Takaisin sivun yläreunaan

Pohjois-Savo maailmalle

Teksti Oodia/Saga Iinatti | Kuvat Kehitysyhtiö Savogrow | Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Savon alueelle syntyy uusi alueellinen matkailuorganisaatio.

Pohjois-Savo on suosittu kohde kotimaan matkailijoille, joiden osuus alueen matkailusta on 90 prosenttia. Matkailuun on haastavaa saada enää merkittävää kasvua kotimaasta, joten on aika suunnata katseet kansainväliseen markkinaan. Pohjois-Savon monipuolisessa alueessa on paljon vetovoimaa ja kansainvälistä potentiaalia, mikä täytyy kuuluttaa yli Suomen rajojen. Ainutlaatuinen luonto ja lumiset talvet tarjoavat ympärivuotisia elämyksiä täällä vieraileville matkailijoille.

Matkailuyritykset ovat Suomessa pääosin pk-yrityksiä rajallisilla resursseilla, joten monipuolisilla verkostoilla ja yhteismarkkinoinnilla on suuri merkitys kasvun saavuttamisessa. Perusteilla olevan Pohjois-Savon Matkailu Oy:n tehtävänä on auttaa paikallisia matkailuyrityksiä ja maakuntaa kasvattamaan kansainvälistä vetovoimaa sekä kansainvälisten matkailijoiden määrää. Yhtiössä ovat mukana tässä vaiheessa kaikki Pohjois-Savon kunnat ja kaupungit sekä 19 yritystä eri puolilta maakuntaa. Yhtiön perustamiskokous on tarkoitus pitää ennen juhannusta, sitä ennen yhtiön perustamisasiakirjat käsitellään kunnissa.

– Organisaation tavoitteena on koordinoida maakunnan matkailutoimijoiden yhteistyötä, räätälöidä palveluita kansainvälisille asiakkaille ja tehdä aluetta tunnetuksi maailmalla, kertoo elinkeinoasiamies Sari Hyttinen Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:ltä.

Pohjois-Savon Matkailu Oy ottaa laajasti vastuuta kansainvälisestä markkinoinnista, kokoaa yhteen aktiviteetit ja mielenkiintoiset kohteet, antaa ajantasaista tietoa alueen matkailusta sekä koordinoi alueen matkailuyritysten yhteistyötä. Lisäksi organisaatio edustaa alueen matkailutoimijoita sovituissa tapahtumissa ja verkostoissa. Myös tarjonnan tekeminen tutuksi kansainväliselle medialle ja matkanjärjestäjäyhteistyön koordinointi ovat osa toimintaa.

– Kohdemaita on kartoitettu, ja tällä hetkellä kiinnostusta Pohjois-Savoa kohtaan on erityisesti saksankielisestä Keski-Euroopasta sekä Isosta-Britanniasta ja Benelux-maista. Yksi mielenkiintoinen nouseva alue on Intia. Meillä on loistava tilanne, koska alueellamme on intialais-savolainen matkanjärjestäjä, sanoo Hyttinen.

Matkailuyritysten toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Kansainvälinen matkailijavirta Suomeen oli ennätyksellisessä kasvussa vuonna 2019, ja sen ennustetaan toipuvan vuosien 2023–2026 aikana pandemiaa edeltäneelle tasolle. Taloustutkimuslaitos Oxford Economicsin Visit Finlandille laatiman skenaariotyön mukaan Euroopan markkina elpyy vuosien 2023–2024 aikana ja Intia vuonna 2024.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy

Jalkalantie 6, 77600 Suonenjoki
Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti