Takaisin sivun yläreunaan

Pohjois-Savon luontokohteet

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Kehitysyhtiö Savogrow

Maakunta tarjoaa luonnossa liikkujalle elämyksiä vesien äärellä, korkeilla harjuilla ja monimuotoisissa metsissä.

Tiilikkajärven kansallispuisto, Rautavaara

Tiilikkajärven kansallispuistosta löytyy niin aapasoita kuin harjuja. Erämaisella alueella mutkittelee Itkonjoki, joka laskee Tiilikkajärveen. Seudulla voi nähdä esimerkiksi erilaisia vesilintuja ja jälkiä majavista. Alueella on tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä sekä autiotupa ja vuokratupia majoittumiseen. Alueen molemmista päistä löytyy parkkipaikka autolla saavuttaessa.

www.luontoon.fi/tiilikkajarvi

Pisan luonnonsuojelualue, Kuopio

Pisan alueella on valtaosin luonnontilaisia vanhoja rinnemetsiä, joissa metsän olosuhteet ja kasvillisuus vaihtelevat. Vaaran korkeimmalla kohdalla olevasta näkötornista voi kirkkaalla ilmalla nähdä jopa horisontissa siintävän Puijon tornin. Alueella ei ole tulipaikkoja, eikä siellä saa yöpyä. Käymälät löytyvät pysäköintialueiden yhteydestä. Pysäköintialueilta on parin kilometrin kävelymatka Pisalle.

www.luontoon.fi/pisa

Orinoron rotko, Leppävirta

Yksi Savon seitsemästä ihmeestä on Orinoro, joka on koko perheelle sopiva patikointi- ja retkeilykohde. Polku kulkee syvän rotkon pohjalla, jossa lumi ja jää säilyvät kesäkuulle saakka. Lammen rannalla on laavu ja tulipaikka. Autolla pääsee Mustinmäen kylälle, jonka kylätalolta luontopolku lähtee liikkeelle.

visitleppavirta.fi/fi/palvelu/orinoron-rotko

Etelä-Konneveden kansallispuisto, Rautalampi

Konnevesi on ollut merkittävä vesiväylä jo esihistoriallisella ajalla. Alueen kaakkoiskulmalla on yksi Pohjois-Savon harvoista kalliomaalauksista. Kansallispuiston alueella on vaihtelevaa maastoa lehdoista korkeisiin kalliorinteisiin. Alueella on useita tulentekopaikkoja, kotia ja laavuja ja muutama käymälä. Paikalle pääsee niin autolla kuin Konnevedeltä lähtevällä risteilyllä tai omalla veneellä.

www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Manginniemi, Tervo

Nilakkajärvessä Tervossa sijaitsee kaunis Manginniemi, jossa on upeat luonnonhiekkarannat molemmin puolin niemeä. Paikka sopii hienosti päiväretkikohteeksi koko perheelle tai telttailuun. Alueella on keittokatos, laavu ja puucee. Paikalle pääsee parhaiten vesireittejä, mutta myös kävellen polkua pitkin.

www.visitsavo.fi/luonto

Seinävuoren rotkolaakso, Tuusniemi

Uusimman jääkauden aikana muovautunut rotko on näkemisen arvoinen luontokohde. Reitti on paikoin haastava kulkea, mutta näköalapaikalle pääsee myös autolla. Kohteessa on hyvä varustelutaso: alueelta löytyy laavu nuotiopaikkoineen, grillikota ja käymälä. Kohteen saavuttaa hyvin autolla, ja siellä on selkeät opasteet.

www.tuusniemi.fi/seinavuoren-rotkolaakso

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen