapauden tunteesta metsän siimeksessä sekä raikkaasta marjaviinistä. Ensi talvena Feeling Good -päiväunelman voi nautiskella kodan lämmössä.

 

Savolaisia saunaelämyksiä

Löylyjä kelpaa käydä heittelemässä Kuopion Saana -saunamaailmassa, persoonallisella Kuopion Saunalautalla, paikallisen Boutique Hotel Sawohousen elämyssaunassa tai Haapajärven rannalla Iisalmessa sijaitsevassa Haapaniemen matkailukeskuksessa.

 

Yö metsässä

Koe unohtumaton luontoelämys Kuopion saaristossa. Ohjelmaan kuuluu risteily, metsäjooga, herkulliset ammattikokin loihtimat ruokailut, mindfullness-harjoituksia, uintia ja villiyrttejä. Yöpyminen luonnon helmassa kauniissa Iivarinsalon rantapoukamassa.

 

Metsään uppoutuminen rotkolaakson maisemissa

Ota etäisyyttä arjesta. Heittäydy luonnon ja mielen vietäväksi 2,5 kilometrin vaellukselle rotkolaakson jylhissä maisemissa. Vaellus sisältää kehontietoisuus-, -rentoutus-, metsäjooga- ja aistien herättelyharjoituksia. Aistimusta täydentävät alkumalja ja lähiruoka-ateria.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

European Region of Gastronomy – Kuopio Region 2020–2021

Pöytä on katettu: Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan herkullisimmat vuodet 2020–21 www.tastesavo.fi
Jaa artikkeli