Takaisin sivun yläreunaan

Lapsiperheiden yhteisöllinen kohtaamispaikka

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Oodia/Topias Tölli | Kaupallinen yhteistyö

Leikkiminen, vertaistuki ja arjen jakaminen muiden kanssa lisäävät lapsiperheiden hyvinvointia.

Lapsiperheiden arki on usein intensiivistä, ja siinä tekemistä ja vertaistukea tarvitaan. Kuopiosta löytyy lapsille ja aikuisille avoin kohtaamispaikka, jonne lapsi saa tulla aikuisen kanssa viettämään aikaa, syömään eväitä, leikkimään, juttelemaan ohjaajien kanssa ja kohtaamaan muita. Paikalle voi tulla vapaasti, siellä voi olla vapaasti ja sieltä voi lähteä vapaasti. Kyseessä on Kuopion Perheentalo, jonka taustavaikuttajana toimii Pelastakaa Lapset ry.

Perheentalon suunnittelijana toimiva Liisa Törn kertoo talon toiminnan olevan suunnattu alle 12-vuotiaille lapsille ja näiden kanssa oleville aikuisille. Maksuttoman kohtaamispaikan ideana on olla yhtä helposti lähestyttävä kuin kirjasto tai muu julkinen tila.

– Meille saa tulla arkisissa asioissa, kun haluaa vaihtelua arkeen. Ja jos arjessa on jokin huoli, vaikkapa rahatilanne tai se, että lapsi ei nuku, niin sitä voidaan ihmetellä ja siitä voidaan jutella yhdessä. Tarvittaessa palveluohjaamme sitten eteenpäin esimerkiksi neuvolaan, Törn kuvailee.

Satu Soininen, Liisa Törn, Essi Ukkonen ja Tuija Takaluoma toivottavat lapset ja aikuiset tervetulleeksi Perheentalolle.

 

Vertaistuki ja vanhemmuuden tuki ovatkin toiminnan keskiössä. Vertaistuki rakentuu pienistä arkisista asioista.

– Täällä puhutaan paljon avoimesti keittiön pöydän ääressä. Sitten siinä vieressä voi joku sivukorvalla kuunnella ja todeta, että vitsi, aivan sama tilanne meillä. Näin se vertaistuki muodostuu pienistä jutuista, Törn jatkaa.

Perheentalolla toimii kaksi vakituista ohjaajaa. Toimipaikkoja on kaksi: Kuopion keskustassa Lapinlinnankadulla sekä kauppakeskus Matkuksen toisen kerroksen Mielitilassa. Toimintaa rahoittaa STEA ja Kuopion kaupunki.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion Perheentalo

Lapinlinnankatu 14, 70110 Kuopio & Kauppakeskus Matkus, Mielitila
kuopionperheentalo@pelastakaalapset.fi
www.kuopionperheentalo.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli